Krämig rotfruktssoppa toppad med sparris & räkor
Jag fick jordärtskockor av min kompis som odlat. Och soppa är ju så gott nu på hösten så det fick det bli.
Sparris & räkor i gör det lite mer matigt. Enkelt & gott!
Rotfrukter kan man ju blanda hur man vill. Så här gjorde jag:
Rotfruktssoppa med sparris & räkor
ca 300 gr jordärtskockor
1 medelstor morot, ca 100 gr
1 sötpotatis, ca 200 gr
1 schalottenlök
8 dl lantfond/buljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde/kokosgrädde
Persillade
Salt, peppar
Smör/kokosolja
Topping:
ca 5 cm purjolök
5-6 gröna sparrissjälkar, ca 100 gr
200 gr skalade räkor (500 gr oskalade)
Chiliflakes
Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör eller kokosolja i en kastrull tills den är mjuk.
Tillsätt rotfrukterna och fräs med några sekunder.,
Häll på buljongen och koka ca 10-15 minuter till de är mjuka.
Skär sparrisen i mindre bitar & förväll någon minut i saltat vatten. Strimla purjolöken fint, fräs i smör/olja några minuter i en stekpanna och låt den förvällda sparrisen fräsa med en stund.
Ställ åt sidan & blanda i de skalade räkorna, bara så de blir ljumma.
Häll av kokvattnet i en bunke, mixa rotfrukterna med en stavmixer till en slät kräm. Tillsätt åter kokvattnet tillsammans med det vita vinet & grädde. Smaka av med persillade, salt och peppar.
Låt soppan koka upp & låt sjuda ett par minuter.
Servera soppan i skålar och toppa med sparris/räkröran. Lite chiliflakes på toppen blir fint.
Jag åt här med fröknäcke med chilifärskost.
Välta däck
Nu i helgen fick jag till två bra träningspass.
I lördags var tanken intervaller av något slag. Var lite sugen på trappintervaller. Men visste inte direkt om det fanns så mycket bra trappor här i byn där vi bor. Mannen menade att vid vår idrottplats fanns en del trappor så jag sprang dit. Men det pågick fullt med fotbollsträning där så jag hade inte lust att springa med dem. Sprang lite intervaller runt byn istället med flera "stopp". Hittade några högre backar jag sprang upp & ner för flertalet gånger, även några bänkar jag gjorde step-up på & även en något längre trappa jag kunde använda mig av. Sista stoppen blev en lekplats som ju är toppen att använda sig av. Gungorna gjorde jag bulgariska utfall på & plankor. Några armhävningar & tricepshävningar på bänkarna innan jag sprang hem.
I går skulle vi städa trädgården och ta in trädgårdsmöbler & dyl. Såg mitt däck ligga där så fint i solen och blev sugen på ett däck-pass. Satte ett mål på 100 vältningar. Tog 15 styck i taget sen lite kort vila & lite plankövningar innan jag fortsatte. Kände av min ena handled som jag vred till lite redan vid tredje vältningen men det gick över efter ett tag. Sen började känns igen efter 50 vältningar. Vilade någon minut och körde lite till. Slutade på 75 st, ville inte göra det värre.
Underarmar, bicep, nedre rygg & rumpa känns kan jag säga idag. Kan knappt skriva idag .. ;)
Enkel & effektiv träning för hela kroppen.
Det gäller att få upp däcket på höften...
för att ändra greppet.
Bästa känslan när man bara puttar däcket ...
TabataTorsdag ..
Dagens morgonväckning blev sex tabataintervaller.
(Jobba 20 sek/vila 10sek x 8 ( blir 4 min) = 1 Tabataintervall)
Vill man se övningarna så klicka på det understrukna.
Har länkat de flesta av övningarna till
Lofsans (Lovisa Sandström) klipp på youtube.
Dessa blev det idag:
Först uppvärmning med KB dvs 2 Tabataintervaller (8 min) som
Första: Svingar tvåhands i 20 sek + enhands 10 sek x 4
Andra: Around the world i 20 sek + halo i 10 sek x 4
- utan vila
Tabata
Ett pass som tar mellan 35- 40 minuter beroende på hur mycket man vilar.
Vegetariska biffar av blomkål, broccoli & quinoa
Just nu äter jag mycket vegetariskt. Är lite periodvis när det gäller det & jag saknar egentligen inte kött så väldigt mycket.
Biffar av olika slag är smidiga att göra och går variera oändligt. Här gjorde jag en variant med blomkål & broccoli och hade lite rester av kokt quinoa som jag blandade i denna gång. Även riven parmesanost blir smakrikt i och ibland har jag riven fetaost i.
Så här gjorde jag:
Vegetariska biffar av blomkål, broccoli & quinoa
16-18 biffar
1 normalstort blomkålshuvud
1 broccolistånd (250 gr)
3 stora ägg
1 msk fiberhusk
ca 1,5 dl kokt quinoa
½ dl sesamfrö
1 dl riven parmesanost (eller riven fetaost)
1 tsk salt
peppar, chili eller andra goda kryddor man gillar
Sätt ugnen på 200°. (Det går att steka dem klara på spisen med men jag tycker det går lättare i ugnen).
Börja sen med att vispa upp äggen med fiberhusk, qunioa, sesamfrö, ost, salt & peppar/kryddor.
Låt det stå och svälla medan blomkål & broccoli rivs fint (även det mesta av stjälken använder jag). Blanda ner det rivna och blanda det ordentligt. Låt stå och svälla ca 5-10 minuter till.
Det blir en ganska grynig massa men den bör vara lätt att göra biffar av. Har man vattenfuktiga händer går det lättare.
Jag bryner dem i stekpanna några minuter på varje sida i kokosolja till de får lite färg sen låter jag dem gå klara i ugnen ca 15-20 minute på en bakplåtskläddpapper plåt.
Jag serverade här med tomat, avokado & en sås med
majonäs/kvarg/kryddor. Tzatsiki är också gott till.
Dagens träning - 500 reps
Hemmaträning är så perfekt när man inte känner för att dra till gymmet. Jag gillar ju dessutom morgonträning och just nu känns det extra jobbigt i mörkret att åka till gymmet. Det finns ju oändligt med inspriation/pass man kan hitta på nätet. Just nu är jag inne i en KB-period så detta passet kör jag ibland.
Inspiration har jag fått från
Lofsan och så här såg dagens pass ut:
10 burpees
20 kettlebellsvingar 16 kg
30 power cleans med KB 12 kg/ hand
40 airsquat
50 russian twist med KB
vila 30-60 sek sen -
50 russian twist med KB
40 sumo squat med 16 kg KB
30 handreliase push ups
20 utfallssteg med 7 kg hantlar
10 burpees
Dessutom en tabata med planka där jag i "vilan" gör sidoplanka.
Ett tips om du har lite tid över!! ;)
Gillar mina gröna Utterskor ( Muddus) - perfekta när man svingar KB ..
En favorit i repris - Orientaliska räkor
Det finns vissa maträtter man sällan tröttnar på. Häromdagen gjorde vi en sådan. Det var ett tag sedan vi gjorde det och det var ett önskemål från yngsta dottern.
Jag har lagt ut receptet för längesedan och nu när jag skulle kolla på det var bilderna borta!? Har sett att bilder försvinner ibland och just till maträtter är det trist. Inte för att jag tar kanonbilder men det visar ju ändå lite mer än bara text på recept. Någon som vet varför bilderna försvinner ???
Så igår tog jag nya som jag lade in .. Klicka
här för receptet på
Orientaliska räkor som är mycket lätt att göra och väldigt gott tycker vi. Lägger även in bilderna här, som sagt inte fantastiska, tagna med min mobil bara men en bild säger ju lite mer.
Det var ju det här med träning med ..
Längesedan jag skrev något om träning nu.
Just nu har jag lite lagom "flow" på det. Lagom är bra ibland ..
Och lagom för mig betyder nu 3-4 pass i veckan.
Lite blandad träning både på gymmet och hemma. Blandar styrkepass med något konditionspass.
Är ju lite periodare på Kettlebells och just nu är det SÅ kul så det blir en del sådana pass!
Har några appar jag använder mig av bl a av Nike Training där det finns mängder av pass att välja på.
Korta intensiva pass - precis som jag vill ha det. Perfekt morgonträning innan jobbet.
Yoga försöker jag gå på en gång i veckan och får jag till det är det bra.
Vet att planlagd träning är den bästa men tänkte vänta några veckor med den "riktiga" planen.
Kör på känsla så länge och så länge jag får till minst tre pass är jag nöjd med det.
Berlin
Har även besökt Berlin i sommar. Så smidigt när man kan åka från hemflygplatsen.
Berlin var som jag trodde en härlig stad. Det var jag och döttrarna som åkte så det blev mycket shopping på agendan. Men vi såg mycket sevärt också. Och åt god mat (inte särskilt hälsosam dock) .. En stad jag gärna besöker igen.
Strosade runt stora delar av stan
Förintelsemonumentet är ett minnesmonument över alla
de judar som dödades under andra världskriget.
Mellis vid Brandenburger Tor
Vi besökte Gedenkstätte Berlin - Hoenschönhausen - ett slags fängelse som användes
som centralhäkte och förhörscentral för den östtyska säkerhetspolisen Stasi.
Vi fick höra så fruktansvärda historier.
Vi var uppe i
Berliner Fernsehturm -
med fantastisk utsikt över Berlin.
Sönderbombade Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
en currywurst var man ju tvungen att testa ...
och en del "fikor" blev det.
Och som sagt mycket shopping blev det .. ;)
Torskrygg med soltorkad tomat & baconströssel och vitvin/parmesansås
Oj långt namn på maträtten .. Men gott blev det.
Bacon är alltid gott på fisk, det salta mot den milda fisken gifter sig verkligen.
Såg ett recept för länge sen på nätet på en parmesansås med vitt vin i. Vet inte var men jag hade antecknat ingredienserna och gjorde lite på mitt sätt.
Såhär gjorde jag:
Bacon & soltorkad tomattoppad torskrygg med vitvin/parmesansås
4 port
4 bitar torskrygg
1 paket bacon
3 soltorkade tomater
2 dl torrt vitt vin
1 liten gul lök
250 gr creme fraiche
ca 2 dl finriven parmesanost
1 tsk dijonsenap
½ msk hummerfond
salt, vitpeppar
Valfritt tillbehör: jag hade broccolimos (bara mixa kokt broccoli med lite färskost, ev lite creme fraiche/grädde) salt & peppar) & lite sallad
Hacka lök fint och bryn lite snabbt i lite smör/kokosolja. Lägg i en kastrull och tillsätt det vita vin. Låt det sjuda tills det mesta av vätskan har kokat in. Tillsätt crème fraiche och den rivna parmesanosten. Låt koka upp så osten smälter in lite (den smälter inte helt).
Smaka av med salt och peppar.
Stek bacon så den blir knaprig i en stekpanna. Låt rinna av på hållspapper. Strimla det stekta baconet & de soltorkade tomaterna.
Stek torskryggen i smör i stekpannan ca 5 min på varje sida. Salta & peppra. Kolla gärna med en termometer så fisken håller ca 52°, då är den perfekt tycker jag.
Servera sen fisken, toppad med bacon & tomatströssel, sås med valfritt tillbehör.
Tiden som gått ...
Vart tar tiden vägen .. har nog sagt det så många gånger nu.
Våren blev sommar (?) och nu är det höst. Hösten finare än sommaren tycker jag.
Sommarsemestern var väl i stora drag bra men jag saknade de fina stranddagarna. Fick endast en sådan i Sverige i år. Och då var det inte särskilt varmt. Men jag var ju en vecka på Mallorca och där var det fantastiskt varmt.
Jag gillar Mallorca. Denna gången var vi i Cala Bona, jag och yngsta dottern. En lugn by med fina strandpromenader. Gångavstånd till den lite större byn Cala Millor som även har den bättre stranden.
Dock bodde vi på sånt härligt hotell med 16-årsgräns. Lugnt och skönt poolområde så vi var där ofta.
Vi hyrde dessutom bil en dag och körde till den fantastiska standen Es Trenc. Det är så vackert där!!
Avslutade den dagen med att köra till Palma för att shoppa lite.
Har faktiskt hunnit med ytterligare en resa efter det. Vi (jag och fem tjejer) åkte till Kroatien, Losinji.
Tanken var att göra en träningsresa på egen hand och det gick verkligen hur bra som helst.
Losinji är en fantastisk ö som gör träning lätt. Fina strandpromenader för jogging, cykling och många strandstopp för cirkel/styrketräning blev det. Losinji är dessutom känt för sin rena och aromatiska luft har en välgörande effekt på andningen och detta kändes faktiskt. Gick väldigt lätt att springa tyckte jag.
Hotellet
Punta hade dessutom gym och gruppträning man fick delta i. Vi fick ihop mellan 2-3 pass om dagen förutom en dag då vi hyrde cyklar och cyklade runt halva ön. Och vilket vatten! Den ena viken mer fantastisk än den andra, lätt att hitta badvikar där man nästan var själv. Delfiner var det gått om i vattnen, vi såg flera stycken.
Annars i sommar har vi kört på vår trädgårds-cirkelträning. Fler deltagare blir fler stationer.. ;) Och ännu roligare att träna!
MALLORCA:
Kolla det magiska vattnet i Es Trenc
Strandpromenaden mellan Cala Bona & Cala Millor.
KROATIEN:
På flygplatsen
Träning varje dag
Testade Sh'bam på hotellet. Kul med dans ju ...
Små badvikar såg man lite överallt under cykelturen.
Rödbetsjuice till frukost varje dag - så gott !!!
Väldigt god mat överrallt. Åt mycket fisk men sista dagen en ryggbiff med Gorgonzolasås.