Småbiffar i ugn med pepprig sås

 
 
 
Jag är barnsligt förtjust i köttfärsbiffar.
Går ju variera så enormt mycket i massor med olika smaker.
 
Här gör jag en variant som jag gjort både på nötfärs och lammfärs.
Älskar att ha färska kryddor i, blir så mycket smak men går bra även med torkad.
 
Jag hade idag grönpeppar i såsen men det är lika gott med rosépeppar också.
Såsen är väldigt pepprig vilket jag gillar vill man ha den mildare minskar man på pepparen.
 
Recepten räcker till 4-5 portioner beroende på hur hungrig man är ..
 
 
Nötfärsbiffvariant:
600 gr nötfärs
1 ägg
2 msk rödvin
1 msk lantbuljong (jag har Voltaire)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk eller 1 tsk torkad timjan
1 tsk dijonsenap
lite salt, vitpeppar
 
Lammfärsbiffvariant:
600 gr lammfärs
1 ägg
2 msk rödvin
1 msk lantbuljong (jag har Voltaire)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk eller 1 tsk torkad rosmarin
1 tsk dijonsenap
lite salt, vitpeppar
 
Grönsaker att toppa biffarna med ex:
Paprika, champinjoner, lök
 
Sås:
3-4 dl grädde
½ dl vatten
1 msk mortlad grönpeppar (eller rosépeppar)
½ tsk grovmald svartpepper (eller mortlad)
1 msk lantbuljong
½-1 msk shoju (soja)
 
Tips:
Även gott att toppa med lite riven ost överst.
 
 
Sätt ugnen på 180°.
 
Biffar:
Vispa upp ägg med vin, kryddor och senap.
Blanda i färsen och gör små biffar.
Bryn biffarna i lite kokosolja ett par minuter.
Lägg i en ugnssäker form med plats för såsen över och lägg över skivade grönsaker.
 
Vispa ihop ingredienserna till såsen och låt koka några minuter.
Smaka av med ev mer salt & peppar.
 
Häll såsen över biffarna (ev riven ost över) och låt de gå färdiga i ugnen ca 10-15 minuter.
 
Servera valfria tillbehör. Jag hade wokade grönsaker idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkel och god fiskgratäng med smak av parmesan

 
 
 
 
Vi här hemma älskar fisk och vi älskar parmesanost.
Och mat i form är så smidigt, både att laga och vid bjudning.
Detta går att göra med vilken ost som helst egentligen.
 
Här är en fiskgratäng jag gör lite då och då.
Väldigt gott med blomkålsmos till eller för lite mer färg och
lite annan smak broccolimos (gott även att blanda båda).
 
 
Så här gör jag till ca 4 portioner.
 
6-800 gr vitfisk ex torsk eller hoki
salt, peppar
skivade tomater
ev. skivade champinjoner
 
Sås
3 dl grädde
2 msk fiskfond eller lantfond
1 msk basilika eller oregano
ca 2 dl fint riven parmesanost
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Lägg fisken i en ugnsform, lite salt & peppar på och
toppa med skivade tomater och ev champinjoner.
 
Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över.
 
Grädda i ugn ca 25-30 min tills fisken är genomstekt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enklaste blomkålsmoset

 
 
 
Har skrivit om det förr men inte gjort ett "eget" inlägg om det.
Är så gott och lätt att göra i micro.
 
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
1 dl grädde
1-2 msk färskost (ex. vitlök/örter)
ev. ca ½ dl riven parmesanost
salt, peppar
 
 
Skölj blomkålshuvudet och skär det i skivor eller plocka ur buketterna.
Lägg i en microsäker form, ex en glasskål. Häll över grädden så den täcker botten.
 
Sätt ett microlock över och kör på full effekt ca 10-13 minuter.
Känn att det är mjukt, micra annars lite till.
 
Mixa till krämigt mos tillsammans med färskost, parmesan & kryddor.
Smaka av - det krävs en hel del salt & peppar tycker jag.
 
 
Lägg i glasskål med grädde i botten - micra 10-13 minuter
 
 
Mixa till krämigt mos tillsammans ev med färskost, parmesan & kryddor
 
 
Här med fiskgratäng
 
 
Här på plankstek med lammfilé
 
 
 

IronMan 2014

 
 Här i Kalmar har vi äran att få ha IronMan.
En fantastisk tävling som är otroligt kul att följa.
Hela stan sprakar & vibrerar. Runt 2000 deltagare i år från hela världen.
 
 
 
 
 
De simmar 3,8 km i havet, cyklar 180,2 km, springer 42,2 km.
 
Förra året var jag med som funktionär vilket var jätteroligt.
Detta året är jag bara med som hejjande deltagare.
 
Finns flera jag följer lite extra, bl a  Lina som gjorde sin fjärde Ironman här i Kalmar.
Slog rekord med fantastiska 11:27:00.
  
Har även en klasskompis Viktoria Johnsson som har gjort massor av tävlingar.
Kom in som 25:e tjej på 10.40 och "vann" en (av 50) biljett till Hawaii.
 
Jag har svårt att förstå hur man kan klara av detta. Är ju en livsstil med bara träning.
Och visst, jag tränar också som "livsstil" men det är skillnad på "träning och träning" ;).
 
Jag är så fascinerad av dessa fantastiska människor !
  
 
 Jag och döttrarna åkte in till simstarten som var kl 06.55.
 
 
 
 
 En fin solig dag och havet ser ut att spraka av alla simmare
 
 
 Lina med ett leende som alltid, på lätta ben ser det ut som.
 
 
Mycket folk som kommer och tittar - en härlig stämning
 
 
 Första kvinnan i mål på 8.56:50 Leanda Cave från Wales
 

Alltså ...

Har ni sett denna tjejen!!
 Helt enormt vilken prestation ...  
 
  

Sommarens träning

Denna sommaren har inte varit den bästa gällande träning.
 
Av flera olika anledningar (eller ursäkter ;).
 
Jag har dels varit lite "småskadad" har bl a haft ont i bröstmuskelfästet i stort sett hela semestern.
Det kom efter London-resan där jag förmodligt burit/dragit resväskan och annat lite galet.
 
Har dock kunnat spinga en del. Och utan värk i mina benhinnor !!! :)
Startade med lite PW där jag ökade med lite jogg emellanåt.
Började sen jogga hela rundor men inte långt, runt 3-4 km.
Kände mig jättelycklig efter att ha kunnat springa så långt. 
 
Förra veckan fick jag till 2 joggingpass, båda ca 7 km och har inte alls haft ont i benhinnorna.
Underbar känsla !!  =) 
 
Däremot får jag väldigt ont i höften efter och värken sitter i i många dagar.
Minns att jag hade lite problem med det förut med. Vet inte om det beror på löpsteget.
Eller om det är mina skor. Har alltid förut sprungit i Asics som kostat en del.
De sista kostade nästan 2000 kr men kunde knappt använda dem för jag fick så ont i mina benhinnor.
 
Nu när vi var i Turkiet köpte jag ett par billiga fake-skor, snygga "Nike" som var 
väldigt sköna och det är dem har jag haft nu när jag sprungit utan benhinnevärk.
Blev själv förvånad för de är ganska platta och ganska breda för foten.
 Nu vågar jag knappt använda några andra .. ;).
 
 
Vår Trädgårds-Cirkel har även vilat en del under semestern.
Blir så svårt att få till det då det är så många bortresta.
Dessutom har det nästan varit för varmt.
 
 
Jag har dock jobbat på gymmet som vanligt, fast under ett sommarschema
vilket innebar dubbelpass på torsdagsmorgnar. Gym-Cirkel först & sen Indoor.
Varit väldigt skönt att starta dagen så !!
 
 
Så nu när det blivit "vardag" igen hoppas jag även att det blir ordning på träningen.
Varit lite sugen på en egen utmaning ...  vet inte riktigt vad men funderat på att gå till en PT.
 
Är det värt pengarna tro !!??
 
 
 Mina nya fina kompressionsstrumpor - Dalkulla som jag är  ! ;)
 
 
Ett av träningspassen jag fick till i Hyde Park - här Burpees ..
 
 
Inför en joggingtur
 
 Farmers Walk på vår TrädgårdsCirkel
 
 

Vegetarisk grekisk paj med den goda pajbotten

 
 
Igår var jag på den traditionella kräftskivan vi har hos goda vännerna.
De gjorde en god Västerbottenpaj och jag bidrog med ytterligare en paj som vi hade till kräftorna.  
Det blev den jag kallar "grekisk" en vegetarisk variant med fetaost, paprika, rödlök, tomater och oliver.
 
 
Här är grundreceptet på den pajbotten jag gjort de senaste åren. Älskar den !
Helt glutenfri, blir sådär knaprig och god.  Är dessutom lätt att göra i matberedare.
 
Fyllningen går ju att variera i massor, jag gillar mycket denna vegetariska fyllningen
men väldigt god med ex. kyckling, köttfärs, rökt lax, räkor, kräftstjärtar eller vad man gillar.
 
 
Pajbotten:
 
2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smör
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten
 

Sätt ugnen på 200 °.

 

 Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter. 

 

Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.
Kavla ut och lägg i en pajform. Eller tryck ut med fuktiga händer. 

 

Nagga botten och låt den stå svalt ca 30 minuter. (Förbered gärna och låt stå i kylen över natten) . 

 

Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

 

 

Lägg på fyllningen:

150 gr fetaost i tärningar
½ -1  strimlad rödlök
1 strimlad paprika (gul/röd)
ca15-20 oliver
halverade körsbärstomater
hackad basilka
 
 
Äggstanning:
 
3 ägg
3 dl grädde eller creme fraiche (går att blanda)
3 dl riven ost
svartpeppar
 
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
 
 
Grädda i 200° i ca 25-30 minuter till stanningen "stannat".
 
 
 
 
Tyvärr blev det inga foton tagna igår på pajen men bjuder däremot på min "instabild" från kvällen.
Det enda fotot jag tog ...
 
 
 

 


Min behinnestretch

 
 
 
 
Har med glädje kunnat springa en del i sommar utan problem med benhinnorna.
 
Tror att detta beror på en stretch jag gjort efter tips från Jessica.
 
Jag sitter på huk och tar stöd med armarna men inte ända ner med hälarna och sitter så runt fem minuter.
I början känns det knappt men efter en stund kan det kännas, nästan lite krampaktigt.
Det känns verkligen som om det hjälpt mig sträcka ut ordentligt.
 
 
 
 
 
 
 

Zucchinibröd med valnötter

 
 
 
Många har gjort zucchinibröd har jag sett, så även jag.
Jag tror att grundreceptet kommer från Mariann Andersson.
 
Det blir väldigt gott tycker jag, perfekt att göra baguetter av och frysa in.
Har varit så smidigt nu med alla utflykter som gjorts i sommar.
 
Jag gillar när det är nötter i och min favorit är valnötter.
 
 
Så här gör jag:
 
till ca 4 baguetter så behövs :

4 ägg
1½ dl finriven zucchini
1½ dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1½ msk kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
½ dl hackade valnötter eller andra nötter/frön
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
ev. brödkryddor
 
toppa gärna med frön
 

Sätt ugnen på 200°.

Vispa äggen så det blir fluffigt och rör i zucchinin.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda sen allt
till en jämn smet och låt svälla till en deg i ungefär 10 minuter.

Forma till bullar eller baguetter, enklast med fuktiga händer.

Snitta gärna lite och toppa med frön, jag hade här sesam men även gott med solros eller pumpa.
 
Grädda i ca 15-20 minuter
 
 
 
  
 
 
 
 
Gott att även göra räkmackor på, annars är salami/brie/paprika en favorit som utflyktsmat.
 

Sesamolja

 
 
 
Jag fick tips av en väninna för flera månaders sen att använda kallpressad sesamolja på huden.
Hennes dotter som haft mycket eksem har blivit bra.
 
Själv är jag en riktig torris, i ansikte, hårbotten och på kroppen.
Jag gillar tanken med naturlig olja så jag har nu testat i tre månader.
 
Och vilken känsla, oljan är verkligen fantastisk.
Jag smörjer in hela kroppen (även ansiktet), har inte använt mig av någonting knappt.
Lite högre solfaktor vid vissa tillfällen. Oljan i sig har en solfaktor på mellan 2-4,
inte så högt men då jag bara varit i solen en kortare stund har det räckt för mig.
Är också den enda rengöringsprodukt jag haft i ansiktet, tar bort min make bra.
 
Jag har använt mig av Kung Markattas kallpressade sesamolja.
Tror jag betalade 79 kr för en flaska på 500 ml, vi har använt den flitigt under
tre månader jag och dottern och den är inte slut än..  Väldigt prisvärt tycker jag.
 
För att få bästa effekt ska man låta den "mogna", dvs hetta upp oljan till 100°.
Jag gör det i en kastrull och använder en stektermometer, det går väldigt fort.
Tar bort från plattan och låter den svalna innan jag häller upp den på flaska.
Jag gillar doften, är inte så utmärkande och doftar inget när den gått in i huden 
men vill man ha mer doft man kan mat tillsätta någon eterisk olja för doftens skull.
 
Inom Ayurveda har man använt sig av sesamolja väldigt länge.
Den är läkande, lugnande, är utrensande och ”avgiftande” via huden.
Den har en förmåga att stärka utrensningen via hudens svett och talgkörtlar.
Den är naturligt antiinflammatorisk, kan användas till att lösa upp blockeringar i artärerna,
bra mot hepatit, diabetes och migrän. Dessutom är den väldigt bra som massageolja.
 
Här på Vedalilja där jag hittat ovan fakta kan man läsa mer om denna "mirakelolja" ..
 
 
 
 

 


SÅ var det vardag igen

 
 
 
Semestern är slut för denna gången ...
 
MEN vilka veckor vi haft! VILKET FANTASTISKT VÄDER!!
Kan inte minnas att det varit så någon gång tidigare.
 
Här har det varit ganska fullt upp, därav har bloggen verkligen fått vila.
Behövs även lite semester där tror jag ibland.
 
Vi spenderade bl a en vecka i London med mycket shopping och sightseeing.
Där tog vi tåget vi Brighton för en dag. Kul att ha varit där, mysigt vid stranden & piren..
Vi åkte denna gången London Eye, shoppade bl a på Westfield shoppingcenter,
vi besökte häftiga Highgate cemetery (en gravplats som brukar användas i skräckfilmer
som skall utspela sig på gamla kyrkogårdar) och bl a Karl Marx är begraven där,
kollade in Naturhistoriska, strosade mycket på Notting Hill där vi bl a var på 
Portabello Road Marketåt gott bl a på Jamie´s Italian .
 
Shoppade som sagt en hel del, döttrarna gick ofta sitt håll och vi ett annat.
Har inte samma intressen riktigt längre ;). Min favobutik tror jag var Whole Foods.
Vilken butik! Jag kunde går runt väldigt länge och bara känna & lukta.
Där kunde man bl a göra sitt eget nötsmör, de mesta i affären är ekologiskt och naturligt.
En mycket trevlig affär! Rekommenderas starkt!
 
Vi bodde i lägenhet precis vid Kensington Gardens, högst upp vid Hyde Park.
Perfekt läge där vi utnyttjade parken till "picknickar" och träningspass.
 
 
Sen har vi mest varit hemma, lite dagsturer och mycket strandhäng i år.
Tror inte jag varit så mycket och badat i Sverige som i år.
Haft besök mysigt av bror med familj. Och sett Lasse Winnerbäck såklart!!!
 
Fyra veckor som varit underbara men tyvärr går alltför fort.
 
Dock ska det bli skönt med lite rutiner, har slappat mycket gällande träning, mat, vin & sömn.
Det märks nog sen när man ska börja ta på sig "riktiga" kläder,
tur det fortfarande är så varmt att man inte behöver ta på jeans än ..  ;)
 
 
 Här följer ett lite bilder från min semester ...
 
En av alla fina gravstenar på Highgate Cemetery
 
 
Lite kusligt nästan .. en del väldigt gamla gravar.
 
 
Fina Royal Pavilion i Brighton
 
 
Lite picknick på Brighton Beach
 
 
Den välkända Piren med sitt nöjesfält, byggd 1899
 
 
 
 
 
En välkänd vy från piren, mycket folk på stranden men nästan ingen badade ..
 
 
 
förutom jag,  kan inte förstå varför inga badade för det för det var jätteskönt.
 
 
 
London Eye
 
 
Det går väldigt sakta. Trodde det skulle vara läskigt men det var det inte.
 
 
Ja utsikten kan man inte klaga på.
 
 
Min nya favvoaffär.
 
 
Här gjorde man sitt egna mandelsmör.
 
 
Några av mina inköp där
 
 
Mycket rea var det .. här några av klädinköpen.
 
 
Ett besök på Harrods är ju också ett måste i London, här kan man gå och kika länge.
 
 
Avslutar här med bild på den bäste...
 
 
En magisk underbar konsert fick han till ... som alltid !!!
 
 
 

RSS 2.0