Skiva zucchinin i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord eller bakplåtskläddpapper (jag använder mig av silicon) ugnsplåt. Salta lite på skivorna och låt vätska ur 5-10 minuter. Torka av vätskan med en ren kökshandduk och sätt in i ugnen tills de nästan är mjuka, ca 10-15 minuter.
Skär kycklingbacon i mindre bitar och stek tillsammans med strimlad purjolök. Ställ åt sidan och blanda ner tonfisken tillsammans med ½ dl creme fraiche & tomatpuré till en krämig röra.
Vispa upp ägget med resterande (1 dl creme fraiche), färskost, den rivna osten och smaka av med persillade, salt & peppar.
Lägg sedan ett lager zucchini i botten på en liten ugnssäker form, ett lager tonfiskröra och gör om proceduren en gång och avsluta med ett lager zucchini. Bred ägg/oströran överst och strö över chiliflakes.
Gratinera i ugnen tills det fått fin färg ca 10-15 minuter.
Vi hade verkligen den bästa/härligaste starten på påsken i år.
Hela familjen åkte i torsdags till Kosta Boda Art Hotel för en natt med spa & god mat.
Det är andra gången jag är där och det är så fint. Och närheten dit är ju även det toppen.
Maten var mycket god. Vi åt en trerätters på kvällen med lax till förrätt, lamm till varmrätt & himmelsk creme bruleé till efterrätt. Väldigt gott! Frukosten var magisk och vi åt även en jättefin påsklunch-buffé innan vi åkte hem.
Vi fick ett mysigt familjedygn och hann även med lite shopping av glas & kläder. Kosta Outlet kanske inte är så mycket att ha tyvärr men hittade mina favvojeans (Lee Scarlett) som jag köpte till ett bra pris.
Fisk med citronsås är alltid gott. Blir så syrligt och fräscht. Denna rätt älskar även barnen. Citron är alltid gott i mat. Har nu haft lite citrondille ..
Denna gång använde jag mig av lax men det är även gott med ex torsk.
Så här gjorde jag:
Lax i ugn med citron & dillsås
För 4 portioner:
500 gr lax eller annan fisk
Sås: 2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde 3 msk konc. hummerfond
skalet av 1 citron & 2 msk pressad citronsaft hackad dill salt & peppar
Toppas ev med: kräftstjärtar/räkor
Gott med ex broccolimos till.
Ställ ugnen på 180°.
Lägg den fisken i en ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till såsen låt koka ihop några minuter ett par minuter.
Häll över laxen Ställ in i mitten på ugnen i cirka 20 -25 minuter, känn efter så fisken är genomstekt. Toppa med kräftstjärtar eller räkor innan den serveras.
Quinoa/kikärtsburgare / bollar med parmesan, basilika & citron
Meatfree Monday & blev lite lek i köket. Har gjort lite olika varianter på vegetariska biffar/bollar med bl a quinoa.
Denna gången tyckte jag de blev perfekta. Gjorde några som hamburgare och några rullade jag till bollar.
Ibland steker jag biffarna i ugnen (vänder efter ca 10 minuter) för smeten blir ganska kladdig men denna gången stekte jag dem i stekpannan. Bollarna lade jag in i ugnen några minuter för att bli helt färdiga.
Till burgaren använde jag mig av pannbrödettill hamburgerbröd & en dressing av turkisk yogurt, majonäs & persillade. Blev så gott !!
Till bollarna åt vi stekt zucchini & en morotstzatsiki.
QUINOA/KIKÄRTS/BURGARE/BOLLAR
4-6 port
2 dl quinoa
½ msk lantfond eller ½ buljongtärning
400 gr kikärtor
2 ägg
1 tsk sambal oelek
1 dl riven parmesanost
2-3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 hackad vitlöksklyfta
rivet skal från 1 citon
½ dl färsk hackad basilika
ca 1 tsk salt
peppar
olja att steka i
Sätt på ugnen på 175° om de ska tillagas i ugn.
Koka quinoan med fond/buljong enligt anvisningar på paketet och låt svalna.
Mixa övriga ingredienser till en smet. Lägg i den svalnade quinoan och mixa ihop lite lätt. Smaka av med salt & peppar och låt svälla ca 5 min.
Smeten blir ganska lös. Forma till biffar/bollar med fuktiga händer och stek i olja tills de blir gyllenbruna.
Eller lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Sätt in i ugnen tills de fått fin färg, i ungefär 15-20 minuter (vänd dem gärna efter halva tiden).
Om jag gör bollar brukar jag steka dem först några minuter i stekpanna sen låta dem gå färdiga i ugnen ca 8-10 min.
Morotstzatsiki
3 dl turkisk yoghurt
1 stor morot
½ citron (skal & juice)
2 pressade vitlöksklyftor
ev 1 tsk honung
salt, vitpeppar
Spiralisera eller strimla med potatisskalare moroten. Gott även att riva grovt.
Blanda yoghurten med finrivet skal och saft från citronen, vitlök ev honung och smaka av med salt och peppar.
Var så baksugen häromdagen och såg att jag inte hade något bröd kvar i frysen. Äter inte så ofta bröd men till helgen kan det vara gott att ha när man hinner äta lite längre frukost.
Hade durramjöl hemma och en halv burk keso jag ville göra av med. Sötpotatis har jag länge tänkt testa när jag bakar så det rev jag i lite med. Det blev ett gott saftigt bröd som jag kommer göra fler gånger.
Ett perfekt morgonpass som sätter fart på kroppen. Tar inte ens 20 minuter att göra.
Har man inte hopprep eller vill låta hemma så kan man hoppa med låstsasrep eller jogga på plats. Lika med KB går ju använda med vad man har som väger lite. En dunk fylld med vatten ex.
Här gör Zuzana tre varv och har man mer tid över kan man ju göra fler varv....
Denna röra är god som den är att äta när man är godissugen. Som en kaksmet nästan fast med betydligt bättre ingredienser.
Jag har gjort både med kikärtor och bönor, lika gott med båda. Man kan verkligen inte tro att det är baljväxter i smeten. Det blir en härlig krämighet av det.
När jag har tålamod rullar jag bollar som jag ställer i frysen en stund för att sen chokladdoppa eller rulla i något.
Men som sagt smeten är god som den är! Så ofta blir det väldigt få bollar .. ;)
Ibland har jag 1 - 2 dl havregryn i, då blir det som chokladbollar. Och utan blir det som praliner när de chokladdoppas. Nötsmör (ex mandel, cashew, jordnöt) kan man utesluta.
Om man inte vill använda proteinpulver kan man byta ut mot mandelmjöl, kanske havremjöl .. Det blir lite fastare konsistens dock. Kanske då tillsätta lite mer kakao och lite vaniljpulver.
Såhär brukar jag göra:
Chokladdoppade proteinbollar/tryfflar
12-15 st ganska stora
6-8 dadlar
1 tetra kikärtor/bönor (ca 380 gr)
1 dl chokladproteinpulver (eller vanilj)
1 msk kakao
2 msk chiafrö
1 msk kokosolja
1-2 msk kallt kaffe
lite salt
ev 2 msk nötsmör
ev. kanel, lakritspulver
ev. 1-2 dl havregryn (blir som krämiga chokladbollar)
Rullas ev i kokos, kakao, lakritspulver, hackade nötter
Eller doppas i smält choklad & gärna doppas i kokos eller hackade nötter efter det.
Mixa först dadlarna & bönor i matberedare eller med handmixer.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet. Låt stå några minuter och rulla bollar sen bollar med vattenfuktiga händer. Lite kladdigt men det går ändå lätt.
Sen brukar jag ställa de rullade bollarna i frysen ca 30 min innan jag chokladdoppar dem och/eller rullar dem i kokos/kakao/lakritspulver/hackade nötter.
Näringsvärde per st om 15 st med mörk choklad & hackade nötter ca:
Vilket gott bröd jag gjorde! Har sparat receptet från Tasty Health sen ett tag. Var lätt att göra och riktigt gott tycker jag. Är nu ett av mina favoritbröd. Går säkert att byta ut morot mot annat ex sötpotatis eller zucchini.
Har haft det som smörgås och även som här nedan ett pitabröd för kycklingkebab.
Här nedan har jag kopierat Sannas (Tasty Health) recept. Jag tog dock bara 1 tsk honung & jag använde mig av cashewmjölk. Sanna har många härliga recept för övrigt, kolla hennes blogg!!
Pannbröd med morot 4 normalstora eller 8 små 1,5 dl Durramjöl 1 dl havremjöl (mal havregryn i en matberedare/mixer) 1 krm bikarbonat 1 krm salt 1 krm anis 1 krm fänkål 130 g naturell lättkvarg 0,5 dl valfri mjölk, jag hade cashewmjölk 1 tsk honung 30 g riven morot (ca 1 liten morot)
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt de blöta och blanda ihop tills du får en deg. Dela degen i 4 el 8 delar och lägg en i taget på en mjölad bänk och kavla, eller tryck ut, degen till ett platt tunnbröd, ca 1 cm tjockt.
Stek bröden på medelhög värme i ca 2-3 minuter per sida i torr stekpanna. Låt svalna på en duk eller ett galler.
Kebeb gjord av kyckligkött kryddat med kebabkrydda, grönsaker, fetaost, örtkryddad matyogurt & tacosås.
Nedan gjorde jag en kräft/ägg-röra. Mina bröd har gått att dela på mitten. De blir tunna men det gillar jag.
Eller bara som en vanlig ägg & kalkonsmörgås
Näringsvärde per bröd (om du gör 4 bröd): 140 kcal 24,5 g kolhydrater 7 g protein 1,5 g fett
Jag blev bjuden av en vän en god kycklingrätt för ett tag sen. Har nu gjort det flera gånger och det är väldigt gott. Framförallt smidigt att göra. Det är bara lägga i en form och så sköter det sig självt. Perfekt bjudrätt om man inte vill stå länge i köket.
Så här gör jag:
Kyckling Sweet Chili
4 port
4 kycklingfiléer
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl sweet chilisås
1 msk kycklingfond
2 msk soya
ev champinjoner
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°.
Skär ev kyckligfiléerna i lite mindre bitar.
Man kan även ha kycklingfiléerna hela men då tar det lite längre tid i ugnen.
Klyfta champinjonerna. Lägg kyckligen & svampen i en ugnsform. Salta & peppa lite.
Blanda övriga ingredienser i en bunke och bred över kycklingen.
Gratinera i ugnen 30-40 min och om det är hela filéer 50-60 min.
Kolla så kycklingen är genomstekt.
Jag brukar ha rostad blomkål eller rotfrukter i ugn och en god sallad till.
Goda plättar som mättar bra är chiaplättar. Brukade göra bananpannkakor tidigare men tycker dessa är godare.
De är lätta att göra men man behöver göra chiapudding först så planering är lite A & O. Jag gör ibland flera "puddingar" som jag sen har i kylen. Håller i flera dagar.
Smaksättningen varierar jag efter sug och vad jag har hemma.
Chiaplättar
1 port
2 msk chiafrön
1 dl valfri mjölk (gärna cashew, mandel eller kokos)
Ett par krm vaniljpulver
1 nypa salt
2 ägg (eller 1 ägg & 2 äggvitor )
½ banan
1 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
Ev. kanel/kardemumma (kakao är också gott i)
1 dl frysta eller färska blåbär/hackat äpple/hallon/mango ...
Blanda först chiafrön mandelmjölk, salt och vanilj låt stå i kylskåpet i några timmar, gärna över natten tills blandningen stelnat till pudding. Rör gärna om ett par gånger under första timman.
När puddingen stelnat vispa upp ägg/äggvita, mandelmjöl, bakpulver, fiberhusk med chiapuddingen till en jämn smet och låt sedan stå och dra i några minuter.
Rör sist ner blåbär i smeten försiktigt så de håller sig hela.
Stek små plättar i kokosolja en stekpanna på medelvärme.
Servera gärna pannkakorna med kvarg, bär, kokoschips, nötsmör eller hackade nötter.