Kokosgodis
Jag är tokig i kokos. I allt som innehåller kokos i alla varianter tror jag.
Ibland köper jag hela kokosnötter som jag delar och äter.
Brukar skiva den och ibland chokladdoppa! Jättegott !!
Den blir också så god att riva - saftigt och gott!!
Har inte testat göra smör på den än men det blir säkert kanon.
Om man ska köpa en kokosnöt (den bruna) är det viktigt
att skaka om den och höra att det är vätska i den.
Annars är den förmodligen lite härsken.
Enklaste sättet att dela en kokosnöt är att använda ex en hammare.
Man slår runt nöten som en linje, varv efter varv.
Det tar en stund innan den börjar spricka och då brukar det vara lätt att dela den.
Om man vill spara vätskan - som är jättegod -
så är det bäst att stå över en bunke där vätskan kan hällas i.
Den brukar man få sila lite efter och den är verkligen frisk och hälsosam.
Tar man bort det hårdaste skalet (enklast att typ gröpa ur med en matkniv)
går det sen lätt att skala den innersta hinnan med en potatisskalare.
Låter man den stå (delad) i kylen någon dag så blir det lättare.
Här chokladdoppade kokosskivor.
Kolla gärna här hur man enkelt öppnar en kokosnöt:
VIDEO
Glutenfri smulpaj med smak av rabarber, jordgubb & mango
Gjorde nu en variant utan gluten och vanligt socker.
Blev inte riktigt lika knaprig men väldigt god ändå.
Våra rabarber är stora och fina nu och de är ju godast i början på säsongen.
Blandade i jordgubbar från i somras jag har i frysen och även lite mango.
Smulpaj
100 gr smör
2 msk sukrin gold
2 msk agave/honung
½ tsk vaniljpulver
2 msk sesamfrö
½ dl riven kokos
1 dl mandelmjöl (eller finhackade nötter)
2 dl havregryn (ren)
rabarber, jordgubbar, mango
Sätt ugnen på 175°.
Skär rabarber i tunna skivor, klyfta jordgubbar och bottna en pajform med detta tillsammans med mango i tärningar.
Smält smöret, lägg i sötning och resten av ingredienserna. Blanda ordentligt och smula över bären. Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Jag serverade Yollibox (frozen yoghurt) med jordgubbssmak denna gång.
Annars är det väldigt gott med vispad kokosgrädde till.
(Något lite mörk blev den då jag glömde bort tiden lite ;)
Chins
En övning jag alltid beundrat och velat kunna göra är chins .
Dock har jag aldrig riktigt vågat prova.
Nu när jag gymmat med döttrarna har jag äntligen testat ..
och vilken känsla det är när man klarar mer än man tror.
Första gången "på riktigt" gjorde jag 3 stycken på raken i första set,
4 på set nr 2 och ett sista med 6 stycken!
Lite "sparkigt" och svajjigt i slutet men ändå!
13 stycken .. blev faktiskt impad av mig själv ..;)
Nu ska jag öva lite mer på tekniken.
Skulle vilja klara 10 i ett set någon gång.
S E M E S T E R
Om några timmar bär det av ..
Jag och maken åker på semester, helt själva för första gången sen vi gifte oss!
Vi ska till Side i Turkiet. Första gången just till Side.
Jag har varit i Turkiet fem gånger innan, då i Alanya och Kemer.
Vi har bokat ett finare hotell vid stranden med all-inclusive.
Så nu ska vi njuta av att bara vara och av varandra.
Blir säkert lite träning också .. ;).
I alla fall ska vi börja söndagen med Hamam, underbart skönt.
Man blir som ny i kropp och själ. Har ni inte testat, gör det !
Döttrarna i Alanya 2011
Alldeles nykomna & nytvagade på Hamam 2011 i Alanya
Lammfärsbullar i tomatsås med krämig Quinoatabbouli
Jag äter inte så mycket kött längre men något jag verkligen gillar så är det lamm.
Köper gärna lammfärs som ju går att variera så oändligt.
Och nu när vi ska till Turkiet på lördag blev jag sugen på turkiska smaker .
Spiskummin, koriander och mynta. Härliga smaker !!
Jag kokar dem i tomatsåsen, det är enkelt och blir saftigt och gott.
Gjorde en typ Tabbouli på quinoa till, blev krämig och god.
Lammfärsbullar i tomatsås
Färsbullarna:
500 gr lammfärs
1 ägg
1 tsk spiskummin
½ tsk torkad koriander
1 tsk salt
Tomatsås: 500 gr krossade tomater (eller 2 brk - gott med mkt sås)
½-1 dl vatten 1 liten hackad gul lök 1-2 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 msk tomatpuré 1 msk balsamvinäger
½ msk Tamarind soya ½ tsk salt
peppar
hackad färsk mynta efter smak
100 gr zucchini (ca ½ normalstor)
Börja med såsen. Bryn lök, vitlök i olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, soya, salt och peppar. Låt koka sakta ca 10 minuter, tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
Riv zucchinin grovt och lägg i durkslag, salta lite över och låt stå ca 10 minuter.
Vispa upp ägget med kryddorna till köttbullarna.
Tillsätt färsen och gör köttbullar, lägg gärna på en fuktig skärbräda.
Lägg försiktigt i köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda ca 10 minuter tills de är färdig"kokta".
Krama ur vätskan i zucchinin och tillsätt den när det är ca 5 minuter kvar.
"Tabboulin" gjorde jag såhär ..
Kokte först 2 dl quinoa enl förpackningen.
När den var klar blandade jag i:
2 msk pesto
1 msk olivolja
½ msk vinäger
½ pressad lime
100 gr förstekt sparris
2 msk finhackad persilja
(Hade ingen färsk persilja hemma så det fick bli fryst)
100 gr fetaost mindre bitar
delade körsbärstomater
ruccola i mindre bitar
hackad färsk mynta
Smakade av med salt & peppar.
Jag hade myntayoghurt till.
Turkisk yoghurt med hackad mynta och lite salt/peppar i.
Friskt och fräscht !!
20 år
I dag har jag och min man varit gifta i 20 år !!!
Vi firar "Porslinsbröllop" ..
Förstår inte vad tiden har tagit vägen.
Men tiden går ju fort när man har roligt!!
Då för 20 år sedan....
Och "typ" NU . på en Winnerbäckkonsert för ett par år sen
Superba superbär
Har ni inte smakat på Mullbär än - gör det!
Underbart goda, söta lite sega men ändå knapriga.
Jag toppar min musli med detta eller äter som godis.
"Mullbär sägs stärka njurar och lever samt vara bra för ditt hår och dina ögon.
Studier visar att det kan stabilisera blodsockernivån och öka mängden av det goda kolesterolet.
Mullbär är en populär ingrediens i traditionell folkmedicin för sina stärkande egenskaper,
och finns omnämnt sedan lång tid tillbaka i Turkiet, Grekland och Kina.
Bären används till att ätas som de är och till att göra t.ex. sylt och vin på.
I traditionell kinesisk medicin används mullbär för att behandla grått hår,
för att stärka blodet och för att behandla förstoppning och diabetes.
Våra vita mullbär (Morus Alba) är ekologiskt odlade, soltorkade, söta och väldigt näringsrika.
Mullbär innehåller bl.a. stora mängder:
Vitamin C
Vitamin K
Järn
Kalcium
Protein
Antioxidanter
(som flavonoider och resveratrol, som enligt studier hjälper till att sänka blodsockret) "
Låter ju inte så tokigt ...
Proteinrik Granola
Har tidigare gjort en variant på
granola.
Nu har jag börjat använda mig av ren havre en del, dvs glutenfri.
Det mår jag ändå bra av och det blir väldigt gott.
Hittade ett recept på Granola hos
Tasty Health som jag ofta nu gör en variant på.
Ibland har jag proteinpulver i, ibland inte.
Granolan är inte så söt men det går att öka sötman med mer agave/houng/vaniljpulver om man vill.
Jag äter den alltid med varma bär till så jag tycker det är lagom såhär..
Jag tinar oftast bär så de blir varma, rör ner kvarg eller turkisk yoghurt i, toppar med granolan.
Ibland en klick nötsmör över. Supergott till är också lakritspulver överst !!
Proteinrik Granola
3 dl ren havregryn
1 dl hackade valfria nötter
1 dl frön (solroskärnor, pumpakärnor, linfrö, sesamfrön)
ev. 1 skopa proteinpulver, vanilj
½- 1 tsk vaniljpulver
½ dl vatten
½ dl äggvita
1-2 msk agave eller honung
1-2 msk osötad äppelmos (Urtekrams är jättegod)
1 msk valfritt nötsmör
hackade torkade aprikoser, fikon (gärna eko)
kokoschips
ev mullbär
Sätt ugnen på 160°.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ihop vatten med honung, äppelmos, nötsmör.
Blanda ihop allt till en "geggig" massa.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och "grädda" i ugnen ca 10 min,
tag ut och rör om och in i ugnen i ca 10 min till ev lite längre så det blir hårt & torrt.
Bryt sönder/smula "kakan" i mindre bitar. Håller i glasburk flera veckor.
Fina fredag ..
Oj så fort dagarna & veckorna går.
Måndag blir till fredag och vips så har veckan gått.
Lite skrämmande samtidigt som man (jag) hela tiden ser framåt,
nya mål och händelser. Missar lite att vara här och nu tyvärr.
Den sista veckan har det förutom mitt vanliga jobb blivit mycket jobb på gymmet.
Har vikarierat på 6 pass (+ har två egna på schema) ! Men det är så kul.
Hade jag varit lite yngre hade jag satsat en utbildning inom träning och hälsa.
Nu gör jag istället det bästa jag kan och det räcker långt.
Ikväll efter mitt pass ska jag köra till väninnan 10 mil bort.
Vi ska prata ikapp oss, äta & dricka gott.
Jag tar med pyjamas och sover över ..
Precis som när man var liten !! =)
Ha en härlig helg !!!
Kycklingbiffar med parma & fetaost
Jag köper ibland färdig kycklingfärs men det är också väldigt lätt att göra egen,
och då blir den ju precis "nymald" ! Känns bra tycker jag ..
Har gjort olika varianter på både "bullar" & biffar.
Jag tycker biffar är lättare att göra för smeten blir ganska lös.
Denna gång gjorde jag det extra lätt för mig för jag stekte dem helt i ugnen.
Satte på grillelementen några minuter i slutet.
Här har jag tillsatt parmaskinka men det går även bra med bacon. Gott med den salta/rökta smaken.
Även fetaosten tillsätter sälta så var försiktig med att krydda med för mycket salt.
Ibland har jag även i soltorkade tomater & basilika.
Kycklingbiffar med parma & fetaost
(4-5 port)
4 kycklingfiléer
½ dl äggvita (eller 1 helt ägg)
ca 150 gr parmaskinka (eller liknande även bacon passar)
100 gr fetaost
chilipulver (jag har en kvarn som jag tar några varv med)
salt, peppar (lika här, några varv med kvarnarna)
Sätt ugnen på 200°.
Om bacon används steker jag den först, låter den rinna av på hushållspapper.
Mixa kyckling i en matberedare bara några sekunder för det blir färs fort.
Tillsätt ägg(vita), parmaskinka/bacon i mindre bitar och
till sist smulad fetaost som får gå med någon sekund bara.
Tillsätt chili, salt & peppar.
(Är man osäker på kryddningen kan man steka en liten biff och smaka av.)
Gör sen biffar som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt.
(Eller stek i stekpanna).
Stek i ugn ca 20 minuter. Sätt gärna på grillelement i slutet.
De bli lätt lite färglösa annars .. men smakar väldigt gott ändå!!!
Vegetarisk aubergine & zucchinigratäng
Bland det godaste jag vet är Moussaka, älskar hur krämig och god auberginen blir i ugnen.
Ibland gör jag en vegetarisk variant, som jag brukar ha som tillbehör.
Så smidigt att göra som storkok och frysa in och ta fram som t ex lunchmat till jobbet.
Jag "höftar" alltid när jag lagar det, men nu sist försökta jag tänka till lite .. ;)
Jag hade nu till en normalstor ugnsform 4-6 portioner ca 1½ av vardera aubergine och zucchini.
(Det går att bara använda aubergine om man hellre vill det.)
Blev iaf två plåtar fyllda när jag förstekte skivorna, se nedan.
Så här är ett tips.. med en sk "höftning" på mängderna...
God och krämig aubergine/zucchinigratäng:
ca 1 ½ aubergine
ca 1 ½ zucchini
100 fetaost
salt, peppar
Tomatsås:
500 gr krossade tomater
100 gr färskost
1 msk balsamvinäger
1 msk lantfond
1-2 tsk timjan (eller annan örtkrydda)
ev vitlök
Sätt ugnen på 200°.
Börja med att skiva aubergine & zucchini i knappt 1 cm tunna skivor.
"Vätska ur" dem genom att lägga på en skärbräda eller plåt och salta över.
Låt stå ca 15 minuter.
Koka under tiden tomatsåsen, blanda alla ingredienserna som får koka ihop tills färskosten har smält.
Smaka av med ev mer salt & peppar.
Torka av aubergine & zucchini med papper eller en kökshandduk.
Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och "förstek" ca 10 min.
Tag ut och lägg ett lager i botten på en ugnsform som först bottnas med lite tomatsås.
Lägg sedan lager på lager med tomatsås emellan strö ev lite salt/peppar på.
Lägg tomatsås överst och smula över fetaosten.
Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
Jättegod som den är med lite sallad eller som ett tillbehör.
Mot deppighet
Ni kanske redan har sett denna filmsnutt men den är så underbar.
Man bli alldeles varm i hjärtat!!
Hjärtligt barnskratt är nog bland det vackraste ljudet som finns ..
VIDEO
Styrketräning på gym
Nu har döttrarna fått med mig på "gym-styrketräning" två gånger.
Och vad roligt det är !!!
Har ju egentligen inte kört ren styrka innan med ex. skivstänger.
Lite smått bara på mitt förra gym, var ett ganska litet gym så det blev mest med hantlar
men här där jag går nu är ju utbudet så enormt mycket större både på lösa vikter och maskiner.
Döttrarna som tränat på gymmet ett tag har visat mig en hel
del och gett mig massor med roliga tips på övningar.
Det är fantastiskt kul!!
Nu dessa två gånger har jag mest tragglat på marklyft.
Känner mig lite feg men vågade ändå lägga på lite vikt igår.
5 set där de två sista var 6 reps á 60 kg.
En bra början för mig, övar fortfarande på tekniken noga.
Fast jag får hemskt ont i händerna, har nästan såriga valkar efter lyften.
Det får jag när jag kört mycket med Kettlebells med, har så känslig hud i händerna.
Vet inte vad jag ska göra åt det? Mixat grepp ska jag testa nästa gång.
Har hört att man helst ska undvika handskar, tror för att man får sämre grepp ..
någon som vet något om det eller har andra tips för att undvika såriga valkar !??
Tror att jag även kan vara svag i händerna så greppen inte blir så bra!?
Här är en grym kille om lyfter tungt, marklyft på 365 kg!!!
Så 300 kg till så .. ;)
Döttrarna är nu 17 & 19 och vi har så kul ihop. Visst tjafsar vi lite men det är ju av kärlek.
Förra veckan var vi på bio och såg "The other woman" som vi alla gillade.
Och det är så roligt att vi även har träningsintresse ihop.
Samvetet för att man ofta tränar blir lite mindre nu ..
Grillad fisk i folie med currysmör
Har haft lillebror med fam på besök och brorsonen har fyllt tre så vi firade honom lite igår med grillkalas.
Men själv är jag faktiskt redan lite trött på just grillat kött.
I o f har det aldrig varit en favorit utan det jag älskar med grillat är just tillbehören.
Och det brukar bli många varje gång, både såser & sallader.
Blev i a f sugen på Halloumi och fisk så det fick bli ett fiskpaket i folie.
Så jag blandade ihop lite i en skål som fick bli botten till paketet.
Började med att "vätska ur" auberginen & zucchinin med att strö salt på
skivorna några minuter, torkade sen av saltet & vätskan innan jag skar i tärningar.
Mätte inte upp grönsakerna utan här är ett tips på vad man kan ha.
Just grillad fisk & grönsaker är SÅ fräscht & gott tycker jag ..
och med ett smakrikt kryddsmör går det ju inte fel!!
Fiskpaket i folie
Zucchini
Aubergine
Paprika
Röd lök
Sparris
Soltorkad tomat
Oliver
Halloumi
Salt, peppar
Fisk ex. lax & torsk
Kryddsmör:
Smör
Mango/curry-krydda
Salt/peppar
Skär grönsaker och halloumi i tärningar, salta & peppra.
Blanda i en skål och lägg sen på ett smort ark folie.
På där la jag fisken. Jag hade torsk och lax i tärningar.
Jag gjorde ett kryddsmör som jag smaksatte med goda kryddan
Mango/curry och lite salt & peppar som jag toppade över fisken.
Grillade ca 15 minuter.
God krydda till fisk/kyckling & smör/såser ..
Efter ca 15 min på grillen
Jag åt Cole slaw, sallad & lite vitlöksås till.
Storkusin lär lillkusin hur man gör på nya cykeln...