Morots/rödbets/zucchini/halloumibiffar med sötsyrlig sås

 
 
 
Kylskåpsrensning fick till goda gröna (röda) biffar. Lätta att göra, bara skala, riva och vispa ihop och sen "swish in i ugnen" ;). Rotsakerna kan man variera eller byta ut mängderna på. 
 
Såsen kan man ha antingen turkisk/grekisk yoghurt, creme fraiche och t o m naturell kvarg i, brukar dock inte ta enbart kvarg utan blanda med något av det andra. Den är även väldigt god till kyckling, lax eller grillat.
 

MOROTS/ RÖDBETS/ZUCCHINIBIFFAR MED HALLOUMI

4 portioner

 

Jag hade:

200 g morötter

100 gr rödbetor

100 zucchini

1 halloumiost (à 200 g)

1 dl havregryn

2 ägg

1 tsk persillade

1 tsk chiliflakes

1 tsk gurkmeja

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

Olja till pensling & att smörja plåt

Sås:

2 dl turkisk yoghurt/creme fraiche (eller 1 dl + 1 dl kvarg)

1-2 tsk honung eller sweet chilisås

1 msk riven ingefära

rivet skal & saft från ½ lime

salt, peppar

 

Sätt ugnen på 225°C.

 

Börja med att vispa upp ägg, havregryn & kryddor. Låt stå ca 20 minuter. 

Skala under tiden morötter, rödbetor och riv sedan med zucchini och halloumi grovt på ett rivjärn. Pressa ur lite vätska. Lägg i bunke och blanda med havre/äggröran. Smaka av med salt & peppar.

 

Forma till biffar, jag gjorde 8 stycken, det går lätt med fuktade händer och lägg på en oljad bakpappersklädd plåt. Pensla med lite olja. Ställ in i mitten av ugnen 20-25 minuter, vänd efter ca 10 minuter och grädda tills de fått fin färg.

 

Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt & peppar. 

 

Jag serverade biffarna med klyftpotatis, kålrotsstrips & lite ugnsbakad vitkål som jag hade i ugnen samtidigt som biffarna. 

 

 

 

 Forma biffar och lägg på en oljad plåt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

.


Mycket som händer

 
 
På några månader har mitt liv blivit totalt annorlunda. Från att ha två barn boende hemma, arbeta som ekonomiassistent på privat företag utanför stan till att inom loppet av en månad båda döttrarna flyttat och ha fått nytt jobb som skolassistent på ett kommunalt gymnasium i stan.
 
Ena dottern har flyttat till Stockholm och den andra fick en lägenhet mitt i stan bara några meter från sitt arbete. Det är nu hemma väldigt tomt, tyst och väldigt städat ;) . En väldigt konstig känsla som blir svår att vänja sig vid. Har haft barn hemma i nästan 22 år så det är en stor omställning.
 
Dessutom har jag fått nytt jobb!! Sökte lite "på skoj" blev antagen till intervju och FICK dessutom jobbet. Hade inte räknat med det direkt men har jobbat på mitt nuvarande i exakt 10 år så tror det är dags för något nytt.
Blir ett helt annat jobb i en helt annan miljö. Ska bli så spännande och roligt att träffa lite nya arbetskamrater och få nya arbetspuppgfter. Sen kommer saknaden till mina nuvarande arbetskamrater vara stor. Men ibland måste man våga utmana lite. Fast det är med en liten klump i magen. Säger ändå upp ett fast jobb där jag verkligen trivts. Roliga arbetsuppgifter, bra chef och flera fina arbetskamrater. Och man "vet vad man har" ..
Men min magkänsla säger ändå att "gör", man växer med utmaningar och när jag får chansen "så lätt" så ska jag ta den. 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Citronkyckling i ugn med rostad blomkål

 
 
 
 
 
En fräsch, syrlig kycklingrätt som vi brukar göra. Går att göra i en hög panna eller stekgryta men jag gör den oftast i ugnsform. Vill man ha lite mindre syra räcker det med citronjuice från en citron, dock tar jag alltid zest från två stycken. Men det är ju en smaksak. 
 

KYCKLINGFORM I UGN MED CITRON/OREGANOSÅS

6-8 PORT

 

1 kg kycklingfilé

ev champinjoner

2 dl grädde

3 dl creme fraiche

2 msk kycklingfond/lantbuljong

3 hackade vitlöksklyftor

1-2 eko citroner (finrivet skal & juice)

2 tsk sambal oelek

1 msk honung

2 msk soya

1 msk oregano

Salt, peppar

Oliver

 

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Strimla kycklingen och bryn i lite olja. Salta & peppra lite. Lägg i en ugnsform. Dela champinjonerna och bryn lite snabbt, lägg dem på kycklingen.

 

Koka upp grädde, creme fraiche &  fond i en kastrull.

Tillsätt den hackade vitlöken, det rivna citronskalet & juicen tillsammans med sambal, honung, soya och oregano.

 

Koka ihop några minuter och smaka av med ev lite salt & peppar.

 

Häll såsen över kycklingen, toppa med oliver och gratinera i ugn ca 20 minuter.

 

Servera med grönsaker ex ugnsrostad blomkål & sallad.

 

 

 
 
 
 
Blomkål skivar jag, lite olivolja över och bakar i ugn 200° i ca 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Tacogratäng med kycklingfärs & sötpotatischips

 
 
 
 
 
En kompis berättade att de ätit tacogratäng och jag blev så sugen på det. Var länge sen vi gjorde det och testade denna gången att göra med kycklingfärs. Det blev verkligen gott tyckte jag. Så här delar jag med mig som jag gjorde den. Bottnade med tunt skivad sötpotatis och lade resten över.
 
Jag gjorde en stor form och den går lätt att halvera. MEN detta är perfekt tips till lunchlådor som passar utmärkt att frysa. Så passa på att gör stor sats. :)
 
Jag gjorde även lite sötpotatischips som jag hade till. (Lade då tunt skivad sötpotatis på en oljad ugnsplåt som jag hade i ugnen tills de fick färg och blev lite krispiga. Jag vände dem en gång under tiden. Salt på och färdigt.)
 
Guacamole har jag till och det är ett måste tycker jag till alla tacovarianter.
 
 

Tacokycklinggratäng (8 port)

 

1-2 sötpotatis (beroende på om man gör chips)

1 kg kycklingfärs

 

Tacokrydda

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

2 tsk salt

1 tsk vitlökssalt

1 tsk lökpulver

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

½-1 dl vatten

 

Topping:

halverade körsbärstomater
3 dl riven ost
2 dl crème fraiche + 2 dl turkiskyoghurt (eller 4 dl creme fraiche)

200 gr färskost 
2 ägg
1 vitlöksklyfta

2 msk majonäs

 

Salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Skiva sötpotatis tunt och lägg omlott i en oljad stor pajform (eller två mindre) även lite upp på sidokanterna. Förgrädda ca 10 minuter. (Gjorde även chipsen här av resterande potatis).

 

Bryn kycklingfärsen i olja tills det nästan är genomstekt, blanda ner kryddor, vatten och låt koka in ett par minuter. Lägg färsen över sötpotatisen.

 

Lägg de halverade tomaterna över färsen och blanda ihop creme fraiche, färskost, turkisk yoghurt, ägg, riven ost, vitlök, majonäs och lite salt/peppar som läggs över på toppen.

 

Gratinera i ugn ca 20-25 minuter.

 

Jag serverade med guacamole, rårivna morötter och sallad.

 

 

 

 

 

 
 Bottna formen med sötpotatis.
 
 
 På med den stekta färsen, tomater & creme fraiche/ostsåsen.
 
 
 
 Serverade med sötpotatischips
 
 
 
 och guacamole.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Let´s wod - ett tips

 
 
Ett tips för enkel hemmaträning som är snabb, effektiv & rolig är ju "kortleksträningen".
Man bestämmer innan vilken övning man ska gära på varje kort (klöver/hjärter/spader/ruter). Alltså 4 olika övningar. Sen drar man ett kort och gör övningen, drar nytt osv. Jag använder mig av de två jokrarna som finns med.
 
Jag har även en app på telefonen som gör det smidigare & snabbare. WOD Deck of Cards heter den och gör det lite enklare. Man skriver vilken övning man ska göra och bara kör. Lätt att ändra till nästa pass.
Jag kör hela kortleken utan vila. Det kommer helt slumpmässigt.  Igår gjorde jag passet nedan med KB till Russian Twist & Benböj/axelpress. Och dessa borzowböj (utfall bak med ena benet på en pall) kom nästan alla efter varandra. Det kändes i ben/rumpa. Tog inte tiden men runt 20-25 minuter tog det bara.
 
Och Russin Twist betyder Russian Twist ...  😂
 
 
 
 
♣  Knekt  = 11 stycken Benböj med axelpress
 
 
 
 
 

Rödbetspaj med getost & valnötter

 

 

träningshelgen serverade jag två sorters vegetarisk pajer till lunch. Denna rödbetspajen var annorlunda och väldigt god. Funkar med antingen getost eller fetaost. Jag har gjort även med färdigkokta rödbetor och det blev lika bra.

 

 

RÖDBETSPAJ MED GETOST & VALNÖTTER

Fyllning 1 valfri förgräddad pajbotten, eller se längre ner:

 

 400-500 gr rödbetor

 1 msk honung 

1½ msk balsamicovinäger

1 msk smör 

65 g spenat 

100 g getost eller fetaost 

50 g valnötter 

4 st ägg 

3 dl mjölk 

1 tsk salt 

2 krm peppar 

Crema de balsamico (balsamicokräm)

  

Sätt ugnen på 225°.

 

Skala och tärna rödbetorna. Stek dem med lite olivolja i stekpanna. Tillsätt honung och balsamicovinäger och låt det koka in. Smält ned smöret. (Eller klyfta färdigkokta rödbetor)

 

Fyll pajskalet med spenat och lägg över rödbetorna. Smula sedan över get/fetaosten. Toppa med valnötter.

 

Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen, toppa med valnötter och grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.

 

 Ringla över balsamicokräm och servera med en god sallad!

 

 

 

 

 

Där hade jag gjort pajpotten på bovetemjöl istället för vetemjöl, blir glutenfri men min absolut godaste favoritpajbotten som också är glutenfri är denna:

 

Godste pajdegen:
 
2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr smält kokosolja
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten
 

Sätt ugnen på 200 °.

 

Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.

 

Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.
Kavla ut och lägg i en pajform. Eller tryck ut med fuktiga händer.

 

Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.

(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten) .

 

Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

 

 

 

 


Goodiebag - träningshelg

När jag började planera träningshelgen jag skulle ha kände jag att jag ville överraska deltagarna med en goodiebag. Så jag började kontakta olika företag där jag presenterade min idé.
 
Jag försökte tänka träning, hälsa & även lite flärd. 
 
Att jag skulle få så mycket bra respons hade jag inte trott. Jag vill tacka alla fantasiska företag som ville hjäpa mig att ge dessa tjejer en ännu bättre upplevelse. 
 
 
 
 
 
Vattenflaskor från Barometern, Pontuz Löfgren & Kalmar Energi där vi även fick cykellyse & cykelsadelskydd från, proteinshaker från Proteinbolaget,  Öländska bönchips, bars från Vitargo energikakan & Raw-Bite från Biofood,  träningstidning (Stark Magasin), parfymprover & ögonbrynsplockning på Parelle Kalmar, ansiktsrengöring & massor med prover från (Dermoshop), prov på maskroskaffe (Renee Voltaire), parfymprover från Backstage, regncape från Länsföräkringar, bodylotion från Maria Åkerberg (Dermanord), rabattcheckar på Welloteket, mössa från Kalmarhem, skohorn från Riksbyggen, prover  & erbjudande från Bodyshop, kycklingkupong från Guldfågeln, sittunderlag, prover på handsalva från Apoteket, skoputs & regnkape från PWC & självaste tygpåsen kommer från My Marks Syateteljé.
 
 Tack än en gång för medverkan!!
 
 
 
 
.
 
 

Marias Träningshelg - en ganska våt sådan men fantastiskt varm ändå ..

 
 
 
Så har jag haft min träningshelg!  Bara för tjejer, 14 fantastiska tjejer mellan åldrarna 26-57 år.
 
Jag hade hyrt en stuga i Färjestaden på Öland. Precis vid vattnet och tillgång till ett utegym precis bredvid.
 
Veckan innan kollade jag vädret varje dag som ändrades dag för dag. Dagen kom och i Kalmar regnade det när jag åkte hemfrån på lördag morgon. Hämtade en kompis som skulle med och när vi kör över bron ser vi blå himmel på Öland. Och väl framme spricker det upp mer och mer! SÅ himla skönt ...  (!?) 
 
Det strular med incheckningen, de som bodde innan var inte klara och vi löste det med ett träningspass medan de städade klart. Ett Tabatapass precis vid vattnet. 6 st 4-min tabataintervaller.  Det mulnade på och var lite ruggigt. Dock tränade vi oss varma. Skratt och flås ..  Tabata går snabbt, känns effektivt och är faktiskt roligt. 
 
Efter Tabatan gick vi en snabb promenad så vi inte skulle bli kalla och väl efter fick vi komma in i stugan.
Urhungrig var jag och jag hade förberett vegetariska pajer som vi värmde på, Rödbetspaj med fetaost & valnötter och en Broccolipaj med ädelost & champinjoner. Det smakade väldigt bra med lunch nu. Vi delade upp oss i olika lag där vi skulle hjälpas åt med matlagning, dukning, diskning osv. Perfekt sätt för deltagarna att lära känna varandra mer.
 
Efter detta var det dags för dagens andra träningspass - Cirkelträning. Jag hade tagit med hantlar, KB, rep, viktskivor, gummiband. Vi hade 14 stationer och körde 45 sek/station och tre varv. Det började duggregna lite...
 
Efter passet gick vi in i värmen igen, dags för lite mellanmål. Jag hade förberett tre sorters Rawfoodbollar & gjorde en grön smoothie till detta.
 
Vi snackade lite, bäddade sängarna och sen till slut var det dags för dagens sista pass: Almenäspokalen.
6 burpees, 10 armhävningar, 20 benböj & löpning 200 meter. Detta gör man sex gånger - utan vila. Det var första gången jag gjorde detta och det var fruktansvärt jobbigt vid fjärde varvet. Väl klar var man nästan kräksugen .. ;). Dock väldigt skönt att få ta ut sig så! Det regnade och var ruggigt så det var skönt att komma in till stugan igen.
 
Inne duschades det och middagagslaget började sina sysslor. De lagade en Grekisk pytt-i-ugn med sås och sallad. Det tändes en brasa och vi hade sköna myskläder på. En god middag intogs med gott vin. Det blev många härliga samtal och skratt. Dessert hade jag förberett hemma. En chiapannacotta med hallonchiasylt på toppen. En fräsch & god dessert. Efter mer härliga samtal, knastrande brasa, lite snacks, mingel och stela kroppar så lockade sängen. Vi sov väldigt gott allihopa med regnet som öste utanför stugan.
 
Jag vaknade kl 6.30 och steg upp. Förberedde kaffe och en morgonsmoothie. Resten av gänget vaknade och efter smoothie & kaffe tog vi en frisk & duggregnig PW. När vi kom hem till stugan gjorde vi lite morgonyoga, en kort men skön sekvens. 
 
Frukostgänget började duka och vi andra förberedde lite städning. Och efter en stor frukost städade vi klart stugan. Sen väntade sista träningspasset. Vi bestämde att trots nästan ösregn utföra passet ute i vid stugan. (Hade som plan B åka till mitt arbete där vi har en nybyggd tom lokal.) Passet var en Kortleksträning där vi hade bestämt 4 övningar.  Burpees, benböj, armhävningar & mountain climber. En övning för varje tecken och så gör man så många som antalet visar. Ex Hjärter 8 = 8 st armhävningar osv. I ett flöde, ingen vila.
Jag har med jokrarna och första jokern är 20 Jumping jacks & den andra är 20 Utfallsgång.
Det blev en väldigt blöt träning, men kul hade vi!!
 
Efter här var vi klara att åka hem. Vi kramades och applåderade varandra! Vilken härlig helg vi fick.
Grymma fantastiska tjejer - detta var verkligen en toppenhelg !!!
 
 
Hela fantastiska gänget !!
 
 
 
Pass 1:  Tabata
 
 
 
 
 
Pass: 2   Cirkelträning i duggregn
 
 
 
  Pass 3: Almenäspokalen i regn
 
 
 
 Pass: 4 (söndag)  PW i duggregn & Yoga i stugvärme
 
 
 
 
 Sista 5:e passet: Kortleksträning i ösregn
 
 
 
Det blev 5 pass på 24 timmar. God mat/dryck, massor med skratt, träningsvärk & nya vänner. En perfekt helg med andra ord!!  Rekommenderas varmt !!  
 
 
 
 Middag förbereds
 
 
 
Brasan tänds 
 
.
 
Härligaste gänget  - ever  :)
 
 
 
 
 
 
.

RSS 2.0