Kryddiga rostade nötter/mandlar
Jag är tokig i nötter. Lite för kanske t o m. Och helst rostade, sådär knaprigt goda.
Det är så lätt att göra själv! Och går så fort med ..
Det är gott bara med salt men även med annan smaksättning.
Jag har gjort med rökig smak (liquid smoke) och chili & paprika.
Säkert gott med ex sambal oelek om man gillar sötma sweet chili eller honung.
Så här gör jag:
2 dl vatten
2 msk salt
½-1 msk liquid smoke eller valfri smaksättning ex chili, paprikapulver (ca 1 tsk)
2 tsk neutral olja (ej kallpressad)
4 dl blandade nötter/mandlar
Sätt ugnen på ca 225°.
Koka upp vattnet med salt, krydda och olja.
Vispa runt så saltet löser sig. Ställ åt sidan och lägg ner nötterna.
Låt stå i ca 5 minuter.
Häll av vattnet och lägg ut nötterna på bakplåtsklädd plåt.
Rosta i ugnen ca 8-10 minuter.
Rökaromen som jag köpt i en vanlig Ica-affär
Chokladglass/kokosglass med lite kalorier
Brukar kolla in Tasty Health recept/blogg då hon gör mycket spännande saker.
Hon skapar oftast recept som är sockerfria, glutenfria och innehåller naturliga råvaror.
Något hon har bloggat om är en krämig mjuk glass med väldigt lite kalorier .
Näringsvärde per portion, gjord med osötad mandelmjölk (utan proteinpulver):
52 kcal, 2 g protein, 1 g kolhydrater, 4 g fett
52 kcal, 2 g protein, 1 g kolhydrater, 4 g fett
Ingrediensen som gör glassen så krämig är Xanthan gum, ett slags förtjockningsmedel.
Svårt att hitta här i Sverige så jag beställde min på iHerb där jag lite då och då beställer roliga saker.
Där finns massor med roliga, goda, spännande saker, köper bl a Questbar där
- första köpet får man rabatt om man använder rabattkod HPM004.
Jag brukar göra på mandelmjölk, oftast den jag gör själv men ibland köper jag Alpros osötade.
Göra egen mandelmjölk är så lätt, bara blötlägg mandlar (1 dl till 5 dl dryck) gärna över natten
sila av vatten vattnet och mixa sen till mjölk tillsammans med nytt vatten ( 5 dl till 1 dl mandlar)
lite i taget i matberedaren och sila sen i finmaskig sil/silduk så är drycken klar.
Håller i kylskåp iallafall 5 dagar och går dessutom att frysa.
Jag skållar inte mina men det kan man om man vill. Pulpan som blir över brukar jag frysa in
och använda igen. (Mixa med nytt vatten) Eller torka och rosta lite lätt till ex müsli.
Nu sist gjorde jag på Alpros Kokosnötdryck som nyligen kommit ut - jättegod för övrigt!
Mjölken går även att byta ut även mot vanlig mjölk.
Jag använder ibland även proteinpulver i. Har nu Holistics som är utan sötningsmedel.
Jag gör "mandelglassen" med kakao och när jag gör kokosglassen oftast utan kakao.
Mjuk glass
1 port
2 + ½ dl osötad valfri mjölk (jag använder mandel eller kokos)
2 tsk kakao, gärna raw (om det ska vara chokladsmak)
1 msk stevia strö eller annan sötning
½ tsk Xanthan gum
Ev. ca 20 gr proteinpulver, smakessenser, frukt, bär
Vispa ihop 2 dl mjölk med sötning och ev kakao.
2 tsk kakao, gärna raw (om det ska vara chokladsmak)
1 msk stevia strö eller annan sötning
½ tsk Xanthan gum
Ev. ca 20 gr proteinpulver, smakessenser, frukt, bär
Vispa ihop 2 dl mjölk med sötning och ev kakao.
Om det ska vara proteinpulver i så blanda i det här.
Häll i en iskubsform eller i en fryspåse (som plattas ut rejält)
och ställ sedan i frysen tills det stelnat helt.
När det är fryst - tag ut, lägg i bunke och mixa tillsammans med
½ dl valfri "mjölk" och ½ tsk Xanthan gum med en stavmixer.
Det tar en stund att få till den perfekta krämigheten. Blir då krämig som mjukglass.
Lägg upp i skål och toppa med valfria tillbehör.
Kokosglassen nedan blandade jag med jordgubbar & nötcrisp.
Min favvo med chokladglassen är varma hallon, jordnötssås (även här jordnötssmjöl från Iherb
som blandas med vatten ganska löst så det blir en sås - SÅ fantastiskt gott!!)
ev lite grovhackade nötter eller nötcrisp & sist lite lakritspulver på toppen.
Hemma igen ..
efter en fin vecka i London.
En vecka går verkligen fort men vi har hunnit med massor.
Här kommer mina Insta-bilder så ska jag ta mig tid att berätta mer sen.
Första middagen, en underbar getostsallad.
Jag och lilla fina.
Tog tåget till Brighton en dag, lite picknick på strandpromenaden.
Härlig vy från Brighton-piren.
Blev ett par träningspass (här Burpees, i en cirkel på 5 varv) i Hyde Park, vi bodde precis bredvid.
Åkte London Eye denna gången. Kul att se men ingen jättemärkvärdigt ...
Ett av min inköp från underbara affären Whole Foods.
Middag på Jamie's Italian vid Covent Garden - gott gott ! Jag åt en prosciutto/päronsallad.
En dryg hemresa med flera förseningar, hann dock med tåget hem till slut!
Stödstrumporna är alltid på när jag flyger. =)
Längtar tillbaka fast "Borta bra men hemma bäst" !!!
Fiskgratäng med smak av parmesan
Sugna på fisk tidigare i veckan och det var ett tag sen vi åt fiskgratäng.
Är ju smidigt med mat i form, även om det blir ett moment extra.
Köpte färsk torsk från fiskbilen, älskar färsk fisk. Blir verkligen skillnad mot den frysta.
Och det funkar med vilken vitfisk som helst säkert, säkert lax med.
Gjorde blomkålsmos som jag lade runt fisken med sked, har ingen bra spritsare tyvärr.
Eller var lite lat om jag ska vara riktig ärlig .. ;).
Gjorde en sås med creme fraiche, färskost & riven parmesan.
Det blev smakrikt och gott.
Så här gjorde jag:
(4 port)
ca 600 gr torsk
salt, peppar
Sås:
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
100 gr färskost, jag hade vitlök/örter
1,5 dl riven parmesanost
1 tsk salt, lite peppar
1 msk färsk hackad basilika
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
1 dl grädde
1-2 msk färskost (ex. vitlök/örter)
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°.
Börja med med att förbereda moset.
Jag gör oftast i micron, går snabbt & blir lite fastare då.
Skölj blomkålshuvudet och skär det i skivor eller plocka ur buketterna.
Lägg i en microsäker form, ex en glasskål. Häll över grädden så den täcker botten.
Sätt ett microlock över och kör på full effekt ca 10-13 minuter.
Känn att det är mjukt, micra annars lite till.
Mixa blomkålen tillsammans med färskostten och smaka av med salt och peppar.
Brukar krävas ganska mycket. Vill man ha det lösare tillsätter man lite mer grädde.
Lägg fisken i botten på en ugnssäker form.
Skeda eller spritsa ut moset runtom.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred över fisken.
(Vill man ha lösare sås kan man även ha i lite grädde.)
Gratinera i ugn ca 30 minuter eller tills fisken är klar.
Serverade med lite sallad, tomat & avocado.
Som nästan alltid toppas med god balsamico.
Nackdelen med fisk & mosrätter är att de ser aldrig särskilt roliga ut på foto.
Färglöst så tur man har lite färg på grönsakerna vid sidan om .. ;)
Jordgubbsdessert med nötcrisp
Jordgubbar är något som jag verkligen älskar.
Vi har en bonde här i byn som har SÅ himla goda jordgubbar.
Självplockar gör vi varje år & fryser in så vi har för resten av året.
Denna väldigt enkla men goda desserten gör jag ibland.
Det går med naturella jordgubbar men blir så gott när de får ligga i "marinad" och gotta till sig.
Mynta eller basilika - gott båda! Gott även att ha i någon likör. Eller något gott mousserande.
Nu sist gjorde jag såhär:
Marinerade jordgubbar:
4-6 port
1 liter jordgubbar
1 lime
1 tsk honung (eller sukrin gold)
mynta eller basilika
nötcrisp- se nedan
vispad kokosgrädde/ vanlig grädde/ kvarg/ glass
Riv skalet smått på limen, dela den och pressa ur saften.
Vispa upp saften med sötningen och det rivna skalet.
Hacka örtkryddan och blanda ner.
Klyfta jordgubbarna och blanda ihop allt - låt stå gärna någon timme.
Nötcrisp gjorde jag såhär:
25 gr smör
½ dl mandelmjöl
½ dl valfria nötter (jag hade hassel & mandlar)
1 tsk sukrin gold
2 tsk flytande honung
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret och blanda ner sötning.
Hacka nötterna och blanda ner med mandelmjölet.
Bred ut degen på ett bakplåtspapper och kavla ut gärna med
plastfolie över, dra sedan försiktigt bort plastfolien.
Grädda först i 5 minuter, ta ut och rör runt.
Stoppa in i ugnen igen ca 5 min tills crispen fått färg men passa så den inte blir bränd.
Ta ett glas/skål och varva jordgubbar, grädde (eller kvarg, glass) och nötcrisp.
Några av veckans grejer ..
Åhh första semesterdagen är snart slut.
Men vilken underbar sådan.
Strålande sol när jag vaknade tidigt, begav mig till gymmet för lite morgon träning.
Rekade lite Indoor och sen en Gym-Cirkel.
Hem, en dusch och sen till stranden.
Och nästan helt vindstilla .. vill inte klaga men det var varmt.
Badade fler gånger - ljuvligt !!!
Åkte sen och köpte en ny resväska då en av våra gick sönder på vägen till Mexico.
(Inte kul då kan jag säga för det var hjulen som brast, blev tungt när vi skulle hem!
Hur klarade man sig förr när det inte fanns hjul på väskorna !??)
Väl hemma blev det grillning med lillasyster & hennes sambo.
Lite rosé till det och det kändes verkligen - S E M E S T E R !!
Nu är det bara två dagar till vi är framme i London! =)
Nedan några foton från veckan som gått:
Vinprovningen från förra helgen - goda Italienska sådana.
En grillkväll med kycklingspett, rotfrukter, waldorfsallad & aioli
Inför en liten morgonlöptur
Lite däck-vält under TrädgårdsCirkeln
Snabb ägg & bacon-pizza LCHF
Förra helgen var vi i Skåne och träffade kompisar.
Vi hade en väldigt mysig helg. Hade vinprovning bl a då de nyligen besökt vingårdar i Italien.
Låter så mysigt så det finns nu på min "to-do"-lista någon gång.
Vi fick väldigt god mat och de brukar äta LCHF som vi pratade en del om.
Jag fick detta tips om denna enkla snabba "pizza" som vi testade häromdagen.
Enkelt som attan att göra och faktiskt väldigt gott !
Jag gjorde till 1 pizza (1 port):
100 gr riven ost (jag hade Herrgård)
1 ägg
½ paket bacon
persillade
ev pesto eller chimichurri
Sätt ugnen på 225°.
Lägg den rivna osten på bakplåtsppperklädd form på hög och gör en grop i mitten.
Knäck ägget i gropen, strö ev över lite persillade, pesto eller chimichurri.
Lägg bacon överst och stoppa in i ugnen.
Gratinera tills det fått lite färg och ägget har "stannat", ca 7-10 min.
Äntligen har jag "däckat" ...
Det är ju tredje året som jag har träning i trädgården.
Vår så kallade TrädgårdsCirkel med vänner & grannar.
Har sen starten velat ha ett däck att kasta runt på ..
ser så kul och tufft ut men inte riktigt tagit tag i det.
Men nu äntligen har jag lyckats hitta ett !!
Ganska tungt och stort men det blir ju då lite utmanande.
Jag klarade nu runt fyra vändningar på däcket under 45 sek.
Maken drog till med 10 !! Men jag ska öka, lite bättre teknik så! ;)
Går ju att använda till flera övningar, ex slå en slägga i.
Maken kom också hem med ett eget "bygge", svetsat handtag på två balkar
som vi ska ha till bl a Farmers walk. Vi vägde dem och de vägde 26 kg st!
Så 52 kg gick vi och bar runt på !!
Kvällens roliga pass blev:
15 stationer 45 sek x tre varv av
Välta däck
Rygglyft på pilatesboll
Planka med vridning
Boxboll
KB - figure 8
Sit-Ups / Fällkniven
Sidoutfall
Idioten uppför backe
Roddmaskin
Armhävning mot mur
Båten & korsa benen
Axelpress med hantlar
Burpees
Gummibands vridning åt sidan
Farmers Walk (se nedan)
Farmers walk
Glädjen att inspirera
Magiskt, underbart roligt!
Jag hoppade in extra på gymmet igår.
Först ett Indoor-pass & sen en GymCirkel. Båda passen var fulla ..
Alltså detta med att "inspirera" (som det kallas på vårt gym)
dvs instruera - SÅ roligt det är! Särskilt när det är fulla pass.
Man får så grymt mycket tillbaka. Det ger sån energi & glädje att se hur de kämpar.
Svettiga, flåsiga, trötta, stönande och ofta leende .. Underbart!! =D
Jag är fortfarande ganska ny på Indoor Walking.
Har bara kört fyra pass nu och känner mig fortfarande lite osäker.
Men igår fick jag fin feedback, bra musik och bra upplägg.
Då blir man extra glad .. :)
Sen efter det var det direkt hem för en TrädgårdsCirkel.
Som vanligt blev det 15 stationer á 45 sek i tre varv.
Stort fokus på ben/rumpa så kommer nog kännas en del.
Även här mår jag grymt bra av att se hur vännerna kämpar.
Tar mina övningar och tips på fullaste allvar, svettas & ta i.
Smått euforisk efter tisdagens tre träningspass blev det en snabb omelett till middag
och efter det en mysfilm "Laxfiske i Jemen" sen somnade jag och sov väldigt gott.
Nu tar vi onsdag - ikväll ska maken firas lite som fyller år.
En selfie innan första passet