Mandelmjölk
Såg att jag inte gjort något inlägg på hur jag gör egen mandelmjölk.
Att göra egen mandelmjölk är så lätt, bara blötlägg sötmandlar (1 dl mandlar blir 5 dl dryck)
i en bunke med vatten så det täcker, gärna över natten.
Sila av vattnet, skölj av mandlarna och mixa sen till vit mjölk tillsammans med nytt vatten ( 5 dl vatten till 1 dl mandlar) lite i taget i matberedaren några minuter och sila sen i finmaskig sil/silduk så är drycken klar.
Håller i kylskåp i alla fall 5 dagar och går dessutom att frysa.
Jag skållar (skalar) inte mina men det kan man om man vill. Pulpan som blir över brukar jag frysa in
och använda igen, (mixa med nytt vatten). Eller torka och rosta lite lätt till ex müsli.
Mandelmjölk är god att dricka. Passar att blanda i smoothie, till gröt (ex denna) eller till den goda glassen jag gör ibland med väldigt lite kalorier ..
Resterna av mandeln (mjölet) dvs pulpan har jag efter jag gjort mjölk nr 2 använt till ex. mandelkakor, vegariska biffar, bytt ut en den mängd nötter det ska avara i rawfood-bollar ex dessa goda morotskakebollar, eller rawfood-biffar (byta ut den mängd nötmjöl mot valnötterna), nötgröt, de goda paleosconsen eller tillsätta i müsli eller granola.
Några tips i alla fall. Med fantasi kan man nog använda det till mycket mer.
Kommentarer
Postat av: Anonym
En fråga. Ska man bara ha kniven i matberedaren? Inte stav mixer då? Förstår inte riktig hur du menar. Hur länge ska man köra Tack på förhand
Svar:
mariasfavoriter.blogg.se
Postat av: None
Ok tack det ska vi testa.👍
Svar:
mariasfavoriter.blogg.se
Postat av: Anonym
Vill tacka för tipset om mjölken. Vad kan man göra av det som är kvar ? Nästan som grov mjöl. Jag kommer följa dig på denna sida. Tack på förhand för det jag kan ta del av
Svar:
mariasfavoriter.blogg.se
Trackback