Nyårsafton

Thailand 2012

 
 2014
 
 
 
Om två månader är det nyårsafton!
Vart tar tiden vägen ... ??
 
Nåja i detta nu gör det inget att det går fort. För just nyårsafton firar vi på Krabi i Ao Nang.
 
 
 
Förra året var vi i Mexico i tre veckor under jul & nyår.
Första veckan på Isla Mujeres och de två resterande i Playa Del Carmen.  
Det skönaste vi gjort tror jag att lämna julhysterin hemma.
Vi njöt verkligen varje dag !!
 
 
 
 Isla Mujeres där vi var första veckan förra året.
 
 
Playa del Carmen -vy från hotellet
 
 
 

Enkel & snabb tonfisksås med zucchinispagetti

 
 
 
 
När jag gick på gymnasiet gjorde jag ofta denna enkla & snabba såsen.
Då åt jag vanlig pasta till, nu gör jag hellre något med grönsaker eller LCHF-pasta /mejerifritt.
 
Nu brukar jag ibland även klicka i lite philadelfiaost för lite mer krämighet.
Lite smakrik riven parmesanost överst är alltid pricken över i.
 
 
 
Tonfisksås:
(ca 4 port)
 
2 burkar tonfisk
1 hackad gul lök
1-2 hackade vitlöksklyftor
ev champinjoner i mindre bitar
2 burkar krossade tomater
1 msk balsamvinäger
1 msk lantbuljong / fond
ev. några klickar färskost ex philadelfiaost
oliver eller/och kapris
1 grovt hackad stor tomat
gärna örtkrydda såsom basilika, salvia eller oregano
ev salt, peppar
 
Vid servering:
riven parmesanost
 
 
Låt löken och svamp svettas i en kastrull med lite kokosolja/smör.
 
Häll i tomater, balsamvinäger, buljong  låt koka ihop några minuter.
(Gärna runt 10 så tomaterna får koka ihop lite.) Tillsätt sen färskosten och låt den smälta in i såsen.
 
Lägg i tonfisk, oliver, kapris, den hackade tomaten och ev örtkyddor.
Nu ska det bara bli vamt - behöver inte kokas. 
Smaka av om det behövs mer salt, peppar
 
Servera med valfritt tillbehör.
Jag gjorde här zucchinipasta  (znoodlels) och toppa med riven ost & lite svartpeppar.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fett att bränna fett på gymträning

  
 
 
 
Jag har nu i några veckor nästan bara styrketränat.
 
Detta efter jag börjat med PT (personlig tränare), där jag fått ett program att följa.
Programmet bör göras 3-4 ggr/v - och jag har gjort det runt 4 ggr/v.
 
Programmet nu är 8 övningar som jag gör i supersets (två övningar i taget som man gör direkt
efter varandra utan vila), det blir alltså 4 block.
 
Styrkepasset tar runt 50-60 minuter (beroende på hur mycket folk det är på gymmet)
och så brukar jag värma upp på en Crosstrainer ca 10 min.
 
Min PT vet om min axelskada och har gjort ett program för att bygga upp musklerna runtom den
och faktiskt har jag på dessa veckor knappt haft ont en enda gång.  :)
Det fanns även andra "brister" i kroppen, bl a stel baksida som blivit mycket smidigare.
 
Jag kör ändå ganska tungt och det blir ett ganska tufft tempo. Jag känner att jag blivit starkare,
jag har kunnat öka vikten i alla övningar.
 
Träningen har gjort mig hungrigare, jag äter mer - försöker tänka bra mat dock men det slarvas lite med.
 
Förvånad jag då blev när jag ställde mig på vågen häromdagen och faktiskt hade gått ner lite i vikt.
Detta är inte mitt mål eller syfte med PT utan förutom att läka min skada vill jag gärna bli lite
starkare och kanske lite fastare.
Jag känner faktiskt redan att tröjorna börjar bli lite trånga över armarna så lite mer volym har jag fått.
Detta på mindre än en månad!!
 
Den enda konditionsträning jag utövar nu är mitt Indoorpass (30 min) som jag instruerar i.
Och ibland blir det en gång med intervallträning på Crosstrainer runt 30 min.
 
Min kropp mår just nu toppen, ingen värkande axel eller onda benhinnor.
Träningen känns mer rolig och spännande just nu. Känner och ser att jag utvecklas.
 
Så detta med PT känner jag absolut har hjälpt mig redan.
Och jag har flera lektioner kvar!! Värt varende krona hittills.
 
 
 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Shepherds pie med pumpa/blomkålsmos

 
 
 
 
När barnen var små gjorde jag ofta Shepherds Pie. Köttfärsröra med mos på toppen.
Nu gjorde jag en ny variant där jag gjorde mos på blomkål & pumpa (Butternut Squash).
Blev en väldigt vacker färg på moset, passande nu till hösten och kommande halloween.
 
Och den lite söta smaken "gifte sig" bra med den lite smakrika/salta köttfärsen.
 
Till barnen som är lite "känsliga" för nytt gjorde en vanlig variant med vanligt potatismos,
 
Jag använder gärna lammfärs men det är gott även med nötfärs.
 
Så här gjorde jag:
 
Shepherds Pie med mos av blomkål & pumpa
4-6  port
 
Pumpa/blomkålsmos:
ca 400 gr Butternut quash
ca 400 gr blomkål
½-1 tsk salt
vitpeppar
30 gr smör
1 ägg
 
Köttfärsröra:
1 paket bacon i tärningar
500 gr färs (lamm eller nöt)
1 morot i små tärningar
8-10 champinjoner i klyftor
1 hackad gul lök
ev. vitlök
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
½ dl rött vin
1 msk lantbuljong
ev. salt & peppar
 
Topping:
ev. 50 gr riven ost

 

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Börja sen med att skala pumpan, ta bort ev kärnor och skär i mindre bitar. Låt den koka tillsamman med blomkålen (också i mindre bitar) tills den blir mjuk. Häll av vattnet och vispa till fluffigt mos med smör och salt, smaka av om det behövs mer kryddning och vispa sist ner ägget.

 

Stek baconet med morot, lök (ev vitlök) & champinoner en stund. Tillsätt sen färsen och låt det brynas till det är genomstekt.

Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vin & buljong. Rör om och låt det sjuda några minuter tills den mesta vätskan har kokt in.

Smaka av med salt & peppar.

 

Lägg köttfärsröran i botten på en ugnssäker form

Bred över moset, dra gärna en gaffel över så det blir räfflor.

Toppa med den rivna osten.

 

Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.

 

Servera gärna med sallad.

 

 

Här nedan följer en bildserie ...  ;)

Morötter & bacon i träningar, klyftade champinjoner
 
 
Köttfärsröran i botten på en form
 
 
Moset räfflat över ...
 
 
 
 
 
Färdiggratinerad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Barnens med vanligt potatismos (ska vara ganska löst mos).

 

 


Ibland händer det ...

 
Barn gör inte alltid ibland som vi gör ..
 
Stora dottern har ofta varit lite emot min matlagning, särskilt när jag bakar något.
Detta att det ska vara "bra" ingredienser som jag kallar det är alldeles för nyttigt för henne.
Och just ordet "nyttigt" ger henne ibland liksom rysningar .. ;) ( Kallar därför sällan mat nyttig.)
 
MEN om hon får läsa/höra av någon annan så går det ibland att testa ...
 
Här har hon just gjort ett blogginlägg om fantastiskt goda chokladbollar.
Helt utan socker!! Hon som knappt våga smaka mina "socker"-fria bakexperiment.
 
 
 
 
 

KycklingTacoGratäng

 
 
 
 
Vi har tonåringar som fortfarande älskar tacos, vill nästan ha det varje vecka.
Jag försöker få ner det till varannan i varje fall och då även variera köttfärs med kyckling.
Vi gör som variation ibland en gratäng. Den är väldigt god & krämig.
 
Och förra veckan gjorde jag tacogratängen med kyckling istället. Jag hade köpt färsk kycklinglårfilé
men föredrar nog egentligen vanlig kycklingfilé (går också med kycklingfärs fast ibland är det gott
med lite större bitar).   Här är varianten vi brukar göra med köttfärs.
 
 
 
Kycklingtacogratäng:
(4-5 port)
 
600 gr kyckling skuren i små bitar
ca 4 msk tacokrydda (eller 1 påse )
3 dl creme fraiche
1 burk (200 gr) färskost  ex philadelfiaost
1-2 hackade/pressade vitlöksklyftor
1 paprika
1 tomat
oliver
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Stek kycklingbitarna i olja och krydda med tacokrydda smaka ev av hur mycket som behövs.
 
Lägg i botten på en gratängform.
 
Rör ihop creme fraiche, philadelfiaost och den hackade vitlöken.
Bred ut krämen över köttfärsen.
 
Finhacka paprika, tomat och strö över tillsammans med oliver.
 
Gratinera i ugn ca 10-15 minuter.
 
 
Jag serverade guacamole, sallad och ostchips till. Salsasås är också gott till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morotskakebollar - raw

 
 
 
I lördags var vi ett gäng tjejer på simhallens relaxavdelning. Det är så mysigt när man tar sig tid till det, särskilt nu när det börjar bli kallt, mörkt och ruggigt ute.
 
Vi brukar alltid ta med lite plockmat som vi äter. Jag gjorde bl a dessa bollar som ett av tilltuggen.
Mjuka, krämiga bollar med smak av morotskaka, nästan lite som pepparkaksdeg.
Dessutom firade vi lite födelsedagar med att skåla i Prosecco. Min nya favvodryck vid festligheter.
 
 
Morotskakebollar
ca 20 st
 
3 dl valfria naturella nötter (jag hade mandel, cashew, hassel, para & valnötter)
6-8 dadlar (beroende på hur söta man vill ha dem)
100 gr fint riven morot (ca 1 mellanstor)
½ tsk kanel
ca 1 krm havssalt 
kokos att rulla bollarna i
(vill man ha mer "pepparkakssmak" kan man tillsätta lite kardemumma
 
 
Mixa nötterna lite grovt och tillsätt dadlarna, morot, kanel & salt ( ev kardemumma).
Fortsätt mixa till det blir en smet, de blir ganska lösa så ställ gärna lite kallt innan de rullas till bollar.
 
Enklast när man rullar bollar är att ha fuktiga händer. Rulla dem i kokos och ställ dem i kylen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tror det är Annie som gjort liknande. Hon ger mig massor med inspiration!
 
 
Annat jag hade med mig var fröbollarfröknäcke, ostchips & lite olika ostar.
De andra tjejerna tog grönsaksstavar, dippsåser (bl a hoummus, guacamole), nötter, snacks ..

Ingen vidare upplösning på dessa bilder tyvärr ..  ;)
 
 
 





Raw - Fröbollar med choklad & lakritssmak (nötfria)

 
 
 
 
Gjorde goda bollar med bara fröer som passar om man är nötallergiker. Upplever dem lite "krispigare" än när man använder bara nötter.  Något som också är gott och även passar nötallergiker är ju dessa fröbars jag gör ganska ofta. Perfekta att ha i frysen och plocka fram vid behov.
 
 
Fröbollar med choklad & lakrits
(ca 20 st)

2 dl frön ex pumpafrö eller solrorskärnor
5-8 dadlar (beroende på hur söta man vill ha dem)
3 msk kokosflingor 
1 msk raw kakao 
1 msk kallt kaffe eller annan vätska
ev. lakritspuver
smält choklad 

Mixa fröna lite grovt i en matberedare. Tillsätt dadlarna, kokosflingor, kakao & kaffe.
Mixa till en smet som blir kanska hård - vill man ha mjukare bollar kan man tillsätta ex lite vatten.
Forma till bollar, enklast med fuktiga händer.
 
Jag ställer bollarna i frysen en stund innan jag doppar halva bollen i lakritspulver och efter det i smält choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostsnacks av brie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brukar ju göra ostchips lite då och då som ju är så gott. Perfekt tillbehör till ex tacos. Se länk här
 
Nu har jag sett länge på nätet tips om att göra "snacks" av brie. OCH himmel så gott det var!! Detta är klart min nya favorit ...  Att det även var lätt (tar bara några minuter) är ju inte fel. Det blir sådär härligt sega, salta & lite knapriga.
 
Jag har gjort mina i micron, går ju extra snabbt. (Har även läst men inte testat att de har gjorts i ugn med gott resultat.)
 
Jag har lagt dem i knäckformar där de inte flyter ut utan blir lite tjockare och jag har lagt dem direkt på bakplåtspapper där de flyter ut och blir lite mer "chipsiga".
 
 
Det är bara att skära i fyrkantiga små bitar, jag gjorde som sagt lagom så de fyllde knäckformar.
(Jag har inte tagit bort kanten runt men det kan man om man vill.)  
 
Har även köpt en variant på Lidl, en avlång ost - perfekt att skära i skivor att bara lägga ut.
 
Pudra ev på någon krydda ex torkad dill eller paprikapulver.
 
Micrar dem ca 2-2,5 minuter på full effekt.
 
Klara!!  
 
Är man sötsugen är det himmelskt gott med en droppe honung på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Utan knäckformar direkt på ett fat ..
 
 
 Snacking - osten jag köpt på Lidl.
 
 
 Här har jag lagt dem på en kycklingssallad - jättegott !! 
 

"For woman" / Like A Girl ...

 Hittade denna bilden och visst den visar olika övningar för olika kroppsdelar.
 
Bra när man är ny på styrketräning eller har tappat fantasin men hallå!!
"For women" !!  Blev lite störd av det ..
 
 
 
 
Har här hemma en tonårsdotter som väckt upp mina ögon får sådana här utryck.
Och de syns ofta i media ..  skrämmande ofta och förr reagerade jag knappt.
De här med manligt, kvinnligt - jämlikhet ...
 
Har på mitt arbete många killar som jobbar och tar man upp sådant där
så blir de ibland lite provocerande. Kan bli riktigt roliga diskussioner ..  ;)
 
Just styrketräning ha ju varit ganska mansdominerat. Särskilt tyngre styrka.
Skivstångsträning och tyngre hantlar tänker jag mest på.
 
Därför är det häftigt att se fler och fler tjejer på mitt gym lyfta tungt.
Starka och envisa som attan! Och det uppmuntras verkligen. 
Och faktiskt på danspassen deltar en del killar med.
 
Fram för jämlikhet och mångfald även på gymmen!! 
 
 
 
Det är tyvärr mycket i vardagen som förminskar oss tjejer.
Men visst har det hänt en del de sista åren. Ögon har öppnats.
Vi tjejer - VI KAN!  
 
Ni har säkert sett kampanjfilmen #LikeAGirl från Always som visades för ett tag sen.
Always som gör menstruationsskydd. Kampanjen jobbar för att stärka tjejers självförtroende
genom att visa att det negativt stämplade uttrycket ”like a girl” inte behöver vara förminskande
– utan tvärtom något positivt, självständigt och starkt.
 
Att använda sig av utrycket "som en tjej" låter ju ofta som en förolämpning.
Frågan är när vi själva börjar tro det är sämre än "som en kille/man" ...   
För visst är alla lika när man är liten tyckte man själv,
fast man redan som spädbarn egentligen blir särbehandlad för sitt kön.
 
    "För att vara tjej" har en negativ klang tycker jag, tyvärr.
 "För att vara kille"  är ofta mer positivt menat.
 
 
 
Har ni inte sett kampanjfilmen än - kolla här:  
 
 
 

Helstekt marinerad ryggbiff med himmelsk sås

 
 
 
När vi var på bröllopsresa i Thailand 1994 så träffade vi ett par från Kristianstad som vi umgicks en del med.
En gång när vi besökte dem så bjöd de på ryggbiff. Det var så gott och receptet fick jag med mig.
 
Detta lagar vi lite då och då när det är "fest". Och nu när jag fyllde år bjöd vi på detta.
 
Är ju så lätt att göra, behöver bara förberedas några dagar innan servering.
Och ibland är ju det smidigt, att man kan förbereda innan.
 
Tror jag ska testa att göra detta med kyckling någon dag. 
 
Såsen till blir väldigt god då jag använder mig av marinaden som köttet legat i.
 
  
Så här lyder deras recept:
4 port
 
600 gr hel ryggbiff
salt
peppar
 
Marinad:
1½ msk Ketjap Manis (söt sojasås)
2 msk vitvinsvinäger
3 msk konc äppeljuice
1 msk grovt krossad vitpeppar
1 msk dragon
4 hackade vitlöksklyftor
 
Sås:
Marinaden köttet legat i
2-4 dl Creme fraiche
ev. salt & peppar
 
 
Sätt ugnen på 175°.
 
Bryn ryggbiffen runtom i smör, salta & peppra.
 
Lägg köttet i en ugnsform eller på en plåt med en köttermometer i.
Låt stå i ugnen till termometern visar 60°. (Tar inte så lång stund.)
 
Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.
 
När köttet är 60° tas det ut och låts svalna en liten stund.
Lägg sedan köttet i marinaden, gärna i en plastpåse så det blir marinad
runtom och det är lätt att vända runt några gånger.
 
Enligt receptet ska det marineras i två dygn men jag har även bara låtit det stå i ett dygn.
Så ställ i kylskåp en till två dygn.
 
Skiva upp köttet innan det ska serveras och lägg i en ugnsform eller ett eldfast serveringsfat.
Låt stå i varm ugn (150 °) några minuter till det blir lite varmt.
 
 
Blir jättegod sås av marinaden köttet legat i:
 
Lägg marinaden i kastrull, koka upp och tillsätt 2-4 dl creme fraiche
(beroende på hur mycket man vill  göra).
Låt sjuda några minuter tills det tjocknat, smaka av med salt & peppar.
 
 
 Jag serverar gärna rostade rotfrukter och en god sallad till. 
 
  
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

Pastitsio - köttfärsgratäng (LCHF)

 
 
 
 
 
 
 
För länge sedan var vi i Grekland och åt något så gott.
En pastagratäng - Pastitsio, påminner om lasagne fast det var pennepasta i stället för plattor.
 
 
Nu gjorde jag likanande på mitt sätt - utan pasta men med zucchini.
Oj så gott det blev !!!
 
Och har ju nu köpt en Spiralizer som man lätt gör grönsaksspagetti av.
Har man ingen sådan går det att använda sig av en osthyvel för strimlor
eller skära tunna skivor som kan kan dela i halvmånar.
 
 
Pastitsio på mitt sätt
4 -5 port
 
 
2 medelstora zucchini, gjord som "spagetti"
eller mindre bitar ( ex skivad i halvmånar )
1 morot gjord som "spagetti" hade jag med
 
 
Köttfärsås:
3 msk olivolja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöklskyfta
1 msk tomatpuré
600 gr nötfärs eller lammfärs
1 tsk salt
1 tsk kanel
½ dl hackad persilja
(gärna 2 tsk torkad mynta som blir gott i)
400 gr krossade tomater
1 dl rött vin
ev mer salt & peppar
 
"Bechamelsås"
25 gr smör
3 dl grädde
200 gr philadelfiaost
½ msk lantbuljong (eller ½ tärning)
1 ägg
salt, vitpeppar
 
150 gr riven halloumi
2 msk mandelmjöl
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja.
Tillsätt tomater, vin, persilja och kryddor.
Låt såsen koka ihop ca 10 minuter tills vätskan nästan kokat in helt.
Smaka av om det behövs mer salt, peppar.
 
Gör under tiden bechamelsåsen genom att smälta smör och tillsätta grädde, philadelphiaost och buljong.
Låt såsen sakta koka upp (rör hela tiden) och låt den sjuda några minuter till den tjocknat något.
 Ta kastrullen av värmen smaka av med salt, peppar, låt stå några minuter och vispa sen ner ägget.
 
Förkoka zucchinipastan (och ev morot) någon minut i saltat vatten. 
 
  Häll i hälften av zucchinin/morot i en gratängform, lägg över köttfärsen,  resten av zucchinin
sen den rivna halloumiosten och över det bechamelsåsen. Strö sist över mandelmjölet.
 
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter. 
 
Gott med en sallad till. Detta är perfekt som lunchlådor! 
Ska göra "storkok" på detta sen ..  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 

Zucchinispagetti - Znoodels

 
 
 
Är lite kär !!!
 
I min nya pryl ... så smidigt och lätt. Dessutom snyggt!
Gillar när maten ser snygg ut!! Smakar liksom godare då ..
 
Bara att strimla och servera (rått) blir jättegott & krispigt!!!
Går att koka någon sekund men jag gillar när det blir tuggmotstånd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shopping, shopping ..

 
 
 
Nätshopping är verkligen smidigt ..
 
Äntligen har jag köpt en Spiralizer, som jag trånat efter i säkert 1 år.
Jag älskar ju grönsaker och nu blir det lättare att göra "spagetti" och liknande.
 
Även bra fröer, kryddor, vaniljpulver, Shiratakinudlar och choklad klickade jag hem.
 
Allt detta köpte jag på Reco Market som har massor med trevligt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ensam i sin livstil

Martina skriver igenkännande om att vara "ensam i sin livstilförändring."
 
 
Jag har nästan alltid gått ensam till träningen. Ingen av mina kompisar tränar direkt.
Inte heller maken har jag fått med mig (förutom på TrädgårdsCirkeln).
 
 Lite trist och ensamt känner jag ganska ofta trots att jag vant mig.
Nu har dock tonårsdöttrarna börjat träna på mitt gym. Så just gymtränar gör vi ibland tillsammans.
Och sen jag började jobba på gymmet har jag fått nya jättemysiga vänner med liknande intressen.
Fast vi tränar tyvärr nästan aldrig tillsammans, svårt att hitta den tiden.
 
Ibland känner jag att jag är ifrågasatt av både familj & vänner.
Blir mycket träning och prat om träning. En del tycker det "gått mig åt huvudet".
Men när det är ett stort intresse blir det ju att man gärna pratar om det.
 
 
Därför uppskattar jag bloggar, Facebook & Instagram där man kan vara "vänner" med likasinnade.
Ge varandra tips & råd - grymt bra och peppande !!
 
Jag kan inte säga att någon "bromsar" eller hindrar mig utan det är en känsla jag får ofta.
Att "ska du inte lugna ner dig lite" ..  ;)
 
Lika med mitt kostintresse. Är inte alltid så populär hemma kan jag säga med alla "hitte-på-rätter".
Mitt tjat om innehållsförteckningar, näring & skräpmat. Tyvärr blir det lite moteffekt istället.
 
Hur känner ni??  Får ni positiv feedback från familj & vänner ??
 
 Visst är det tråkigt att man ska behöva försvara sin livsstil.
Särskilt som den (enligt mig) är hälsosam ... och gör att man är lycklig och mår bra.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pizza på blomkålsbotten (glutenfri)

 
 
 
 
Jag har ju varit lite dålig på att blogga i vår och såg att jag inte lagt ut receptet som
jag gjort flera gånger på pizza gjord av blomkål. Var ett tag sedan jag gjorde det
och fick påminnelsen av Martina  (matochodla.blogspot.se) som gjorde liknande.
 
Jag såg däremot att jag skrivit om wrapsen som är så smidiga att göra till ex utflyktsmat.
 
När jag gör pizzabotten tillsätter jag även riven smakrik ost i degen.
Botten blir mjuk, inte hård och krispig men jag tycker det är jättegod.
 
Som omväxling kan man rulla ihop "pizzan" efter tillagningen till en pizzarulle.
Så brukar jag göra om det blir rester till lunchlådan.
 
 
 Pizzabotten av blomkål:
2-3 port
 
250 gr blomkål
1 ägg
2 dl riven hårdost (gärna västerbotten eller parmesan)
3 tsk fiberhusk
½ tsk örtsalt
oregano
 
 
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Riv först blomkålen fint (smidigast i matberedare)
Mixa/vispa sen ihop allt och låt stå några minuter tills smeten tjocknat lite.
 
Bred ut tunt på ett bakplåtspapper, jag gör det med en mjuk slickepott.
 
Grädda botten ca 8-10 min tills den fått lite färg.
 
Tag ut och lägg på det som önskas ..   grädda ytterligare ca 10 min.
 
Här nedan hade jag: tacosås i botten sedan skivad rökt kyckling,
zucchini, avocado, ananas, curry och toppad med riven mozzarella.
Oregano och soltorkad tomatflakes kryddar jag ytterligare med.
 
 
 
    
 
  
 
   
 
 
Dagens lunchlåda till jobbet: Pizzarulle 
 
 
 

Balans & struktur

 
Nu känner jag mig i balans när det gäller träning igen.
 
Har efter jag börjat jobba på gymmet inte riktigt vetat hur jag ska lägga upp min träning.
Kan låta märkligt eftersom jag verkligen har möjlighet till all slags träning.
 
Men det är ju just det! Jag har haft svårt att välja,
det har antingen blivit VÄLDIGT mycket eller ganska lite.
 
Jag fick tag i Olga Rönnbergs bok "Styrka för kvinnor" för ett tag sen.
Faktiskt en bra bok med effektiva tips på styrketräning hemma.
Jag har ju en hel del redskap hemma så detta passar mig bra.
Har ganska bra diciplin när jag bestämt mig, så det blir verkligen gjort.
 
 
 
 
 
Så nästan varje morgon sen en månad tillbaka tränar jag något,
två av dagarna gör jag bara yoga/rörelseträning, men totalt är det nog 30-40 minuter jag tränar.
Och det är fullt tillräckligt för det är ganska intensiva pass.
 
 
Nu har jag dessutom börjat anlita en PT på mitt gym.
Mest för att lära mig tekniken mer på "riktigt" och få tips och råd.
Känner att kroppen blir lite skörare för varje år så det känns extra viktigt nu.
Har ju också min axelskada jag vill bli fri från, som det varit nu blossar den upp ganska ofta.
 
Hade min första träning i fredags och fått ett program jag ska köra efter nu.
SÅ Olga får vänta ett tag .. ;)
 
 

Överraskande barn

 
 
 
I fredags tränade jag för första gången med PT.
Lite lätt lyrisk, trött och hungrig kom jag hem senare än jag trott.
 
I dörren möter mig den äldsta dottern med en Strawberry Daiquiry!
 
Jag tittar in i rummet och ser massor med ljus tända och en fin dukning på bordet.
Gå in och sätt dig säger de .. Jag har fortfarnade träningskläderna på .. ;) och hinner inte ta av dem.
 
Döttrarna bjuder mig (och maken) på en jättegod trerättersmiddag.
 
Som en födelsedagspresent!! De vet verkligen vad jag uppskattar!!
 
De finaste tjejerna har jag ...  ♥
 
 
 
 
En kärleksmeny  ..  ♥
 
 
Skagenröra i salladsskål
 
 
Rotfrukter i form av hjärtan med utbankad fläskfilé, aioli och sallad.
 
 
En god Drottningglass .. -Vad gott det var! sa jag - Ja receptet är från din blogg ! svarar de!  ;)
 
 
Idag är de 17 & 19 år men här var de 1 år båda ...  l ä n g e s e n  nu!
 
 
 

Mustig kycklingsoppa med asiatiska smaker

 
 
 
 
 
Har hittat en blogg som ger mig massor med inspiration och tips gällande matlagning.
Ninas LCHF. Även om jag inte äter direkt LCHF längre är det massor med fina recept.
 
Här gjorde jag en god soppa som hon inspirerade mig till.
Gjorde lite på mitt sätt men här hittar ni hennes.
 
 
Så här gjorde jag:
(4 port)
 
3  kycklingfiléer
1 paket bacon
½ gul paprika
1 pressad vitlök
½ liten zucchini
1 morot
1 burk kokosmjölk
1 burk finkrossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk kycklingfond eller gärna Rene Voltaire buljong
2 tsk röd currypasta
1 msk jordnötsmör
sockerärtor
ev salt, peppar, chili eller tomatflakes
 

Bryn kycklingfileérna lite lätt, salta och peppra
(låt de gärna bli färdiga i ugnen  på ca 175° eller stek dem klara i stekpannan.)
Stek bacon lite lätt knaperstekt och låt rinna av på hushållspapper.
 
Hacka/skär paprika, vitlök, zucchini & morot i små tärningar.
Låt de fräsa någon minut i kokosolja/smör i en större kastrull.
 
Häll i kokosmjölk, tomatkross, currypasta, buljong och vatten (så mycket man vill ha)
och låt soppan sjuda ca 5 minuter till grönsakerna börjar mjukna något.
 
Skär under tiden kycklingen & bacon i tärningar.
 
Tillsätt sockerärtor och jordnötsmör (det tjocknar lite mer då och ger en god smak)
rör runt så det "smälter" och låt det koka med någon minut .
 
Lägg sist i den tärnade kycklingen och bacon och låt det bli varmt.
Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.
Jag toppade med tomatflakes.
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Nya favoritjackan

 
 
 
Har faktiskt i flera år letat efter en perfekt "mellanjacka".
En jacka som man kan använda både till vardags & fint.
Sådan som är perfekt när man åker på ex storstadsresor.
 
NU har jag hittat den! Var faktiskt äldsta dottern som tipsade ..
Dock kostade den lite för mycket kan jag tycka, nästan 4000:-.
 
Men eftersom jag fyllde år så lämpligt nu önskade jag mig bidrag till den.
 
Och letade lite på nätet och fick tips om en engelsk sida Country Attire
som hade den för nästan 1000 kr mindre. Och nu har den kommit!!
 
 
Älskar den redan !!
 
 
 
 
 

Hipp hipp ...

Idag är det födelsedag här hemma!
Min alldeles egna !!  :)
 
Och eftersom jag jobbar på gymmet onsdagar (idag) firade familjen mig lite igår.
Vi var ute och åt, det brukar vi alltid göra. Det blev en grekisk restaurang som döttrarna valt.
 
Jag gillar egentligen inte födelsedagar, iaf inte min egen.
Har när jag tänker efter nog aldrig gjort det.
 
Gillar ju bli uppvaktad/uppmärksammad men det behöver inte vara med presenter.
För mig är en kram, ett ärligt "grattis" , ett leende faktiskt alldeles tillräckligt.
 
Fick en fin klänning av döttrarna som de köpt.
Den blir perfekt att ta med till Thailand i vinter.
 
Har även fått bidrag till en underbar jacka som jag köpt som jag ska visa.
 
 
 
 
En fin klänning från döttrarna .. ( en suddig mobilbild dock ;)
 
 
 
 

RSS 2.0