Torsk i ugn med saffran

 
 
 
Saffran är en spännande krydda i mat. Jag var inte så förtjust i det förut men nu älskar jag det.
Förut köpte jag ofta Arlas Creme fraiche med Saffran/Tomat som är väldigt god. Men nu gör jag ofta mina egna varianter.
 
Här gjorde jag torsk med saffransås efter inspiration från Coop. Jag hade Santa Marias krydda Seafood & Fish i som jag gillar. Blev gott och så fint med den gula färgen.
 
Jag serverade med en rotsakspytt gjord av kålrot, morot & zucchini. Wokade även lite grönkål med haricot verts.  Gillar när det är färgglatt på tallriken. För visst äter man med ögonen med.
 
 
Så här gjorde jag:
 
Torsk med saffrasås:
3-4 port
 
400 gr torskfilé
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
100 gr philadelfiaost
1 tsk salt
1-2 tsk Seafood & Fish-krydda (eller torkad dragon)
½ påse saffran
½ tsk paprikapulver
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Lägg torsken i en ugnsform.
Koka upp grädde, creme fraiche och låt osten smälta. Tillsätt kryddorna och smaka av o det behövs mer krydda.
 
Häll såsen över torsken och gratinera i ugn ca 15-20 minuter.
 
Servera med valfritt tillbehör.
 
Denna kryddan är det jag brukar ha till fisk ! Jättegod ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rester blev till lunchlåda, här även serverad med surkål & avokado.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 

En weekend i Uppsala med tjejgym & annat mys

 
 
Nu när vi var i Uppsala passade jag på att träna på det gymmet som jag fick "Travelpass" till.
 
Det gällde Womens Wellness. Ett gym bara för tjejer. Det fanns tre anläggningar att välja på och jag tog den mest centrala eftersom vi bodde mitt i stan. Jag hade lite problem med att komma in då det inte var bemannat mer än på vardagar. Men jag blev insläppt av en medlem och fick träna. Kollde först runt lite, det var ett ganska litet gym.
Lite slitet och ganska lite maskiner. Maskinerna var av modell där man man mer använder lätt motstånd i typ en cirkelträning. Några löpband & Crosstrainer fanns med. Och ännu mindre lösa vikter. Det fanns hantlar upp till 10 kg (1 par av varje vikt). En liten skivstång med några plastvikter till. Tror det var maxvikt 20 kg.
 
Jag kunde alltså inte träna mitt "PT-pass" som jag följer nu. För lite vikter att välja på.
 
Flera tankar slog mig. Vill inte "tjejer" träna tung styrketräning eller tror de inte att vi kan !?
På "mitt" gym är det väldigt mycket tjejer som tränar tungt. I alla åldrar och skepnader.
 
Jag deltog i ett kombinerat Spinning/Indoor-pass. Även här en äldre modeller av "cyklar". (Jag förstår nu att jag tränar på ett väldigt modernt gym). Men det gick bra ändå givetvis, ledaren var jätteduktig och peppande.
Det är alltid kul med lite nya intryck och jag tog med mig lite tips.
 
DOCK fick jag till ett bättre styrketräningspass på söndagen då jag besökte hotellets gym  (Clarion hotell Gillet) som var mycket mindre men hade ett större utbud på vikter.
 
Så jag är ändå nöjd med min träningshelg. Dessutom fick jag ju umgås med lillebror och hans fina son flera dagar!  Det lever jag länge på ..   :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Fastermys med finaste killen ..  ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

En weekend i Uppsala

Alldeles snart tar vi i familjen flyget till Arlanda.
Vi ska tillbringa helgen i Uppsala, bo på hotell med spa, shoppa och träna lite.
Hotellet har ett gym och dessutom har mitt gym respass då man får träna gratis i flera andra städer.
I Uppsala är det Womens Wellness som det gäller. Jag tycker det är så kul att testa nya gym.
 
Fast en av anledningarna till att vi åker till Uppsala är att min bror bor där
Och idag fyller han år...   Stort GRATTIS  lillebror!!
 
Ska bli skönt med en långhelg och att umgås hela familjen inkl bror och hans familj.
 
 
 
 
Här är jag med lillebror för ganska länge sen ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Enkelt kokosgodis

 
 
Jag älskar kokos. Färsk, torkad, chips, kokosvatten, kokosmjölk - you name it!
 
Vi brukar köpa kokosnörter och dela själv och äta som godis.
 
Och det är lättare än man tror att dela en kokosnöt.
Jag kollar när jag köper en nöt att det skvalpar i den, dvs är kokosvatten i.  Är det inte vätska i kan den vara möglig. Ju mer vätska i desto färskare är kokosen.
 
Just den gröna färska kokosnöten är ju egentligen godast men svår att få tag på i Sverige. Så det är den bruna nöten jag köper här.
 
När jag delar nöten använder jag en hammare. Jag står över en bunke för jag vill spara vätskan, tar nöten och bankar runt nöten med hammaren som en linje för att få till en spricka runt nöten.
 
Det tar några varv men sen när sprickan kommer är det lätt att dela den. Häll ur vätskan och sila den, brukar inte vara så mycket men jag tycker den är god - som den är eller i en smoothie.
 
Eller tar man en spik och hamrar i kokosnötens tre ögon först för att hälla ur vätskan i en bunke.
När all mjölk är ute, kan du hamra runt om.
 
Sen går det med envishet karva ur köttet med en vanlig matkniv, skala bort det bruna innerskale med en potatisskalare och sen kan man riva eller skiva kokosköttet.
 
Skivorna är goda att doppa i smält choklad eller bara äta som den är.
 
 
 
 
 
Här är ett recept på Bounty, mitt favvogodis! Vill man göra mjölkfritt (Paleo) finns recept här.
Godaste godiset nu till jul !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

En helg med goda vänner, träning och favvokyckling

 
Vad helgerna går fort. Är nästan bara måndag, fredag känns det som.
 
Vi hade gäster i fredags där vi bjöd på tre förrätter, lammstek & vaniljpannacotta.
 
På lördagen testade jag och dottern det nya gymmet som öppnat. Gymmet vi tränar på har nu fem anläggningar man kan välja på. Perfekt att variera lite, ibland när man vill ha lite mindre och ibland behövs ett större utbud på maskiner och vikter.
På kvällen sen lagade vi den goda ädelostkyckligen som var ett tag sen vi gjorde nu. Varit sugen på den länge och den är ju så lätt att göra.
 
Idag har vi plockat och städat lite. Förbereder lite vad vi ska ta med på resan. Nästa helg åker vi till Uppsala för en helg tillsammans och besöka lillebror som bor där så då försvinner den helgen.
 
Ikväll ska jag träna igen, då på ett Cross Cage-pass.
 
 
(Rotsaksråraka med avokadokräm & stenbitsrom - broccoli & mandelsoppa -  äppel med chevré )
 
 
Den underbart goda och enkla ädelostkycklingen med rosépeppar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Första semesterveckan vintern 2014 - Koh Mook

 
 
 
 
Nu närmar det sig!!  Tre veckor i sol och värme. Slippa all julhets och stress hemma i Sverige..
 
Vi åker redan på lucia och ska först vara en vecka i Koh Mook. En liten paradisö endast 4,4 km lång.
 
Så här skriver reseguiden.se om Koh Mook:
 
" Ta dagen som den kommer -
Koh Mook, som ligger cirka 60 kilometer från Krabi och 30 kilometer från Koh Lanta, består i stort sett bara av ett litet fiskesamhälle och en handfull resorts. Här befinner du dig milsvida bort från ivriga strandförsäljare, och kan koncentrera dig på att finna lugnet. Efter några timmar på ön är du snart nere i bybornas tempo och kan falla in i mantrat ”ta dagen som den kommer”. Här finns ingen anledning att stressa. En löst springande get kan ge dig en och annan nyfiken blick, annars är öns drygt 1500 invånare upptagna med att dona med sitt eget. Någon mekar med sin moppe, en annan lagar ett fiskenät, och en tredje strosar bort mot öns lilla affär. Trots det begränsade utbudet på varor, verkar affärens ägare ändå lyckas tillhandahålla allt du kan tänkas behöva under din vistelse på ön.
 
Sandstranden du har letat efter - 
Många och långa har resorna varit för att hitta den perfekta sandstranden. Faktum är att den där stranden du är ute efter faktiskt kan finnas på just Koh Mook, närmare bestämt på Sivalai Beach Resort. Här knastrar den kritvita sanden likt potatismjöl under fötterna, och känslan av perfektion går inte att förneka. Resorten, som du hittar på östra sidan av ön, har en långgrund strand som är barnvänlig. Här finns också både barn- och vuxenpool. Enklare resorter, som ”Koh Mook Resort” finns också på ön. Även bungalowhotellet ”Charlie Beach Resort” är att rekommendera."
 
 
Låter väl perfekt som en start på en tre veckor lång semester !!!
 
Det är på Charlie Beach Resort vi ska bo. Så nu är det nedräkning som gäller !!! 
 
 
Har ni eller vet ni någon som varit på Koo Mok ??
 
 
 
 
(Bilder lånade från thailandliving.se & reseguiden.se)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

Kinesiologitejpad

 
 
 
I mitt "bli-bra-i-axel/bröstmuskel-projekt" slog jag till och gick till gymmets massör.
Han är duktig på skador och tänkte att det kan ju vara ett steg även för mig här.
Han kollade genom min kropp och kunde se lite stelhet på den onda sidan för övrigt var jag så gott som "felfri" ..
 
Han masserade, mjukade upp min skada, nästan så han irriterade "upp" den igen för att den ska läka om - läka rätt. Sen satte han kinesiologitejp på för min hållning så den ska hjälpa till.
Så ska vi se om det hjälper något ..  Fick även lite stretchövningar jag bör göra.
 
Har de första dagarna känts lite "irriterat" i skadan - men det ska vara bra !? Hoppas jag ..
 
Har ni erfarenhet av kinesiologitejp ??  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 

Nötiga proteinbollar med smak av choklad & salt

 
 
 
 
Jag hade ett proteinpulver jag använder så sällan och nu börjar utgångsdatumet närma sig.
Och eftersom jag nästan aldrig slänger mat och dyligt letade jag lite inspiration på nätet.
 
Har tidigare gjort proteinbollar och proteinbars jag gillar. Har även det i granola jag brukar göra men ville göra något nytt. Såg att Fanny som är grym på att skapa goda saker hade ett recept jag hade som grund.
Här är hennes skapelse  (se länk) som hade lite annan smaksättning.
 
Jag gjorde lite annorlunda och de blev sega & crunchiga på samma gång. Mycket goda !!
 
Så här gjorde jag -
 
Crunchiga proteinbollar med smak av choklad & salt
 
1 dl sötmandel
½ dl cashewnötter
3 färska urkärnade dadlar
1,5 dl kokosmjölk (går med vilken mjölk som helst)
½ dl nötsmör (jag hade Urtekrams Peanut butter crunchy choco)
3 dl proteinpulver (jag hade Whey-80 chokladsmak)
½ dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
½-1 tsk havssalt 
 
Jag började med att grovt  mixa sötmandel & cashewnötter. Tog ur nöthacket från mixern.
Mixade sen dadlarna med mjölk och nötsmör till en kräm.
Sen hällde jag i övriga ingredienser inklusive nöthacket och mixade till en deg.
Ev kan det behövas lite mer vätska.
 
Rulla till bollar och ställ i kylen.  
Vill man kan man chokladdoppa dem - blir nästan som praliner!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

När är det dags för PT

 
 
 
Att skaffa PT (personlig tränare) kostar ju en del. Jag har dragit ut på det i flera år för jag har verkligen varit sugen. Men som förhandspappret i min träningspärm på bild ovan "säger" det är en investering!
 
Jag har ju egentligen inte haft problem med motivering, för tränar gör jag. Behöver egentligen bara bestämma mig och eftersom det inte är något problem blir det gjort. Jag gillar ju verkligen att träna.
 
Sen har jag ibland känt lite att jag fastnat i "samma-samma". Inte att det blir samma pass utan mer samma rutin. Jag är väldigt mångfaciterad i min träning, gillar ju så mycket olika saker så variation är inget problem.
 
Det som fick mig att bestämma mig mer var min kropp. Att den blivit skörare och att mina gamla skador inte ger med sig. Har bl a haft en axelskada i muskelfästet axel/bröst i många år som blossar upp hela tiden.
Mina benhinnor bråkar ju med ibland. Har prövat att vila länge men tålamodet tryter.
 
Att jag känner mig "skörare" och mer osäker kan bero på att jag styrketränar mer och mer, gillar köra tungt och då är tekniken så oerhört viktig. Har ju tränat mycket och vet en del men när det gäller den riktiga tekniken känner jag att jag brister. Blir lite osäker på mig själv. Har känt i flera år på yogapassen att jag är lite "sned" i kroppen, att man är olika stark på olika sidor det vet jag men hur man bygger upp sig "lika" det är svårare.
 
En PT kostar en del men det ger så väldigt mycket tycker jag. Är säkert väldigt olika på olika PT!?
Min PT jobbar som så att man får ett program som ska köras upp till ca 16 ggr innan det byts ut.
Alltså i snitt ca en månad/program. På den tiden hinner man bli medveten om teknik, öka i volym, smidighet mm.
 
Första lektionen blev jag "screeningtestad", han igenom min kropp, kollade vilka brister och fördelar jag har.
Synade verkligen hela kroppens anatomi, kollade min teknik, smidighet, balans. 
Sen görs programmen utefter ev skador och hur man förebygger fler skador och bygger upp kroppen .
Så passen blir verkligen personliga !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kebabtallrik på färs med ugnsbakad aubergine

 
 
 
Köpte storpack (nästan 2 kg) nötfärs förra veckan och i söndags tog jag mig an den.
Försöker under helgen göra lite storkok och fylla frysen med för veckans lunchlådor.
Sparar mycket tid och man äter ju då automatiskt bra mat.
 
Nu gjorde jag bl a Italienska köttbullar i tomatsås, moussaka och kebab.
 
Just kebab på köttfärs gör vi lite då och då. Lätt och blir väldigt gott!
Här gjorde jag ugnsbakad aubergine till - jag älskar aubergine!
Krämigt och gott.
 
Även här finns ett recept serverad med bröd, se länk.
(Dock hade matbilderna försvunnit så jag lade in dessa bilder).
 
 

Kebab:

500 gr nötfärs (eller lammfärs)

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

1 tsk salt

1 tsk oregano

2 tsk citronsaft


Blanda ihop allt till smidig "deg".

 

Dela i 4-5 delar & kavla ut en del färs i taget mellan 2 bakplåtspapper.  Dra bort det översta pappret & vänd ner köttet i het stekpanna med olja.

 

Efter en stund släpper det andra pappret.  Ta bort pappret och vänd köttet.

 

Skär i strimlor och servera tillsammans med  ex. sallad, tomat, gurka, paprika, rå lök, pepperoni.

 
Auberginen skivar jag bara,  lägger på en plåt (antingen oljad eller med bakplåtspapper på).
Penslar lite olja på, strör på lite salt & peppar.
Gräddar i ugn på 220° ca 15-20 minuter tills de börjar få färg och känns mjuka.
 
Övriga familjen ville hellre ha ugnstekta potatisklyftor.
 
 
Som sås denna gång gjorde jag en aioli & en sås baserad på turkisk yoghurt:
 
Kebabsås:
3 dl turkisk yoghurt
½ dl majonäs
2 msk chilisås
1-2 pressad vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
½ tsk honung
salt & peppar
 
Blanda allt, låt stå ca 10-15 minuter och smaka av om det behövs mer salt & peppar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suget suger inte just nu ...

 
 
Springa lopp är egentligen inte min grej. Jag blir så stressad och nervös av alla människor.
Har trots det sprungit många 5-km lopp och en tjejmil i Stockholm. Och visst är känslan häftig också med alla människor. Och man blir lite euforisk när man är i mål !
 
Och efter att ha sett denna härliga film av lika härliga Lovisa (Lofsan) är lusten större än någonsin.
Men ett marathon känns långt borta, däremot en tjejmil i New York ! Det kan jag absolut tänka mig ...
 
 
Kolla in filmen vettja !!!  Men varnar för sug ..  
 
 

Långhelg !?

 
 
 
 
Vilken lugn och skön helg vi har haft.
 
Vi har bl a varit på kyrkogården och tänt ljus. 
Jag har tränat mitt PT-pass varje dag (idag ska jag få ett nytt program), ätit och druckit gott, umgåtts med barnen, slappat massor, kollat ikapp inspelade tv-program, varit på kalas, slutbetalat vår resa.
 
Vissa helger känns långa, nästan som det är längre än två dagar. Den känslan har jag gärna lite oftare! 
 
Nu är det ny vecka, ny månad. Idag blir det jobb, sen ska jag vikariera på ett Indoorpass innan det är dags för egen träning med PT.  Skönt med lite vardag med!!  :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0