Ostfyllda lammfärsbiffar med god rosmarinsås
Gjorde häromdagen lammfärsbiffar som jag fyllde med mozzarellaost & fetaost.
Mozzarella för härlig krämighet & fetaosten för god sälta.
När jag gör biffar brukar jag först steka lite lätt i stekpanna men sen låta de gå färdiga i ugnen.
Enklast att göra fyllda biffar tycker jag är att platta ut färssmet i handflatan,
lägga fyllning i mitten och sen vika in kanterna så det blir täckt över fyllningen.
Så här gjorde jag:
4-5 port
500 gr lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
peppar
hackad rosmarin (1 msk färsk eller 2 tsk torkad)
100 gr mozzarellaost
100 gr fetaost
Sås:
2 dl creme fraiche
100 gr färskost
1 tsk sambak oelek
1 tsk tomatpuré
2 tsk rosmarin
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°.
Vispa upp ägget med salt & kryddor. Rör ner färsen till en jämn smet.
Hacka ostarna och blanda till röra.
Gör små biffar där osten är i mitten.
Stek i kokosolja/olja/smör lite lätt och låt dem gärna bli färdiga i ugnen ca 10-15 min.
Blanda ingredienserna till såsen i kastrull och låt koka några minuter.
Jag serverade stekt broccoli, blomkål och zucchini som fick
steka i oljan som blev kvar efter jag stekt biffarna.
Det blir väldigt god smak på grönsakerna då.
Enkel och god fiskgratäng med smak av chili & bacon
Antingen var jag väldigt hungrig igår eller så var detta extra gott för jag bokstavligen skrapade ur formen.
Och hur lätt var det inte att göra ..
(Tyvärr är jag lite ur "bloggtänk" nu så jag missade ta lite bättre bilder.
Därför blir det bara något foto från mobilen från lunchen från resterna idag.)
Jag hade
(4-5 port)
600 gr torskfilé
½ dl hackad dill
3 dl creme fraiche
1 dl grädde
4 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
½ pressad citron
salt, vitpeppar
1 paket stekt bacon som hackats
12 halverade körsbärstomater
Sät ugnen på 200°.
Lägg fisken i botten på en ugnsform.
Strö över dill och lite salt.
Lägg tomathalvorna över fisken.
Vispa ihop creme fraiche, grädde, chilisås, sambal, citron, salt & peppar och häll över.
Toppa sist med baconen.
Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Jag serverade kokt sparris, broccoli, blomkål & morötter till.
Perfekt rätt som matlåda
Ugnsbakad aubergine med färstopping
Snabbmat av rester ...
Hade tacorärs kvar sen igår och det fick bli en god snabblunch här.
Jag satte ugnen på 200°.
Skivade sen en aubergine (ca 2 portioner) längsmed i ca 1,5 cm tjocka skivor.
Saltade skivorna lite lätt och lät det vätska ur någon minut, torka av med papper.
Lade dem på bakplåtspappersklädd plåt och lät dem stå i ugnen ca 8-10 min.
Sen toppade jag med färdigstekt köttfärs, denna gången tacofärs.
Men det går lika bra med ex. vanlig köttfärsås eller liknande.
Toppade är med lite ost och skivade körsbärstomater. Lite krydda ex oregano/basilika.
In i ugnen igen ca 10 minuter. Serverade med en fräsch sallad.
Gott, lätt och smidigt. Perfekt restmat en lördagslunch!
SÅ mycket jag vill göra men så LITE tid ..
Har märkt att ju äldre jag blir desto mer saker är det jag vill göra.
Är nog lite skraj att liksom bli "nöjd" och stanna av ..
Finns ju så mycket roligt därute och man vill ju inte missa någonting.
Typ som om man har en "to-do-lista" man ska bocka av. Känner ni så ibland?
Kanske är en ålderskris ?? ;)
Hade en liten diskussion för ett tag sen med vänner som inte alls känner så här.
Utan är ganska nöjda med att "bara vara" .. känner inga krav eller större mål.
De frågade mig om jag verkligen känner mig mer nöjd efter en "bock".
Och ärligt tycker jag att jag är det .. men samtidigt kan jag avundas deras nöjdhet.
Det är tyvärr många i min närhet som drabbats av tråkigheter den sista tiden.
Sjukdomar och förluster. Saker som gör en påmind om livets skörhet.
Saker som gör att jag verkligen vill leva livet fullt ut, göra det jag
verkligen vill göra och inte skjuta på saker - man vet ju inte sitt öde.
Tror att påmminelsen om livet gör att jag vill hinna ännu mer.
Det är bara så synd att jag ibland missar nuet, fast jag försöker fånga ögonblicken.
Att bara vara och att verkligen njuta av det. Inte tänka imorgon eller nästa dag.
Den gamla klyschan "Carpe Diem" är egentligen något att eftersträva.
Just detta med tiden blir ofta som en tävling för mig.
Timmarna under dagen är alldeles för få kan jag tycka.
Jag vill hinna så mycket så jag stressar mig själv på gränsen till ohälsosamt.
Har tänkt mycket på det den sista tiden. Min familj är på mig hela tiden.
Och det stressar mig tyvärr ännu mer ..
Måste bli en ändring på detta nu!
Har ni bra tips på att "stressa ner" !??
Snabb lax & kräftsås
Lax är en stor favorit hos alla här hemma.
Gjorde häromdagen en snabb sås med lax, kräftstjärtar & kräftost på tub.
Barnen ville ha bandspagetti till och jag och maken åt wokad zucchini/ paprika.
Så här gjorde jag:
(4 port)
500 gr laxfilé
1 burk kräftstjärtar
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk chilisås
1 msk med tomatpuré
1 msk lantfond (buljong)
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk chilisås
1 msk med tomatpuré
1 msk lantfond (buljong)
ca 3-4 msk kräftost
ca ½ dl hackad dill
1 dl frysta gröna ärtor
1 dl frysta gröna ärtor
Skär laxfilén i tärningar, häll av kräftstjärtarna.
Hacka vitlöken och bryn i lite olja i stekpanna.
Häll över creme fraiche, grädde & chilisås.
Vispa runt, låt sjuda några minuter och
tillsätt sedan tomatpuré, fond & kräftost.
Blanda i laxen och låt sjuda med ett par minuter, den blir klar fort.
Rör sist i ärtor så de tinar, dill och kräftstjärtarna.
Men de får inte koka utan ska bara bli varma, annars blir de sega och tråkiga.
Att växa med att våga ...
Jag har förstått att många upplever mig som en tuff tjej.
Att jag tar för mig och gör det jag vill. Men det ligger ofta mycket osäkerhet bakom.
Jag är egentligen en ganska rädd människa. Kan vara blyg och försiktig.
Därför är jag glad att jag under de sista åren utmanar mig ständigt.
Att söka jobb på stans största gym är en sak.
Jag som egentligen är livrädd att stå inför publik och prata.
Muntliga redovisningar i skolan gjorde mig ofta sömnlös.
Men detta att stå framför folk, peppa för träning har gjort mig starkare och modigare.
Resan förra julen till andra sidan jorden (Mexico) där jag åkte själv med barnen
var också en sak jag var lite skraj över. Men även här märkte jag att det var ju ingen fara.
Och vi gjorde mycket saker, tog oss ut och såg saker på egen hand.
Och nu i jul åker vi igen - bara jag och döttrarna. Då till Thailand i tre veckor.
Där ska vi bo på tre ställen, Koh Mook, Koh Lanta och Ao Nang en vecka/ställe.
Att bli "modigare" är aldrig försent ... ;)
Granola med smak av choklad & hallon
Jag har köpt Pauluns Granola med Kakao & Hallon några gånger.
Den är väldigt god tycker jag.. så jag gjorde min variant på den, dock mindre söt.
Gjorde typ liknande Proteingranolan som jag också brukar göra.
Jag använde mig av Bara bär som jag köpt men det går att mixa vanliga bär också.
Finns även frystorkade hallon att köpa som jag någon gång blandat i efter rostning.
Går ju att ha i vad man gillar eller har hemma. Mina "granolor" blir lite olika varje gång.
Så receptet nedan är lite "ca" på allt .. det blir liksom bra ändå varje gång. ;)
Smaksättningen kan variera - kardemumma & kanel är också gott att ha i.
Denna granolan är inte särskilt söt utan ta mer sötning om det är sött man vill ha.
Själv äter jag alltid med bär så då tycker jag denna blir perfekt.
Så här gör jag:
3 dl havregryn (jag har glutenfria)
1 dl havrekärnor
2 dl blandade, hackade (eller hela) valfria nötter (gärna blandade)
1 dl blandade frön (pumpa, solros & linfrö)
2-3 msk Kakao Nibs
2-3 msk Kakao
½ dl äggvita
½ dl vatten
4 msk Bara bär - Hallonsmak (eller mixade hallon)
2-4 msk agavesirap eller honung
1 tsk vaniljpulver
½ dl kokoschips eller riven kokos
hackade torkade fikon/dadlar (ca 7-8 st)
(eller mullbär, tranbär, gojibär ... vad man gillar)
Sätt ugnen på ca 150°.
Blanda ihop gryn, kärnor, hackade eller hela nötter, frön och kakao i en bunke.
Vispa ihop äggvitan med vatten, bärsåsen & sötningen.
Blanda ner i havreblandningen och rör ihop allt till en lite kladdig massa.
Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och "rosta" i ugnen ca 10 minuter.
Tag ut plåten, tillsätt kokoschips och lite hackade fikon (eller dadlar/aprikoser)
och rör runt och ställ in i ugn ca 10 minuter till ev längre tills det blir hårt och knaprigt.
.
Mandelkakor av mandelpulpa
Jag brukar då och då göra egen mandelmjölk.
Ser att jag inte gjort något inlägg på hur lätt det är men i detta inlägget beskiver jag hur jag gör.
Brukar oftast frysa in pulpan (d v s resterna av sötmandeln från mjölktillverkningen)
i alla fall en gång för att göra om proceduren igen (med något mindre vatten), blir god mjölk då med.
.
Sen efter det har jag haft lite svårt att hitta på vad jag ska göra med s k pulpan.
Har haft den i bollar, bars, lagt den i gröt, i pajdeg och ibland rostat den och blandat den med müsli.
Nu testade jag göra kakor av den, smidiga och lätta och väldigt goda.
Jag hade Urtekrams jordnötssmör med choklad i men blir säkert gott med vilket nötsmör som helst.
Kan tänka mig att det även är gott att krydda kakorna med ex kanel eller ingefära.
Kakorna blir inte hårda och krispiga utan blir mjuka och fina.
Tror det är bristen på "socker" som gör dem mjuka men söta (för mig) och goda blir de ändå.
Detta blir mitt fika på tåget imorgon när jag åker till Oslo.
Till 8-12 (beroende på hur stora man gör dem) mandelkakor:
pulpa från 1 dl sötmandel
½ dl äggvita
1 msk Agave sirap (eller annan sötning)
½ tsk vaniljpulver
1 msk nötsmör ex Chrunch Choko (Urtekram)
lite hackad mörk choklad
sötmandel att toppa med
lite havssalt
Sätt ugnen på ca 170°.
Vispa upp äggvitan med sötningen och valfritt nötssmör.
Blanda sen ner mandeln (vattna ur den ordenligt först) och hackad choklad.
Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt, toppa med en mandel på varje kaka
strö lite-lite havssalt över och grädda dem i ugn ca 15-20 min.
Jag brukar frysa kakorna som bli över, och de är goda även frysta. ;)