Vegetarisk auberginegratäng med halloumi
Har många gånger gjort auberginerullar med halloumi som jag älskar.
De är så väldigt goda tycker jag.
Dock är det lite pill med detta och tänkte att jag gör en variant som en gratäng istället.
Ändrade lite på receptet och fick till en väldigt fin gratäng.
Vegetarisk och väldigt smakrik.
Passar på ett buffébord så det ska jag göra nästa gång vi ska ha det.
Så jag gjorde så här:
Auberginegratäng med halloumi
2 stora auberginer
salt och malen vitpeppar
olivolja
1 paket halloumi
10 st soltorkade tomater i olivolja
1 kruka färsk basilika
½ dl färsk riven parmesan
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 stora auberginer
salt och malen vitpeppar
olivolja
1 paket halloumi
10 st soltorkade tomater i olivolja
1 kruka färsk basilika
½ dl färsk riven parmesan
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl rött vin
½ msk balsamvinäger (gärna krämig sort)
1 tetra krossade tomater
½ msk balsamvinäger (gärna krämig sort)
1 tetra krossade tomater
1 msk lantbuljong
salt och malen svartpeppar
salt och malen svartpeppar
Sätt ugnen på 200°.
Skiva aubergine i ½ cm tunna skivor och salta ur ca 10-15 min.
(Dvs strö salt över och torka av vätskan som kommer efter en stund).
Torka av och förgrädda skivorna i ugnen ca 10 minuter så att de blir mjuka.
Gör under tiden tomatsåsen:
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja.
Bryn lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt vin & balsamvinäger och rör om.
Blanda ner krossade tomater och fonden och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en kastrull med olivolja.
Bryn lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt vin & balsamvinäger och rör om.
Blanda ner krossade tomater och fonden och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Riv halloumin, skiva soltorkade tomater & hacka basilikan.
Lägg ett lager aubergine i botten på ugnsform, toppa med tomatsås,
riven halloumi, soltorkade tomater och lite basilika.
Gör detta i två lager och toppa ett sista (tredje) lager med aubergine & tomatsås.
Strö riven parmesan överst.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Här efter första lagret ..
och här sista lagret.
London is calling
Nu är det inte långt kvar ...
Vi åker en vecka till London hela familjen.
Det var döttrarnas önskeresemål i sommar.
De jobbar hela sommaren så det ska bli kul & skönt att få en hel vecka tillsammans.
Det är två år sen nu vi var där sist.
Och vi älskade det då - London har verkligen allt.
Får se hur det är där mitt i sommaren, hoppas inte det blir för hett.
En av dagarna tänkte vi ta tåget till Brighton. Där kan man ju bada om man vill.
Tar runt en timme med tåg och det är kul att se lite mer av England.
Skulle gärna åka runt lite mer men döttrarna vill helst vara i London och shoppa.
Vi ska på i Kensington nära Hyde Park. Har hyrt en lägenhet.
Har ni tips tar jag gärna emot!!!
Kanske man ska våga sig upp i London Eye denna gången!? Är ju lite höjdrädd ..
Besökte Madame Tussauds förra gången, blir otroligt plastigt på fotot ..
Hoummus med rostade sesamfrö & jordnötssmör
Jag tycker det är så väldigt gott med de goda röror från bl a det
libanesiska köket som t ex hoummus och det fick vi även i Turkiet.
Brukar göra med Tahini i (sesampasta) men testade denna gång att ha jordnötssmör i
istället och det blev väldigt gott. Jordnötsmör (eller annat nötsmör) har jag alltid hemma.
Har även gjort en Raw-variant här ..
Jag började med att rosta sesamfröna, gillar när det blir lite nötigare smak och det blir också så krispigt gott.
Så här gjorde jag:
1 dl sesamfrö
1 tetra kikärtor
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk juice från citron
½ tsk spiskummin
½ dl olivolja
½ tsk sambal oelek
1 msk jordnötssmör (osötad)
lite havssalt
ev lite vatten
Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna tills de fått lite färg.
Mixa sen till allt en jämn smet. Tillsätt ev. lite vatten om den känns för tjock.
Perfekt tillbehör på buffébord / mezebord.
Gott som dipp till grönsaker eller på fröknäckebröd !
Strongman
Igår kväll var det "invigning" på sommarens nya pass på mitt gym.
"Strongman". Jag var givetvis där. Första (man) "kvinna" bokad !! :)
Funktionell träning med tunga vikter.
Vi välte däck, drog varandra på släde i asfalten, lyfte tung säck, farmers walk,
kastade medicinbollar högt, drog tung ställning framför oss, vi gjorde benböj med tunga vikter,
slängde tunga rep, slog slägga på däck, lyfte tung boll från mark till över huvudet.
Man jobbade två & två, 10 stationer, 45 sek jobb för den ena
- då gjorde den andra ex. jumping jacks,
sen dags för den andra, 15 sek vila/byte mellan.
D v s 2 min på varje station x 2 varv.
Det var roligt & tufft men känns mer som "lek/tävling" än träning när man gör det.
Det är jag som drar släden ...
(Svettig tjej efter .. )
Börjar kännas i kroppen lite redan nu .. kan bara ana hur det känns ikväll / imorgon.
Ska nu mjuka upp kroppen med en liten löptur!!
Härligt med FREDAG !!!
Rabarberchutney - ett "oändligt" tillbehör ..
Syrran skulle göra rabarberglass och Fanny hade gjort rabarberchutney.
Har så mycket rabarber här hemma och vet knappt vad jag ska göra med den.
Så jag testade Fannys idé, nästan rakt av och gjorde en chutney.
Perfekt tillbehör till grillat eller till grytor, blev gott att blanda i matyoghurt till kall sås
med lite salt/peppar och lite extra curry (gärna curry/mango - SÅ god!).
Som man använder sylt eller gele. Eller som en glaze när man grillar...
Utesluter man sambal och tillsätter vaniljpulver (och kanel) istället så blir
det en jättegod sås/topping till glass, yoghurt eller kvarg. Gärna ljummen.
Gott till smakrika ostar - som en marmelad !
Eller som kräm, säkert gott med mandelmjölk!
Framför allt är det så lätt att göra, tog inte många minuter innan det var klart.
Så här gjorde jag:
(1 liten burk, ca 2 dl)
2-3 rabarberstänger, i små bitar (ca 5-6 dl)
ca 3-4 msk honung (beroende hur sött man vill ha det)
(går även att koka med hackade dadlar för sötman)
ca 2 tsk sambal oelek (beroende på hur starkt man vill ha det)
lite ingefära eller curry (curry/mango)
(eller vaniljpulver, kanel)
lite vatten
ev salt/peppar
Lägg rabarbern i en kastrull, tillsätt ev någon msk vatten
och låt koka på svag värme tills rabarbern börjar smälta.
Rör om lite tills den börjar bli mjuk och smidig.
Blanda ner honung och annan smaksättning.
Smaka av och tillsätt ev det som behövs så den blir perfekt just för dig!
Här blandande jag ut med majonäs, matyoghurt & mer curry (salt/peppar) ...
som kall sås till kycklingfilé, coleslaw & ugnsstekta morotsstavar/haricots verts.
Hamburgertallrik av högrevsfärs & rotfruktsstrips - LCHF
Köpte högrevsfärs och gjorde egna hamburgare, det blir så gott tycker jag.
Jag blandade i massor med örter som jag har ute i en stor kruka,
basilika, mynta, persilja, oregano, timjan & rosmarin - gott, gott!
Hade Majas ostplättar som hamburgerbröd - funkade jättebra!
Och strips till måste man ju ha ..;), dem gjorde jag av kålrot.
Bara skära i lagom storlek och steka i ugnen med lite olja/kokosolja.
SÅ smakrikt och gott ...
Hamburgare:
4 st
600 gr mald högrev
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca ½ dl hackade örtkryddor
(tex. basilika, mynta, oregano, persilja, timjan, rosmarin)
Bröden hittar man här.
Dressingen gjorde jag enligt detta receptet.
Majas goda ostplättar
Äntligen fick jag tummen ur att göra dessa plättar/bröd som så många redan testat.
Maja följer jag på Instagram (Majas LCHF) och hon har massor med trevliga recept.
Det blir som bröd att äta med pålägg, man kan ha dem som pizzabotten,
eller som jag hamburgerbröd eller som ett gott tillbehör.
Ofta får vi "ostslattar" över här som jag brukar riva och frysa in.
Perfekt att använda här ... gärna blanda olika ostar.
Så här kommer hennes recept:
Majas ostplättar:
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
4 dl riven ost
ev. frön att strö över
ev. krydda ex oregano/brödkrydda/paprikapulver
Sätt ugnen på 200°.
Vispa upp äggen, blanda i bakpulver, fiberhusk (& ev. kryddor) till jämn smet.
Blanda sist ner den rivna osten.
Klicka/bred ut på bakplåtsklädd plåt i valfri storlek.
Jag gjorde 9 stycken här, strö över ex sesamfrö/solroskärnor.
Grädda tills de blir gyllenbruna, ca 7-10 min.
Som pizzabotten kan man bre ut till en stor kaka.
(Förgrädda lite innan "pålägget" läggs på).
En trevlig midsommar med fina vänner
Blev en skön, trevlig & avslappnad midsommarhelg.
Umgicks med vänner, blev god mat/dryck, lite lekar & många skratt.
Pratade just med döttrarna om det här med vänner.
Att man har så många "olika" vänner, olika vänskaper.
Vi har många vänner som vi umgås med på lite olika sätt.
Man gör liksom vissa saker med en del och helt andra med andra.
Just dessa festhögtider som midsommar, nyår, valborg & "kräftskivor"
har vi firat med två familjer här i byn sedan barnen var små i snart 15 år.
Barnen gick på samma dagis och vi började umgås tillsammans.
Vi gjorde även semesterresor, flera härliga campingresor i ur och skur.
Det känns som vi känner varandra utan och innan, vi är så skönt avslappnade tillsammans.
Har alltid roligt och skrattar väldigt mycket. Vi har många minnen ihop som gör vår vänskap stark.
Sen är det oftast bara dessa högtider vi träffas, någon grillkväll, hemmakväll
och några besök tillsammans på den lokala kvarterskrogen blir det iof ibland också.
Nu när barnen är stora är de sällan med oss längre men vi fortsätter hålla fast vid våra traditioner.
Vi har ju faktiskt barnen att tacka för denna fina vänskap!
Fick även besök av den här fina killen/tjejen - stor som en kräfta!!!
Härligaste starten på midsommarafton!
Alltså allvarligt!
Vilka fantastiska, grymma och härliga grannar och vänner jag har.
Som kommer till min trädgård tidigt (09,00) på midsommarafton för att träna!!
Känner mig stolt och lycklig!! Så med krans i håret och träningsKJOL dagen till ära
fick vi verkligen till ett härligt roligt pass idag, solen sken och alla är SÅ glada!
Kämparglöden saknades verkligen inte heller ..
Musik nästan på högsta volym som ger extra energi !!
Idag hittade jag en fotograf - Wilma, 9 år - som fotade oss.
Nedan följer några av bilderna.
Vi hade 13 stationer, vi var 13 vuxna + 7 barn.
Övningarna var:
Boxboll
TRX
Pik på pilatesboll
Mountain Climber
Axelpress med hantlar
Idioten
Jumping Jacks
Bulgariska utfall med hantlar
45 sek/övning x 3 varv.
HOPPAS NI FÅR EN HÄRLIG MIDSOMMAR ALLA !!!
Bananglass med kolasmak
Enklaste och den godaste glassen gör man så lätt själv.
Just banan är så smidigt att alltid ha fryst, lägger alltid in när de börjar bli lite för mogna här hemma.
Skivar dem först och lägger i en påse som jag fyller på.
Smaksättningen går att variera, jag gillar chokad så ofta har jag kakao i, ibland nötsmör i alla varianter.
Gott är att toppa med varm bärsås, hallon, blåbär eller jordgubbar som fått koka ihop en stund.
Har gjort flera olika varianger, här är en med choklad, hallon & pekannötter, se länken.
På tjejmiddagen sist gjorde jag med lite smak av kola.
Macapulver ger inte bara kolasmaken utan gör glassen extra hälsosam.
Det är även gott med mesquitepulver i.
Bananglass med kolasmak
4 port
4 bananer frysta i skivor
1 mogen avokado
1 dl kokosgrädde (det tjocka i kokosmjölken)
3 msk macapulver
Bara att mixa, jag tycker det är lättast med en handmixer.
Jag toppade här glassen med en fruktsallad gjord av:
vattenmelon, nätmelon, jordgubbar, papaya, kiwi, persika & mango.
& chokladdoppade jordgubbar som ju är så gott !!!
Tyvärr glömde jag fota "ordentligt" så det blev inga fina bilder.
Perfekt dessert nu på sommaren eller som ett gott mellis!
Ottomansk kebab - Guveç
Minns första gången jag var i Turkiet 1991 och blev serverad en köttgryta som var SÅ god.
Osmanish Pfanne stod det i menyn, på tyska givetvis vilket är vanligt i Alanya ..
Ofta tror jag de har lammkött i den men här gjorde jag på högrev.
Går även att göra på kycklingkött.
Jag gjorde i min lergryta och det är ju ett sådant smidigt tillagningssätt.
Blir dessutom SÅ gott med ...
Så här gjorde jag:
Ottomansk kebab - Guveç
500 gr nöt eller lammkött skuret i tärningar
1 stor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tärnad aubergine
1 tärnad grön paprika
1 tärnad röd paprika
3 tärnade stora tomater
2 msk tomatpuré
2 msk lantfond (eller buljong)
2,5 dl vatten
2 tsk sambal oelek
½ halv pressad citon
lite salt & svartpeppar
1 förpackning fetaost
Blötlägg först lergrytan ca 30 minuter.
Bryn köttet några minuter i olivolja.
Lägg sedan köttet i botten på lergrytan och lägg sedan
över grönsakerna och smula över fetaosten överst.
(Jag hade här köttet över grönsakerna men då blev köttet lite mörkt).
Blanda vatten med fond/buljong, häll i grytan och sätt på locket.
Ställ grytan i kall ugn och sätt ugnen på ca 220°.
Låt stå i ca 2 timmar.
Här serverad med tabbouleh, vinbladsdolmar, hoummus, labneh (myntayoghurt), lammfärsbullar & sallad.
TrädgårdsCirkelPremiär 2014
Äntligen så blev det då av igår!
Det första passet i vår trädgård .. och nu rullar det på!
Har varit efterlängtat förstod jag och det var som vanligt lika kul!
Fina grannar/vänner som kämpar på med vad jag utmanar dem till.
SÅ härligt!! Och tur med vädret hade vi med.
Hade denna gången 13 stationer x 45 sek (ingen vila mellan) och tre varv.
Lite vätskepaus mellan varven.
Blir bra flås & styrka.
Vi hade igår:
Burpees
Thrusters med KB (eller sving)
Bollindrag på pilatesboll
Boxboll
TRX (valfri övning)
Paddelbåten (typ Russian twist med kort stång)
Hopprep
Hantlar (valfri övning)
Skridskoåkaren (korsande utfall bakom)
Idioten
Pullups
Planka Superwoman
Utfallsgång med rotation (KB)
Jag kommer inte ha så mycket pass på gymmet i sommar.
Skönt med lite semester även därifrån, skönare att träna ute nu dessutom.
Så, Yejj - nu kör vi på hela sommaren ... =)
Delikata chokladbollebars med fröer
Jag har börjat göra egna goda och faktiskt nyttiga bars.
Smidiga mellanmål innan ett träningspass när man inte hinner äta middag innan.
Dessa smakar lite som chokladbollar & döttrarna gillar dem med.
När det gäller fröerna går de att byta ut hur som helst. Hackade nötter går lika bra.
Jag tar lite det som jag har hemma och har detta recept mest som mått-tabell.
Maca & carobpulver är sådant jag har i skafferiet och "glömmer" använda.
Passar därför mycket bra i mina bars men går även bra att utesluta.
Jag har även ibland proteinpulver i. Jag har ett vassleprotein som jag knappt använder annars
men här blir det bra tycker jag.
Så här gör jag:
Fröbars:
(8-10 st)
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ banan
3 dadlar
1-2 msk honung eller agave
1 dl havregryn (gärna ren)
½ dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrö
½ dl krossad linfrö
1½ msk kakao (gärna raw)
1 msk maca
1 msk carob
½ dl hackade aprikoser eller gojibär
1 skopa proteinpulver (jag har choklad - går att utesluta)
en gnutta salt
Sätt ugnen på 125°.
Börja med att mixa äggvita, banan och dadlar.
Rör sen i resten av ingredienserna och bred till en kaka,
ca 1,5 cm hög på en bakplåtsklädd ugnsform.
Grädda i ca 10-12 minuter.
Låt svalna lite innan de delas i bitar. Jag tycker 8 bitar är en lagom storlek.
Vill man lyxa till dem så dela en bar och bred nötsmör mellan!!
Yummie ... =P
Gott också att chokladdoppa eller rippla lite över hela baren eller i bitar som nedan.
Lite kokos och flingsalt över blir extra gott !!
Indien möter brasilien ..
Såg ett recept i vår morgontidning Barometen på en brasiliansk fiskgryta - Moqueca som lät så god.
Testade den på "mitt sätt", mest pga av jag inte hade alla ingredienserna i receptet
hemma och så skulle det vara en hel kruka med färsk koriander .. =/
Koriander är en krydda jag börjar tycka om, är inte helt hemma än men den stör mig inte
alls längre som den gjorde tidigare. Det är ju en sådan krydda man brukar älska eller hata.
Hade inte heller spiskummin hemma så istället tog jag "Garam Masala" som
ju då bl a innehåller både spiskummin och koriander .. blev faktiskt riktigt lyckat!!
Jag har iof inte ätit den som den skulle vara (1 kruka koriander & 2 tsk spiskummin)
Jag lade också i mango som inte stod med och det blev verkligen "pricken över i"
Så här gjorde jag:
Moqueca - brasiliansk fiskgryta:
( 4-5 port)
600 gr fast tärnad fiskfilé (jag hade sej & lax)
3 finhackade vitlöksklyftor
4 msk lime eller citronjuice
salt, ganska mycket ca 1 msk
peppar
olivolja
1 finhackad gul lök
2 hackade paprikor (ex gul & röd)
1 msk paprikapulver
2 tsk garam masala (eller spiskummin)
1 tsk sambal oelek
4 tärnade tomater
en knippe strimlad gräslök (eller salladslök)
3 dl kokosmjölk
1 dl grädde (uteslut om det är paleo och ta då 4 dl kokosmjölk)
halv förp frysen tärnad mango ca 125 gr
Blanda den tärnade fisken försiktigt i en bunke med vitlöksklyftorna, lime (citronjuice), salt & peppar.
Låt stå ca 10 minuter medan det andra förbereds.
Fräs den gula lökan i olja någon minut och tillsätt sedan paprikan, paprikapulvret & garam masala.
Låt steka med ytterligare någon minut. Lägg i sambal, tomater och den strimlad gräslöken.
Låt sjuda ca 5 minuter, rör om då och då.
Rör försiktigt i fisken, häll över kokosmjölk och grädde och sjud sakta 10-15 min till fisken är klar.
Lägg sist i mangon, går bra fryst för en tinas upp snabbt.
Smaka av med salt, peppar och ev mer lime/citron.
Servera med valfritt tillbehör, jag hade blomkålsris & sallad.
Fredagsfys som fick bli lördagsträning istället
Hade planerat ett träningspass till igår morse men fick en släng av maginfluensa på torsdagskvällen,
denna vidriga åkomma som gör att man tror att man inte överlever natten !! Usch ...
Sov istället bort hela fredagen och vaknade i morse ganska pigg och utvilad.
Blev sugen på passet jag hade planerat och försökte mig på det idag istället.
Jag såg detta tipset av Betty som jag lärt mig Kettlebellsträna hos.
Jag ändrade lite på hennes upplägg och gjorde 4 varv av:
80 Svingar (varierade två-hands med enhands)
60 Russian tvist (hela- dvs 60 reps/sida)
40 Figure 8
100 sek Planka
Jag använde mig av en 12 kg KB hela passet och det tog
mindre än 40 min med lite vila mellan varven.
Underbar start på lördagen!!
Bild från förra sommaren ..
Mullbärskakor - rawfood
Jag är tokig i mullbär! Äter det i müslin, på glass, som godis.
Här testade jag att göra kakor på dem - blev riktigt bra!!!
Jag hade här solroskärnor men går lika bra med valfria nötter.
Gott att även smaksätta med lite lakritspulver eller kaffe.
Goda rawfoodkakor med kakao & mullbär
10-12 st
8 dadlar
1 dl solroskärnor
½ dl mullbär
3 msk kakao (raw)
1 msk kakaonibs (raw)
1 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
Kör alla ingredienserna i en matberedare ett par minuter till en deg.
Gör bollar eller en fyrkantig rulle som skivas.
Förvara i kyl eller frys.
Dolma (vinbladsdolmar - Yaprak dolmas)
När vi var i Grekland första gången för många år sedan åt jag vinbladsdolmar.
Goda & väldigt fräscha i smaken. Ofta är det bara med ris i.
Nu i Turkiet fick dem även där, några gånger med lammfärs i - supergott tycker jag.
Har tidigare köpt dem färdiga här i Sverige i små konservburkar, innehåller dock inte många.
Såg på samma hylla i affären att det även fanns vakuumförpackade Vinblad att köpa
(City Gross, som för övrigt har ett toppensortiment av "speciella" varor tycker jag)
så givetvis ville jag ju då testa göra egna. ;)
Lite pilligt men inte svårt! Och blev jättegoda ... perfekt på ett buffébord/mezebord.
Jag gjorde en variant med nötfärs och hade istället för ris, bulgur som jag gillar bättre.
Höftade måtten lite så nedan följer ett "ca"-recept..
Så här gjorde jag:
Dolma, dolmades, vinbladsdolmar, Yaprak dolmas, Warak inab
- kärt barn har många namn
(ca 30-40 st)
vinblad
1,5 dl bulgur (eller ris)
400 gr nötfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2-3 dl finkrossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
2 msk färsk mynta, hackad
4 msk färsk persilja, hackad
salt, peppar
Koklag:
ca 6-7 dl vatten
2 msk olivolja
citronjuice från ½ citron
Hacka lök och vitlök och stek lite mjuka i olivolja, tillsätt färsen och bryn några minuter.
Tillsätt bulgur (sköljs i vatten först), tomatkross, tomatpuré och kryddorna.
Låt steka några minuter tills färsen är genomstekt.
Smaka av med salt och peppar, ev mer mynta/persilja.
Skölj vinbladen noga en stund.
Tag några av dem (gärna de som är mindre/trasiga) och täck botten på en lite större kastrull.
Detta för att inte dolmarna ska bränna fast när de kokas.
Lägg ut några blad på en skärbräda, lägg på ca 1 tsk fyllning och vik in kanterna och rulla ihop dem hårt.
Gör så många du önskar, tar lite tid så jag gav upp efter ett 30-tal .. ;)
(Fyllningen hade räckt till fler, men det som var kvar fick bli till en god lunchlåda istället.)
Packa dem tätt i kastrullen (över vinbladen i botten), jag gjorde i två lager.
Häll över vatten, citronjuice och olivolja till lagen.
Täck över en tallrik eller liknande så dolmarna hålls på plats.
Låt sjuda i ca 40 minuter på låg värme.
Dolmarna lät jag svalna i lagen. De är godast när de stått en dag.
Servera gärna tzatsiki med mynta till.
Här serveras de tillsammans med annan "medelhavsmat" på tjejmiddag hos mig.
Enligt google ...
"Yaprak dolmas:
Små vindolmar som är fyllda med ris och kött.
Det var den här rätten som Karl XII och hans karoliner blev förtjusta i under exilen i Turkiet.
I Sverige byter vi ut vinbladen mot kål och det blir då kåldolmar."
Tjejmiddag med medelhavs-tema
Igår hade jag tjejkompisarna på middag.
Och eftersom jag precis varit i Turkiet och ätit den godaste maten så hade jag ett tema i det tecknet.
Blev lite blandat turkisk, libanesisk & grekisk mat.
Älskar alla dessa smaker, passar tillsammans.
Lagade en Ottomansk köttgryta, vinbladsdolmar, köfte (lammfärsbullar), tabboule,
fetaostsallad, hoummus, myntatzatsiki & bakade lavashbröd (påminner om pita).
Alltid kul att testa nya saker och dessa middagar brukar det uppskattas.
Tjejerna gillade det och jag med .. ;)
Kommer lägga ut några av recepten framöver.
500 reps överkropp med Kettlebell
Förra veckan gjorde jag Lofsans 500 reps för ben/rumpa. (reps = repetitioner)
Fick härlig träningsvärk i flera dagar sen, ja härlig och härlig... ;).
Dessa 500 reps är intensiva men går fort att göra.
Man är trött så man skakar efter och det är lite min grej.
SÅ i helgen ville jag testa även ett överkroppspass, gjorde det med Kettlebells.
Denna gången fick jag dottern att fotografera lite, har då redan utfört passet så jag har trötta armar.
Man gör 4 varv med 40 repetitioner första varvet, 30 st andra, 20 st tredje och 10 st på det sista.
Lite vila mellan varven.
Jag använde mig av 8 + 12 + 18 kg KB.
Började lite lättare första varvet, tyngre de övriga varven.
Här är passet jag gjorde:
Svingar
Enarmsrodd (20,15,10,5 / arm)
Axellyft till hakan
Clean & jerk (20, 15, 10, 5 / arm)
(( Här hittar man ett filmklipp på den & andra övningar))
Tricepspress
Somrig ljummen sallad med kyckling, halloumi & jordgubbar
Blev en väldigt snabb lunch häromdagen.
Jag hade färdigstekta kycklingfiléer i frysen som jag tog fram.
Brukar alltid ha några färdigstekta fileér, gör ofta "storkok" på det
- perfekt när man inte har så mycket tid eller fantasi.
Döttrarna ville ha sallad i värmen och jag håller med om att kall mat är godast då.
Jag tärnade en halloumiost & ett paket bacon som jag stekte lite knaprigt.
Bottnade ett salladsfat med sallad, (ruccola från trädgårdslandet - växer så det knakar :)
tomat, gurka, paprika och några strimlade soltorkade tomater.
Lade sen tärnad stekt kyckling över tillsammans med den stekta halloumin & baconet.
Toppade med de goda svenska jordgubbarna från grannbonden & ringlade lite balsamico över!
Blir så gott med jordgubbar i sallad - lika med vattenmelon eller annan melon.
Gjorde den goda och enkla Ceasardressingen till som är favorit här hemma.
Så enkelt & SÅ gott!!!
Banana bread
Jag har inte förut varit så förtjust i varm banan, tycker det är så sött nästan kvalmigt när den blir varm.
Min mamma bakar ofta banankaka som våra barn älskar men jag har inte gillat den så värst.
Men såg ett recept hos Tasty Health som jag testade och det blev jättegott ..
påminner om banankakan mamma gör fast inte lika söt, sen gillar jag när det är nötter i.
Susanna (Tasty Health) har massor med hälsosamma godsaker
på sin hemsida så kolla in om ni inte gjort det innan.
Banana bread
0,75 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosmjöl
0,5 dl Whey complete vanilj (eller mer mandelmjöl eller havremjöl dvs malda havregryn)
2 mogna bananer, ca 180 g
65 g kvarg
0,5 dl naturell yoghurt
2 äggvitor
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
15 g valnötter (gott även med hasselnötter eller mandel)
Sätt ugnen på 175°.
Mixa alla ingredienser utom valnötterna med en stavmixer.
Smörj en brödform med kokosolja eller naturell olja och strö mandelmjöl eller kokosmjöl i formen.
Häll smeten i formen, strö över valnötterna och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Låt svalna innan den skivas.
Går bra att frysa, jag fryser i skivor så det blir lätt att plocka fram.
Tänk på att styckfrysa dem så de inte fastnar i varandra.
Side - Turkiet
Varit hemma några dagar nu efter en härlig vecka i Side. Första gången vi var i Side.
Har annars varit i Turkiet 5 ggr innan, fyra i Alanya & en gång i Kemer.
Vi hade verkligen tur med vädret, som svensk högsommar hela veckan.
Skönt även i havet vilket det inte alltid är när man åker i maj så många bad blev det varje dag.
Jag badar helst i havet men ligger oftast och solar vid poolen.
Där var det skönare solstolar och jag kan tycka det är lite jobbigt
med all sand som dessutom blir så het fram på dagen.
(Det första vi såg när vi tittade ut första morgonen från balkongen)
Hotellet vi bodde på var stort, lite för stort nästan. Låg vid havet och hade fina poolområden.
Vi började första dagen med att besöka ett Hamam, vi skrubbades rena och fick härlig massage.
Härligt att bli så ompysslad till fullo. Startar alltid mina turkietbesök på Hamam.
Bra grund inför solbrännan ..
Maten de serverade var verkligen god. Vi hade all-inclusive denna gången.
Och jag älskar verkligen det turkisk köket, är nog det bästa köket enlig mig.
Deras meze (smårätter), köttgrytor, köfte (lammfärsbullar), åt även massor av det goda
turkiska flatbrödet som bakades hela tiden. Härliga grönsaker och underbara frukter.
Vi bodde en bit utanför "stan" (Gundogdu) så vi tog bussen till gamla Side en dag.
En jättefin gammal ruinstad, påminde väldigt om gamla Rhodos tyckte jag.
Det "tråkigaste" med resan var nog att vi nästan var ensamma skandinaver på hotellet,
eller faktiskt i hela byn vi bodde i. Det var nästan bara ryssar, polacker och tyskar där.
De har lite annan mentalitet, många är ofta nästan lite oförskämda. Helt omöjligt att kunna få ett leende.
Och de flesta kunde knappt engelska vilket förvånade mig lite.
Även de flesta av hotellpersonalen talade inte engelska så det var ibland svårt att göra sig förstådd.
Själv är jag ganska social och gillar ta kontakt med andra men det gick knappt här alls.
Däremot blev jag förvånad att försäljarna här inte var så jobbiga.
De var verkligen trevliga och fick de höra att vi var svenskar tjatade de inte alls.
Precis som de lärt sig att tjatas det för mycket - då går vi.
Och billigt är det fortfarande att handla. Kopior i o f men ofta ganska bra kvalité.
Handlade inte så mycket men blev bl a två par Nike Free (140:- st) som jag tänkt ha på gymmet.
Lite träning blev det men inte så mycket. Hotellet hade ett gym där jag var några gånger.
Sen hade de sumba, core, yoga, step bredvid poolområdet
- lite kort och enkelt - men ändå lite skönt att röra på sig.
Gillar ju springa på stranden men ville inte utsätta benen (benhinnorna) denna gången, fast ett par
långa morgonpromenader blev det. Skönt innan allt folk och den värsta värmen kommer.
Så nu är det vardag igen några veckor! Ganska skönt med rutiner emellanåt.
Jag och maken i gamla Side
Gamla amfiteatern i Side
Apollotemplet
Kryddor är något jag brukar handla när jag är utomlands.
Gott, gott ...
Finns mycket att handla om man víll
En typisk lunchtallrik, fisk, grillade grönsaker, ost, oliver, tzatsiki mm
Startade med lite meze på den Turkiska restaurangen.
Det fanns tre restauranger förutom buffé-restaurangen.
En turkisk, en italiensk och en seafood.
Trevligt att bli serverad och det var betydligt lugnare på dem.
Gratinerad aubergine med kalvkött - jättegott!!
Godaste desserten ..
Fina strandpromenader
Morgonyoga
lite sumba
Har bakar hon de goda flatbröden som fylldes med olika saker såsom
bl a spenat, lammfärs, potatis, fetaost, honung. De är väldigt goda!
Min favorit var med fårost och honung!!! SÅ GOTT !!!
Vädret i stort sett varje dag.
Hi hi avslutningsvis en "nattsuddsdubbelselfie" ... ;)
Nu räknar vi ner till nästa resa. Vi ska till London en vecka i sommar hela familjen.
35 dagar kvar ... :)
500 reps ben & rumpa
Aj aj ... himmel sådan träningsvärk jag har !!!
Gjorde Lovisas 500 reps ben/rumpa igår morse och idag kan jag knappt gå eller kliva upp från stolen.
Gillar´t .. det är skönt när det känns !! ;)
Enkelt att göra hemma, helt utan redskap och tar mindre än 30 minuter!!
5 övningar i 4 varv med 40 reps första varvet, 30 andra, 20 tredje & 10 reps på det sista varvet.
Övningarna är:
Utfall bak med armar upp
Benböj med hopp
Korsande utfall bakom
Sprinterutfall med indianhopp
Sidoutfall
Kör på!!! =)