Utmaning dag för dag ...

Har ju haft en armhävningsutmaning i juni månad ..
har fört statisktik här hur många jag klarar dag/för dag.

 

Men nu är den klar!! Känns skönt för det är lite stressande

att varje dag veta att man "måste" ..



Juni dag:

1. 10 st
2. 12 st
3. 13 st
4. 13 st
5. 14 st
6. 14 st
7. 15 st
8. 15 st
9. 16 st
10. 18 st
11. 20 st
12. 20 st
13. 14 st!!! :(
14. 20 st
15. 22 st
16. 22 st
17. 22 st
18. 22 st
19. 23 st
20. 24 st

21. 25 st 

22.26 st 

23. vila 

24. 25 st 

25. 24 st 

26. Glömde!??

27. 25 st

28. 26 st

29. 26 st

30. 26 st




 

Från 10 st till 26 st på 30 (28) dagar.

 

Det är jag nöjd med ..!

 

 

 

 

 

 


Chokladmousse




Gjorde en god mousse till efterrätt igår.

Enklare går nog inte att göra.

Så här gjorde jag:
(4 port)

100 g mörk choklad
2 äggulor
2 1/2 dl vispgrädde

Dela chokladen i mindre bitar.
Smält i micro ca 1 min eller i vattenbad.

Låt svalna något och vispa sen i äggulorna.
Vispa grädden (ej för hårt) och rör ner chokladröran.

Häll upp på glas och ställ svalt.

Garnera med grädde & bär.






Dagens

 
frukost består av:
 
grekisk yoghurt, kesella, hampaprotein, mesquite, lite frön 
ett par skivade  jordgubbar, kokoschips & en näve smultron.
 
Smakar bra efter morgonens KB-pass.
 
Nu dusch och sen till tjejträff!
 
Ha en skön lördag ...

Delmålet avklarat !!!!

 
Jag trodde det faktiskt inte men jag fixade det -
500,3 km är avklarade och det "innan" 30 juni.
Har fått springa ganska mycket denna veckan.
 
Målet är ju 1000 km under hela 2012.
 
 
Det gick bra att springa till jobbet, jag tog en extrarunda
så det landade på 5,5 dit. Hem tog jag raka vägen - 3 km.
 
 
Nu ska jag förbereda lite mat jag ska ta med mig
imorgon då jag och tjejerna ska träffas.
 
Vi ska träffas hos M i hennes fina husvagn
som ligger uppställd så fint vid havet.
 
Där ska vi vara hela dagen och t o m övernatta,
så jag hoppas på fint väder så man kanske kan bada.
 
Det är så mysigt när man kan umgås till 100%,
 äta gott och ingen som ska köra hem.
 
 

Transportlöpning

 
NU har jag tänkt börja springa till jobbet  ...
i alla fall några dagar i veckan.
 
Har ju bara 3 km dit men tänkte ta en liten extratur om ork finns.
 
Har t o m kollat lite löparryggsäckar.
Såg en fin Everest på Intersport, nedsatt till 650:-.
 
Har ni erfarenheter eller tips så mottager jag gärna dem!
De kostar ju en del så jag vill ju hitta rätt.
Behöver ju få plats med lite i a f,
mycket kan man ju lämna på jobbet innan.
 
Idag är i a f premiärturen!
 
Är lite seg i benen, har sprungit (läs paniksprungit) mycket de sista dagarna.
Har ju min utmaning ...
Var dessutom på F&S grupplöpning igår och
känner att alla de intervallerna har gett resultat!
En härlig känsla (efteråt;) ..
 
Har dessutom sömnbrist .
Har mina perioder då jag inte kan sova,
inatt sov jag kanske 2 timmar ..  =/
 
Så det är SKÖNT att det är FREDAG !!!!
 
Ha en skön dag alla  !!
 

Kräftsoppa med torsk

 
 
Blev fisksoppa (nästan mer som gryta) med kräftstjärtar & sparris.
Goda smaker ihop och lätt att göra med kräftost ..
 
 
 
Man behöver:
 
400 gr torskfile
1 liter vatten
3 msk skaldjursfond (el. lantbuljong)
2 dl creme fraiche
400 gr kräftost
1 burk kräftstjärtar
½  finhackad purjolök
½ bunte färsk sparris
1-2 tsk sambal oelek 
hackad dill
 
Koka upp vatten och fond/buljong.
Om du har gul sparris skala den noga och
skär sparrisen i mindre bitar och låt sjuda med i ca 10 min.
Tillsätt creme fraiche, purjolök och kräftost och låt koka upp.
 
Tärna fisken som får koka med de sista minutrarna.
Strö över dill och smaka av med sambal, salt & peppar.
Lägg sist i kräftstjärtarna som bara ska bli varma.
 
Gott med aioli till.
 
 
 

Somriga frukostar / mellanmål

Tips på vad man kan göra med sommarens härliga jordgubbar
och min favorit vattenmelon - till frukost, mellanmål eller som drinktilltugg
 
 
 
Fröknäcke med brieost och skivade jordgubbar
 
 
 
 
Mixade jordgubbar med turkisk yoghurt & kesella, lite mynta i är kanongott!
 
 
 
 
Jordgubbar med fetaost & basilika
 
 
 
 
 
Fröknäcke (i småbitar denna gång) med pesto och melon - jättegott!!

Kycklingpytt med halloumi och vitlöksfraiche

 
 
 
Jag hade färdigstekta kycklingfileér i frysen som jag tog fram.
 
( Jag brukar göra "storstek" i ugnen ibland, bra att ha i frysen.
Då steker jag först fileérna i stekpanna tills de får lite yta,
kryddar med salt, peppar ev ngn örtkrydda.
Steker sen klart i ugnen 200° i ca 15 min
- skär ett snitt för att kolla att det är klart. )
 
Perekt att ha och plocka fram till sallad, pajer mm.
 
Till Kycklingpytten tärnade jag:
  
1 zucchini
1 röd paprika
½ purjolök
10 champinjoner
1 st halloumi
4 färdigstekta kycklingfileér
rosmarin
persillade
salt, peppar
 
Börja steka grönsakerna i smör några minuter
och tillsätt halloumin som får steka med en stund.
Lägg sedan kycklingköttet och låt det bli varmt.
 
Krydda med rosmarin, persillade (eller vad ni gillar).
Smaka av med salt och peppar.
 
Vitlöksfraichen är bara 1 burk creme fraiche med 2 hackade/pressade vitlöksklyftor.
Smaka av med lite salt och peppar. Är även gott med några stänk vitvinsvinäger i.
 
Serverade även med en somrig sallad till.
 
 
 
 
Jordgubbar & melon i salladen är så sommarfräscht & gott.
 

Väderstatus ...

Så blev det med cirkelträningen idag ... =(
 
Från strålande väder hela dagen till
- regn & åska på bara några minuter.
Och det ser inte ut att bli bättre heller på ett tag.
 
Tanken var att ta träningen vid kl 18.00 men vi får nog avvakta till en annan dag.
 
Nåja, jag fick till en löptur i morse i alla fall - så det känns ändå ganska ok.
 
 

Cirkelträning i trädgården

 

 

 

 

 

Jag har lagt upp ett cirkelpass som jag  planerat ha i trädgården.

Tanken är redan i kväll om vädret håller i sig.

 

Jag har bjudit in grannarna och jag tänkte en cirkel på 10-11 stationer:

Burpees

Situps på boll

Utfallsgång med hantlar

Armhävningar

KB-svingar

Biceps med hantlar

Plankan

Statisk sidositups

Sprintern / Bergsklättraren

Triceps mot stol

Ryggresningar

 

( Vet inte vad alla övningar heter i "gymspråk" )

 

1 minut på varje i 3 varv.

 

Vad tror ni??

Har ni tips på andra övningar ??

 

 

 Har laddat upp med peppande musik från Spotify.

Mycket schlager blir det ..  ;)

 

 


Köttfärsfylld paprika

 

Hittade hos Jenny ett recept som såg gott ut.

 

Så här gjorde jag.

 

Köttfärsfylld paprika:

2 port

 

2 paprikor i valfri färg
200 gr köttfärs
Smör

1 hackad vitlöksklyfta
1/2 riven gul lök
½ dl creme fraiche

50 gr färskost (gärna smaksatt)

50 gr färsk spenat

1  hackad tomat
1 tsk sambal oelek
1 tsk Shoyu (soja)
salt och peppar

färsk basilika, hackad

1 riven mozzarellaost

 


Sätt ugnen på 200 °.

 

Stek lök/vitlök lite lätt och tillsätt köttfärsen.


När den är brynt häller du i creme fraiche, färskost, sambal oelek och soja.
Vänd sen ner spenaten och den hackade tomaten och

 låt köttfärsröran sjuda på svag värme i ett par minuter.

 

Smaka av med salt, peppar och basilika. 


Tvätta, dela & kärna ur paprikorna och lägg dem i en ugnsform,

fördela sen köttfärsröran i paprikorna.
Täck de fyllda paprikorna med rikligt av mozzarellaost.

 

Jag hade en sallad till.

 

 

 

 

 

 


Trädgårdsstatus ..

Jag älskar trädgården nu ..
 
Det är så härligt att bara gå runt och titta.
 
Vi har ingen stor trädgård,
jag är inte ens intresserad av trädgårdsskötsel
men jag gillar fina trädgårdar ..   ;)
 
Vi har ett litet trädgårdsland där jag satt persilja, dill, tomater, bönor & ruccola.
Sen har jag en örtkruka med oregano, timjan, salvia & mynta.
 
Resten är köpta växter som vi har i krukor.
Jag gillar sådant som är lättskött
så det blir en del pelagoner - fast jag gillar dem.
 
Sen har vi en vindruvsranka (blir många i år),
ett persikoträd (blir INGA i år),
ett äppelträd, körsbärsträd och
ett jättegammalt päronträd som mest
är kvar för alla fåglar som bor i det.
 

Söndagens middag

 
I söndags hann vi grilla precis innan det började ösregna.
 
Vi grillade spett av fläskfile och en köttig kryddkorv
tillsammans med paprika och rödlök.
 
Dottern gjorde sallad och jag hade zuccinisallad till.
Såsen gjorde jag av peston  som var kvar
ca 2 msk blandad med 1 dl  creme fraiche.
 
Ett tips om du ska ha fetaost i sallad är
att smula den fint istället för ha tärningar.
Blir mycket mer smak på hela salladen då.
Det blev vi serverade i Bulgarien för länge sen.
 
En härlig komplett söndagsmåltid.
 
Som tur är har vi inglasad altan så vi satt där och
mös och tittade på de stora dropparna som föll.
 
 
 
 

Proteinkladdkakekräm

 
 
Har sett flera recept på proteinkladdkaka på flera bloggar
och ville testa det. Jag hittade detta hos Annie.
Kladdkaka som är nyttig är ju aldrig fel ..
 
Och jag tyckte det blev mycket gott,
lite mer som varm chokladpudding.
 
Jag vispade ihop:
 
30 gr (ca 0,75 dl)  vassleprotein med chokladsmak
2 tsk kakao
½ dl vatten
 
Ställ i micro på full effekt 15 sek
tag ur rör runt och sätt i 15 sek till.
Rör om och känn om det verkar "krämigt".
Jag hade ytterligare 15 sek till puddingkonsistens.
 
Jag åt med grädde & jordgubbar.
 
 
 

Nu är jag trött ..

på ett underbart härligt sätt!
 
Kommit hem från gymmet där jag började köra slut på mig med
olika sorters tabata-intervaller (20 sek träna + 10 sek vila x 8).
 
Började med löpbandet där jag sprang 2 omgångar (x 8)
körde styrka armar, axlar & rygg 4 set x 12
och sist plankan också 2 omgångar tabata.
 
Efteråt väntade min efterlängtade massagetid
(fick ställa in den jag hade i torsdags pga magont).
Vad härligt det är med helkroppsmassage!!
Varför unnar man sig inte det oftare??
 
 
 

Inspo ..

 
 

Pesto/pinjegratinerad lax

 
 
 
Så snabbt, lätt och gott...
 
Jag gjorde egen pesto på sveciaost denna gång.
 
Tag så många laxfiléer som behövs
salta och peppra lite och lägg i en form.
Toppa med valfri pesto och strö pinjenötter över.
 
Jag lade tillsammans med blomkål, broccoli & sparris runt.
 
Gratinera i ugn 200° i ca 15-20 minuter.
 
Serverade med en fräsch örtyoghurt
(matyoghurt med massa färska örter, salt, peppar)
och en sallad till.
 
 

Pesto

 
 
 
 
Jag skulle göra pesto men upptäckte att min parmesanost var slut.
 
Jag tog i stället lagrad sveciaost som jag gillar att ha i matlagning och det blev inte alls så tokigt.
 
Jag hade:
 
1 kruka basilika
25 gr pinjenötter
ca 1 dl olivolja
ca 25 gr fint riven sveciaost
(eller parmesanost)
salt, peppar
 
Jag lade allt i handmixern och mixade ihop någon minut.
 
Klart!
 
Gott till lax, grillat eller som grund i god sås med creme fraiche eller matyoghurt.
 

Yejj .. !!

Jag har vunnit en tävling!!!
 
Brukar aldrig ha tur men var med i Åses tävling
där man kunde vinna Cantadou-ostar !!
SOM jag ju älskar, äta som de är eller i matlagning ..
 
Att man kan bli så glad ... hihi
 
Finns ju så många goda smaker ,,,
 

Veckans träning - v. 25

 
 
Nu blir det mest träning utomhus, jag har ingen lust att stänga in mig på gymmet.
 
Och då blir det mest löpning med lite styrka efteråt.
 
Denna vecka har jag tränat som följer ...
 
 
Måndag:  VILA
 
Tisdag: Löpning intervaller 5,1  km + armstyrka
 
Onsdag: Löpning: 6 km + benstryrka
 
Torsdag: KB 40 min
 
Fredag: 5 km teknikjogg
 
Lördag: VILA
 
Söndag: Löpning 12,2 km (varav 8 km skogsterräng)
 
 
TOTALT:
Löpning: 4 pass totalt 28,3 km
Styrka: 3 pass
 
 

Knäckig rabarber & jordgubbspaj




Denna knäckiga pajdegen är barnens favorit.
Vet inte var receptet kommer ifrån,
vi har haft det i väldigt många år.

Jag har en ganska stor pajform vi använder
i bland och då dubblar jag receptet.

Jag tycker även det är gott med ex solroskärnor i degen.

Nu gjorde vi med rabarber & jordgubbar
men det går med vad som helst.


Knäckig rabarber & jordgubbspaj

100 gr smör
3 msk socker
2 msk sirap
2 dl mjöl
1 dl havregryn
ev. potatismjöl
ev. ½ dl solroskärnor
rabarber, jordgubbar
(eller äpplen, hallon, blåbär eller vad man gillar)

Gör så här:


Sätt ugnen på 200°

 Skär rabarber i tunna skivor, klyfta jordgubbar
och täck en pajform med detta strö ev över lite potatismjöl.

Smält smöret, lägg i socker, sirap, mjöl och havregryn.
Blanda ordentligt och smula över bären.

Gratinera i ugn ca 20 minuter.

Servera med grädde eller vaniljsås, egengjord är godast!






Minst 10 mm ...

Oj vad det regnade igår ..
 
Det tog tyvärr lite "must" ur en. Barnen blev rastlösa och lite gnälliga.
 
Men trevligt hade vi ändå, blev mest sitta under partytältet och prata.
 
Fram till  kl 17 var det ganska fint väder så vi hann ner till byns
midsommarstång och se barnen dansa, köpa lite lotter (ingen vinst dock.)
 
God och mycket mat åt vi i alla fall. Känner mig fortfarande mätt.
 
Åt bl a majtesilltårta (jättegod) till lunchen,
tigerjordgubbstårta som "mellanmål",
grillad fläskfilé med zucchinisallad på kvällen.
 
 
Här kommer lite foton från vår midsommarafton 2012.
 
 
 
 
 
 

Tigerkaka till jordgubbstårta

 

På midsommar måste man ha jordgubbstårta tycker jag.

Så jag testade att baka Åses LCHF-tigerkaka

och tänkte ha det som grund till min jordgubbstårta.

 

Eftersom det bara är jag i sällskapet som äter LCHF så tänkte

jag dela botten och frysa in halva till annat tillfälle.

Så det blir en "halv" tårta ...

 

Tigerkaka

 

2,5 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

3 msk sukrin + 1/4 krm stevia

125 gr smält smör

100 gr färskost

1 dl vispgrädde

2 tsk bakpulver

4 ägg

2 msk kakao

 

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175°.

Smöra en form och ”bröda” med kokosmjöl.
Vispa sukrin/stevia med äggen poröst.
Vispa ner smält smör, grädde och philadelphiaost.

 

Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
 

Blanda 1/3 eller hälften av smeten och med 2 msk kakao,

fördela den ljusa smeten i formen och toppa med chokladsmeten,

rör med en tandpetare lite grann så att chokladsmeten blandas ner i övrig smet.

 

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

 

Låt svalna ordentligt innan du ev delar i två delar.

 

(jag hade kanske lite för mycket choklad i)

 

Till fyllning och garnering:

 

ca 300 gr jordgubbar

1-2 msk kesella

ca 3 dl vispad grädde

 

 

Jag mixade 1/3 av jordgubbarna till kräm som jag

blandade ut med kesella och bredde tunt på båda bottnarna.

Skivade några jordgubbar tunt som jag lade över den ena.

 

Lade andra halvan över med jordgubbskrämen underst

 och garnerade med grädde & skivade jordgubbar.

Lade även på lite små myntablad från min odling.

 

.

 

(Jag valde då att frysa in en halva denna gången).

 

 

 


Midsommarminnen

 
Midsommar väcker ofta härliga minnen från min barndom.
Jag tillbringade nästan varje sommar i Dalarna där min mormor bor
och där firade man verkligen midsommar med folkdräkt och folkdans.
Mormor & morfar var väldigt dansanta och vi fick ofta följa med på dessa danser.
 
( Och just idag fyller just min kära mormor 87 år ! )
 
 
Sen blev man äldre och ville hellre vara med vännerna.
Då blev det ett annat sätt att fira ..  inte så mycket dans så att säga.
 
Sen när man fick familj så blev det lite mer traditionellt igen.
Jag gillar högtiden som sådan, varmt & soligt (förhoppningsvis)
man klär upp sig & blommor i håret. Äter god mat och sjunger lite ..
Framför allt att få umgås med nära och kära !
 
Nu är våra barn tonåringar så de vill snart börja fira på egen hand.
 
I år ska vi åter till svåger med familj som har sommarstuga inte
 så långt från där vi bor. Bara några meter till havet om tillfälle ges.
Vi är 5 familjer som ska vara där och det blir en del barn.
 
Först blir det sill-lunch och grillning på kvällen.
Vi gör egen majstång, leker, tävlar och dansar lite.
Det brukar bli väldigt trevligt!
 
6 år gammal midsommarbild
 

Matjesilltårta

 

 

Jag brukar göra matjesilltårta varje midsommar & även vid jul. I år har jag gjort en LCHF-variant. Det går byta ut matjesill mot räkor, kräftstjärtar, lax eller varför inte skinka. Jag har stenbitsrom & avocado i med vilket är en smaksak.

 

Tips när man ska tärna avocado är att dela den och ta ur kärnan. Sen skär man ett rutmönster i avokadoköttet ner till skalet  som man sen gröper ur med en sked. Tärnat och klart!

 

 

Matjesilltårta

 

Till botten behöver man: 

1 dl sesamfrön

½ dl solrosfrön

½ dl cashewnötter

½ dl mandelmjöl

1 dl linfrön

75 gr osaltat smör

1 tsk salt

 

Fyllning: 

4 gelatinblad

1 burk (200 gr) matjesill

1 st rödlök

2 dl creme fraiche

250 gr kesella

200 gr färskost (gärna med gräslök)

50 gr stenbitsrom

2 hackade avokados

1 krm vitpeppar

2 krm salt

 

Garnering: 

50 gr stenbitsrom

gräslök eller dill

 

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175°.

Mixa sesamfrön, cashewnötter och solroskärnor till grovt mjöl. Lägg sen i mandelmjöl, linfrö och salt.

Blanda i smöret och tryck ut i en bakform med avtagbar kant.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt botten svalna.

 

Fyllning:

 

Lägg gelatinen i vatten ca 5 minuter. 

Hacka matjesillen och rödlöken fint. Blanda det med färskost, creme fraiche och kesella. Tillsätt 50 gr stenbitsrom och smaka av med salt och vitpeppar.

 

Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Lägg i en sked av sillsmeten och rör runt i gelatinet, häll det sedan i sillsmeten och blanda väl. Rör sist försiktigt i den hackade avocadon. 

 

Bred ut smeten i formen och låt stå kallt i minst 3-4 timmar.

 

Garnera med rom & gräslök eller dill. Lossa försiktigt formen. Ställ svalt innan den serveras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Laxpaket i folie




Vi grillade laxpaket och var och en fick göra sitt eget.
Smidigt när man gillar lite olika saker .
Man kan ju lägga på i stort sett vad som helst!

Övriga familjen bottnade med kokt färskpotatis.

Jag hade på min smorda foliebit:

fänkål
blomkål
sparris
champinjoner
paprika
tomater
purjolök
fetaost
lax
dill
citron
havssalt med vitlök/persilja

Linda in allt ordentligt.
Grilla sen ca 15 minuter tills laxen är klar.
Vi gjorde ett snitt i folien och kollade.









Serverade med egen hollandaisås & sallad.



Halvdag ..

 
 
Idag jobbar vi bara halvdag !!
 
Härligt att börja en långhelg så ..
 
Ska på massage vid 12:15 sen ska jag hem och baka lite.
Tänkte förbereda en tårta till midsommarafton.
 
Tanken är att jag ska på grupplöpning på kvällen
men vi får se status på allt och mig ..
dvs hur lång jag har hunnit med midsommarförberedelser
och hur jag mår efter massagen.
 
Nu ska jag i alla fall göra svinga min Kettlebells lite innan arbetsdagen börjar!!
 
Ha en skön dag!
 
 

Proteinbollar




Nyttigt godis är dessa bollar.
Blir ganska hårda men det gillar jag.


Proteinbollar:
ca 18 st

2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumfrön
1,5 dl proteinpulver med chokladsmak
2 msk Raw Mesquite
1 msk Raw Cacao
3 msk smält kokosolja

3 msk kakao, kokos  att rulla bollarna i


Gör så här:

Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull.

Tag bort från spisen och blanda i alla andra ingredienser.
 (utom det du ska rulla bollarna i)

Rulla till bollar, blir en ganska hård deg
och smular den tillsätt lite mer kokosolja.

Rulla dem i kakao och/eller kokos.
Kyl eller frys in tills de ska ätas.



Att hinna ifatt ..




Börjar nu hinna ifatt min löparutmaning!

Tänkte springa 1000 km under 2012.

Kanske inte låter så mycket om man "bara" springer,
men för mig är löpningen bara en del av den träning jag utgör.

Jag var skadad under våren så där blev ett uppehåll på nästan 6 veckor
men nu känner jag att jag har läget under kontroll igen.

Är nu snart ikapp!


Dessa morgonlöpturer hjälper till både med min utmaning och
mitt välmående som blir så mycket bättre då jag får igång hela kroppen.

Härligt härligt !!

Ha en skön dag ...


Ayurveda



Jag var på en spännande föreläsning om Ayurveda i söndags.

Mitt första "möte" med Ayurveda hade jag för ca 8 år sedan då jag och en kompis
var på Tylösand Spa. Just den helgen hade de Ayurveda-tema.
Det var samma tillfälle jag först testade yoga också.

Ayurveda och yoga hör lite ihop.

Ayurveda eller kunskap om livet (ayur= kunskap, veda=liv),
är en indisk läkekonst med tusenåriga anor från den vediska kulturen.

I ayurveda är åtgärder för att bibehålla (förebygga)
 en god hälsa lika viktiga som att bota och lindra sjukdomar.

För att kunna må bra både fysiskt och mentalt krävs att vi lever
så hälsosamt vi kan så att vi har balans i våra energier.

Det är när balansen mellan dessa energier rubbas
 som vi riskerar att drabbas av sjukdom.

Man ska fokusera på det friska inte det sjuka.


Det finns tre elementära energier eller doschor enligt ayurvedan:

Vata
(rymd och luft)
Pitta (eld och vatten)
Kapha (jord och vatten)


Oftast är man en blandning av dessa,
jag är en Vata-Pitta.

(Vill du testa dig själv eller läsa mer om detta finns mycket att läsa på nätet.
Till exempel här kan du testa dig.)

Detta är egentligen inget konstigt alls.
Mycket av detta är ganska självklart om man är
lite hälsomedveten och det handlar ofta om sunt förnuft.

Kunskapen om Ayurveda ger
- större självkännedom
- ökad försåelse för ens personlighet
- kunskap om hur man förebygger obalans (sjukdom)

Kan låta lite flummigt men det är väldigt intressant tycker jag.


Ett mål med ayurveda är att LEVA MEDVETET.

Mindfullness har nog de flesta hört talas om.




Ayurveda förespråkar naturlig ekologisk mat.
Gärna vegetarisk så gott det går och så färskt som möjligt.

Man ska endast äta vid hunger och blir man
trött efter maten har man ätit för mycket.

För att må bra av kosten ska man äta efter sin doscha.
De anser finns 6 stycken olika smaker:
sött, surt, salt, starkt, bittert och strävt.

Man ska endast dricka när man är törstig.
Unvika kolsyra för det urholkar skelettet.

Vet man sin doscha då kan man även ta reda på vad man ska undvika.
Jag som är en Vata-Pitta bör helst inte äta för kryddstarkt eller för tung mat.

Det finns hur mycket som helst att läsa/lära om detta
och det är väldigt intressant tycker jag.


Känslan av träning










Typ Pytt med köttfärs ...




Fick lite beslutsångest vad jag skulle göra med köttfärsen jag hade hemma.

Hittade lite vitkål, aubergine & zucchini i kylen med så jag rörde ihop lite i stekpannan.

Tog inga exakta mått utan jag (till ung. 3 port) hackade ca:


1/4 vitkålshuvud
½ aubergine
½ zucchini
½ purjolök
1 röd paprika

som jag brynte några minuter och lade sen i:


500 gr köttfärs

Detta fick steka ihop tills köttfärsen var klar.

Hällde då i:


ca 2 dl Rysk yoghurt (går med creme fraiche med)
Dijonsenap (en stor klick)
2-3 tsk Persillade
ev lite Shoyu (soja)

som fick koka ihop till en krämig pytt.


Smakade av med salt & peppar.



Monday




Vad tycker man om måndagar ??


Jag har faktiskt aldrig avskytt dem, kan inte säga att jag 
ogillar någon dag egentligen utan alla dagar har sin "charm" ..

Kanske beror på att jag oftast har roligt "schema" särskilt i
början av veckan med bland annat roliga träningspass.

Jag jobbar kort på måndagar (14.30) så det känns inte betungande heller.

Tisdagen är isåfall den dagen jag kan känna mig tröttast.

Och min favoritdag är nog torsdagen.
Då känner man att helgen närmar sig med stormsteg ..
(Dessutom har vi fika-klubb på jobbet.)



Vilken dag är din sämsta / bästa !??



Schweizerrullar med skinka




Såg ett recept på kokaihop.se som såg så gott ut.
Här är min variant på den.

Schweizerrullar med skinka

600 gram nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1,5 dl riven ost
2 st ägg
1 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
12 skivor rökt skinka

Sås:
4 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
2 tsk rosépeppar
salt, svartpeppar


Sätt ugnen på 200°.

Vispa upp äggen med salt, peppar, riven ost, grädde och persilja.
Arbeta in färsen i röran.
 
Lägg ut skinkskivorna på en stor skärbräda och fördela en klick färs i mitten. 
Rulla ihop till rullar. Lägg dem i en smord eldfast form med skarven nedåt.
 Rör samman grädde, senap med tomaturé, krydda med (mortlad) rosépeppar
och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över färsrullarna.

Strö ev över lite hela rosépeppar. 
Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.
Ös gärna rullarna några gånger under tiden.

Jag serverade med broccoli, gröna bönor & sallad.






Veckans träning - v. 24





Måndag: Cirkelfys 60 min + 4 snabba backintervaller

Tisdag: PW 30 min + PW 70 min

Onsdag: KB 30 min  - 5 övningar, 3 rundor

Torsdag: Löpning 5,3 km + Yoga 90 min

Fredag: Löpning 3 km + styrketräning ÖK

Lördag: Vila

Söndag: Löpning 10 km + benstyrka 20 min

+ varje dag har jag gjort mina armhävningar enl utmaningen.
Har ökat från 10 st till 22 på 17 dagar.
Det är jag nöjd med ..  och det är ju 13 dagar kvar!!


Har varit ganska trött ett tag nu, matt och energilös.
Men jag blir piggare då jag tränat och jag tror att jag ska börja springa
lite mer tidigt på morgonen som brukar ge mig mycket energi.





För just känslan efter ett träningspass är ju oslagbar !!


Underbar helg

Nu har min bror och hans familj åkt.
De har varit här sen i onsdags och vi har haft härliga dagar.
Söta Axel är så go och jag kommer sakna honom tills vi ses nästa gång.

Är lite trött nu då det blivit en del sena kvällar.
Träning har det inte blivit så mycket heller.
Tänkte ut på en löptur nu så kanske jag piggnar till.

God mat har vi ätit. Grillat flera gånger.



I fredags grillade vi kyckling, halloumi och
hade "falsk potatissallad",  sallad  & bearnaisesås till.


Ikväll ska jag på ett föredrag om Ayurveda.
Det ska bli jättespännande!
Återkommer om detta ..


Balsamicomarinerad kycklingfilé




Igår firade vi min systers student och jag bidrog
 buffébordet med kall marinerad kycklingfilé.

Det gick åt snabbt kan jag säga och jag lovade gästerna ett recept.

Här är det:

Balsamicomarinerad kycklingfilé

2 kg kycklingfile
salt
peppar

marinad:
3 dl olivolja
2 dl balsamvinäger
1 dl honung
3 tsk flingsalt
3 pressade vitlöksklyftor
1 kruka hackad basilika
2 msk sambal oelek

Sätt ugnen på 200°.

Börja med att bryna kycklingfilén i smör
och krydda med salt och peppar.
Stek tills de börjar få lite färg.

Lägg i en långpanna och stek färdigt i ugnen
ca 10-15 minuter ej för länge så de blir torra
 (tag ut och skär ett snitt för att se om de är genomstekta
eller ha termometer i, klart vid ca 65 °).

När de är färdiga låt de svalna.

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Skär kycklingen i skivor ca 1,5 cm breda.
Lägg upp på serveringsfat och
ringla marinaden över.

Låt stå helst över natten men minst i 6 timmar.

Vi åt detta med annat kallskuret kött, potatissallad, sallad & frukter.















Bror D gjorde en av tårtorna ..


Hamburgare med bröd




Hittade ett recept på hamburgerbröd hos Anna som såg gott ut.
Jag ändrade lite på receptet och då blev det ganska platta bröd.
Men smaken var bra så jag kommer nog göra om det.
(Annars är det 1 dl pofiber och inget mandelmjöl i orginalreceptet.)

Egengjorda hamburgare är alltid godast.
Jag hade även skivad aubergine som tillbehör i.

Jag använder bara ren nötfärs ca 100 gr/person
 och kryddar med salt, peppar och lite chili.

Hamburgerbröden
gjorde jag så här:
(2 st)

1 dl vatten
½ dl pofiber
½ dl mandelmjöl
1 dl riven ost
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
sesamfrö

Sätt ugnen på 200°.

Blanda ihop allt utom sesamfrö.
Låt svälla några minuter och
forma sen till 2 bullar.
Strö över sesamfrön och
grädda i ca 20 minuter.


Dressing:
2 port

1 msk majonäs
1 msk creme bonjour (gräslök hade jag)
1 msk creme fraiche
lite hackad färsk gurka
chiliflakes

Blanda allt och smaka av med salt, peppar.


Jag stekte ett par aubergineskivor som jag bottnade brödet med
 tillsammans med sallad, dressingen, lade tomater och avokado på över.






Proteinfluff




Hade 4 äggvitor kvar efter att jag gjort Hollandaisesås.

Jag tycker inte om att slänga mat så jag slängde ihop en
proteinfluff som jag tog efter träningen i måndags. 

Räckte även till 2 portioner till som jag frös in - blir som typ glass.

Jag hade:

4 äggvitor
1 dl proteinpulver (choklad hade jag)
2 tsk mesquitopulver
3 tsk jordnötssmör
2 dl hallon/blåbär

Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner
pulvren tillsammans med jordnötssmör och bär.

Ät direkt eller låt stå kallt.

Jag delade upp i 3 varav jag frös in 2.
Toppade med lite extra hallon.



Liten Syster blir Stor

Jag är äldst av 7 syskon !!!!
(Varav en bror är uppväxt med min far)



Min yngsta syster har precis fyllt 20 år.

Och idag tar hon studenten!




Jag är glad och stolt över henne
för hon har haft det lite tufft ibland!

Dessutom har hon fått jobb i sommar
vilket inte är helt lätt idag.

Vi är en brokig samling syskon som växt upp tillsammans,
 3 av varje, boende på olika ställen.
Men vi känner varandra väl, är ärliga mot varandra och är väldigt tighta.

Det känns skönt för det mesta även om man tröttnar på varandra ibland.

Kanske jag som storasyster även ibland tar en mammaroll.
Både på gott och ont .. (Mest ont om du frågar dem ..;)
Men jag brukar säga " det är av kärlek" ..


Den jag kanske "känner " minst är nog Lilla Syster,
hon är ju bara 2 år äldre än min egen dotter.
Så där har nog "mamma"-rollen varit tydligast.

Men jag finns där för henne och jag älskar henne
- och det vet hon !




En gammal bild på fyra av oss syskon ...


Rabarbermuffins med vit choklad




Idag var det min tur att ta med fika till jobbet så bakade vanliga muffins.

De sista gångerna har de fått LCHF-bakverk.
Jag har inte fått några klagomål men ändå ..

Jag hade rabarber och vit chocklad i.
Gott med det sura mot det söta.

Rabarbermuffins med vit choklad
(Ca 22 normalstora muffins)

3 ägg
3 dl socker
100 gr smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 stora rabarberstjälkar
2 msk farinsocker
3 tsk potatismjöl
100 gr vit choklad


Sätt ugnen på 175°

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Blanda ner detta i äggblandningen.

Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver
och rör försiktigt ner i smeten.

Skär rabarber i små bitar och vänd i farin & potatismjöl.
Hacka chokladen och blanda ihop allt i smeten.

Klicka ner i muffinsformar och grädda i ca 15 minuter.



Nytt, nytt, nytt

Jag har fyndat på Stadium idag.

Är alltid kul med lite nytt och att träna med funktionella kläder GÖR skillnad!
Säga vad man vill men det tycker jag i alla fall.

Köpte i alla fall ett träningslinne Adidas med inbyggd BH
(fast orange färg) - jätteskön, för 149:-.



En löpartröja , Soc för 199:-



Och en löparjacka lika som ovan med dragkedja ända ner.
En snygg lila färg (jag älskar lila).





(Bilderna kommer från stadium.se)


Morgonjogggggggg !!!!!!!




Nu var det längesen ..  och jag har längtat!!

Morgonjogg innan jobb !!

NU är det dags - härligt!

Har faktiskt känt mig så trött den sista månaden och
jag tror allvarligt att det beror på att jag inte sprungit på morgonen innan jobbet.

På helgerna har jag gjort det men inte så tidigt.


Igår kväll kom min bror, hans fru och lilla söta Axel.
De bor ju mer än 40 mil härifrån så det blir inte så ofta vi träffas.

Lilla Axel är 1 år nu så nu ska jag umgås med honom hela helgen.

Mys, mys mys ..


Tomat & basilikabiffar




Gjorde köttfärsbiffar med tomat & basilikasmak idag.
Går blanda i vilken CF-smak som helst egentligen.

Så här gjorde jag:


ca 600 gr köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 dl creme fraiche (Tomat/Basilikasmak)
2 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
soltorkade tomater
basilika
salt & peppar

Biffar:
Vispa upp ägget med 1 dl av tomat/basilika-CF
och tillsätt även salt & peppar.
Blanda i köttfärsen och låt stå några minuter.
Stek sen lagom stora biffar.

Sås:
Blanda resten (1 dl) av tomat/basilika-CF
med den naturella, hacka vitlöken fint,  
valfri mängd av soltorkade tomater, basilika och blanda i.
Smaka av med salt & peppar.


Servera med valfritt tillbehör.
Jag stekte aubergine, champinoner, zucchini & rödlök
och även en sallad med bl a avocado i.





Kloka ord - Peppande bilder
















Älskar dessa peppande bilder !!
(hittar de flesta på weheartit.com)


Oliver






Jag älskar oliver!

Helst stora Kalamataoliver.
Just nu gillar jag gröna mest med det går i vågor.
Om jag ska äta dem varma så är svarta godast.

Vi gillar de med kärnor mest dvs inte urkärnade.


Men har lyckats hitta en ganska OK sort utan kärnor.

Zeta (se bild) har en som jag tycker smakar som oliver.






Det är praktiskt om man ska göra ex
Foccacia, pizza eller Tapenade (olivröra).


Jag vet att det finns verktyg för att kärna ur oliver.

Har ni testat något sådant??



Denna t ex kan även använda till körsbär !!
För just körsbär är ju inte heller kul att kärna ur.


Blomkålslåda med medelhavssmaker



Vad tråkigt det är när man inte får till fotona man tar på maten.
Och när jag upptäcker detta har jag redan ätit upp den!

Gjorde en blomkålslåda som jag tycke blev jättegod och
trodde bilderna ska visa det med.

Men icke .. tråkiga färglösa bilder blev det.

Men jag kan säga att jag tyckte det var godare än det ser ut.

Här är i a f receptet:



Blomkålslåda med smak av medelhavet

1 blomkålshuvud
1 pkt bacon
300 gr kryddkorv (jag hade Timjan/Salvia)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
150 gr fetaost
3 soltorkade tomater
1 dl oliver  (gärna utan kärna Zeta har en god)
2 tsk oregano
½-1 tsk salt
peppar
2 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skölj blomkålen och ta bort stocken.
Skär den sen i ca 1 cm stora skivor och
förkoka den ca 5 minuter och häll av vattnet.

Tärna bacon och skär korven i mindre bitar.
Stek detta klart.

Lägg hälften av blomkålen i en gratängform.
Lägg bacon/korvröran över och sen resten av blomkålen.

Tärna fetaost & soltorkade tomater som läggs överst
tillsammans med oliverna.

Vispa ihop grädde, creme fraice med pressad vitlök & tomatpuré.
Krydda med salt & peppar.

Häll såsen över formen och toppa med riven ost.

Gratinera i ca 15-20 minuter.






Idrottsnerver ??




Jag tycker det är så jobbigt med EM, VM & OS ..

Inte för att jag inte gillar att titta men jag blir så involverad att jag mår dåligt.

Är egenligen inte förtjust att titta på sport (utövar det hellre) och
tror att just detta engagemang kan vara en bidragande orsak.

Jag blir så intensiv, sitter och sparkar (när det är fotboll)
skriker vid mål och stönar & suckar vid missar.

Barnen tycker jag är skitjobbig !!!


Lika var det när barnen själva spelade och man var och tittade på matcher.
Jag skrek (inget elakt), peppade, hoppade och luftsparkade.
Jag var en sådan jobbig fotbollsmorsa!!

Jag blir ledsen när det förloras & överlycklig vid vinst
(känns som om JAG har vunnit).
Men dessa känslor som går upp och ner är ganska jobbiga.


Igår kväll var jag så besviken & irriterad att jag haft svårt att sova inatt ..;)



Har ni ett bättre förhållandesätt till dessa "lekar"  ?
Följer ni Fotbolls-EM helt eller kollar bara på när Sverige spelar?


Fiskgratäng med vit sparris & kräftstjärtar





Köpte vit färsk sparris. Är ju gott till fisk så det fick bli fiskgratäng.
Hade sett ett recept hos Mårtenssons kök som inspirerade mig.

Vill man kan man spritsa mos (gärna med en äggula i)
runt fisken eller som jag som tillbehör.

 Fiskgratäng med sparris & kräftor
4 port


500 gr torskfile
1 burk kräftstjärtar
½ purjolök
1 fänkål
1 bunte färsk vit sparris (eller grön)
hackad dill
Gratängsås
40 gr smör
3 dl grädde
100 gr philadelfiaost
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
salt och peppar


Sätt ugnen på 200°.

Skala den vita sparrisen (ganska mycket om du ska slippa trådigheter) 
 dela gärna på mitten och koka färdig i saltat vatten.

Hacka kräftstjärtarna grovt och finhacka purjolök & fänkål.

Lägg fisken i ugnssäker form, strö på sparris, fänkål, lök och kräftstjärtar.

Smält smör i en gryta och tillsätt övriga ingredienser
till såsen, låt koka sakta tills den tjocknat.

Slå över såsen och strö på dill.
Gratinera i ugnen i 25 minuter.


Servera med blomkålsmos eller vanligt mos och en sallad.


 




Monday Inspo


























Veckans träning - v. 23




Måndag
: Vilodag

Tisdag: Styrkepass 45 min hela kroppen 12 övningar x 3
+ Yoga 90 min

Onsdag: Löpning totalt 11 km
inkl 4 x 400 snabba intervaller

Torsdag: Pilates 30 min + löpskola med mycket intervaller 7,5 km 

Fredag: KB 35 min + PW 1 tim

Lördag: Stavgång 9,5 km

Söndag: Löpning 12 km


Blev en del löpning denna vecka: 30,5 km
Dessutom en snabb stavgång på 9,5.

Är så skönt med utomhusträning så
styrketräningen får lida för det ..


Jag får fixa till ett utomhus-styrkepass.

Har ju iof min armhävningsutmaning .. ;)
men det blir ju inte många varje dag.
Idag klarade jag 18 stycken.

Det är jobbigt att göra det på "riktigt".


Ägg Benedict med sparris





En god och lätt rätt tycker jag är
pocherade ägg med sparris och hollandaisesås.

Passar bra till brunch, lunch eller lättare måltid.

Kallas också "Ägg Benedict".

Så här gör jag:
(2 port)

2 - 4
 st
ägg
1 l vatten
1 msk ättiksprit
6 st färska sparris (gul el grön)
4-6 skivor rökt kalkon el skinka
1 dl hollandaisesås
gräslök
salt, peppar


Porcherat ägg:

 Koka upp vatten och ättiksprit och sänk
 sedan värmen så att vattnet sjuder.
Knäck äggen var för sig i koppar el glas och låt
äggen sakta glida ner i det sjudande vattnet.
Låt koka i 3–4 minuter till dess att äggulorna täcks av äggvita.
Ta varsamt upp äggen med en hålslev och låt dem torka.

Koka sparris (gul skalas först)  tills den är mjuk.
Lägg upp kalkon/skinkan på en tallrik,
 lägg på sparris och äggen överst. 

Toppa med hollandaisesås och garnera med hackad gräslök
och ev lite salt och svartpeppar.


Servera gärna lite sallad till.
 




Hollandaisesås




En av de godaste såserna när man äter fisk tycker jag är
Hollandaisesås - och det är mycket lättare att göra än man tror.
Det är väldigt gott till kokt sparris också.

Viktigt är dock som med majonäs att det är rumstemperade ingr.

Jag gör den med handmixer med bägare, det tar bara några minuter.
(Lika som jag gör majonäs)


Hollandaisesås
ca 4 port

150 gr smör
2 äggulor
1 msk citronjuice
1 msk vitt vin
salt, peppar


Börja med att smälta smöret & låt det svalna något.

Lägg äggulor, citronjuice, vin, salt & peppar i
mixerbägaren och mixa ihop allt.

Häll försiktigt i smöret (ej bottensatsen)
samtidigt som du mixar tills det blir tjockt.

Smaka av med salt, peppar och ev mer citron.





Tunga steg ...




Himmel vad jobbigt det var att springa idag !!
 
Tunga, tunga ben och huvudet tänkte "jobbigt" hela tiden.

Men har jag bestämt mig så har jag.. hade 12 km i huvudet
så med nöd och näppe fick jag ihop det.


Vet inte om det är bra eller inte med envishet i sådana här fall..!??


Blev skogsspåret i alla fall - just där kändes det inte så jobbigt
men jag ska ju både dit och hem, 2,2 km enkel väg.

Sprang dessutom vilse/fel idag igen och min musik strulade så det gick åt
massor av energi & irritation där som jag hade behövt till annat.

Men nu är det gjort & jag tog en LÅNG strech efter.

Ska nu vila resten av dagen, läsa lite och njuta av "sommaren" !?


Pannacotta med limemarinerade jordgubbar




Köpte färska jordgubbar från byn idag.

Jättegoda var de som de var men jag blev sugen på
dessert idag så jag gjorde pannacotta (igen!!!).

Hittade ett recept från Cathrine Schücks bok "LCHF för tjejer".

Gillar när det är yoghurt i så det blir så där syrligt fräscht.

(Jag hade 2 gelatinblad och den blev ganska "lös" men inte rinnig... )


Så här gjorde jag:
(5-6 st)


2-3 gelatinblad
(beroende på hur "hård" du vill ha den)
3 dl grädde
1 msk sukrin (knivsudd stevia)
½ tsk vaniljpulver
2 dl turkisk yoghurt
ca 1 liter jordgybbar
1 lime
basilika


Blötlägg gelatinet ca 5 minuter.

Koka upp grädde och vispa i sukrin & vaniljpulver ordentligt.

Låt gelatinet smälta i grädden, blanda ordentligt.
Låt svalna några minuter och blanda sist i yoghurten.
Häll upp i portionsglas och ställ kallt några timmar.

Dela jordgubbarna så stora du vill ha dem.
Tvätta limen och riv (bara det yttersta) skalet,
dela limen och pressa ur saften.
Hacka några basilikablad och blanda allt med jordgubbarna.

Låt stå och dra någon timme och
servera sen till pannacottan.








Världens enklaste och godaste (??)  dessert ...


Helglunch



Tonfiskröra med kokta ägg & egenodlad dill.



Och till efterrätt ....





Trodde inte mina ögon när jag såg att många smultron var mogna!!

Mumsigt,  älskar trädgården när man kan äta av den ...


Stavgång





I dag har jag ägnat mig åt stavgång.

Köpte stavar för länge sen och har nästan glömt bort dem.

Tänkte ta en vilodag från träning idag så
en promenad med stavar passade bra tänkte jag.

Fast det blev nog ett träningspass i sig.
9,5 km på 80 minuter.

Blev rejält varm och det känns i ben, axlar, mage & rumpa.

Men skönt med lite omväxling från löpningen.


Favvo-skorna





Promenadskorna - EasyTone.



Planerade löpskorna blev gymskor  - NikeFree 3.0



Gruppträningsskorna - Asics



Löpskorna - Asics



Till & från gym-skorna .. skönaste jag äger!



Skönaste sommarsandalen -  Uggs



Sköna jobbskorna typ den klack jag klarar .. - Vagabond


En helt vanlig fredag




Förr när barnen var mindre blev det tacos nästan varje fredag.

Nu blir det det någon gång i månaden men
konstigt nog är det fortfarande det lika gott!!




Enkla och goda "tacobröd"



Har ni någon "fredagsfavorit"  ??


Vackert med Yoga

När jag var liten älskade jag att kolla på isdans och ballet.
Tyckte det var så vackert och känslosamt.

Idag blir jag också tagen av yogaställningar.
Det kan vara väldigt vackert.






























Det ligger mycket hårt arbete & lång tid bakom dessa "asanas".
Själv har jag utövat yoga i snart 6 år (1-2 ggr/veckan)
Och flera av ovan övningar klarar jag inte än.




Finns ingen åldersgräns utan alla kan !!


Faktum är att min första kontakt med yoga var på en spa-weekend vi var på Tylösand.
Yogaläraren där var närmare 70 år och hade börjat då hon var 50.

Hon var så imponerande !



( Alla bilder kommer från weheartit.com )


Fiskgratäng med currytäcke




Hittade ett recept hos Lana som såg så gott ut.
Och det var det ..  hon äter det mjölkfritt men jag blandade i lite grädde.

Jag toppade med zucchini & purjolök.


Så här gjorde jag:

ca 700 gr torskfilé
2 ägg
ca 2,5 dl majonäs
½ dl grädde
 1 msk curry
1 tsk persillade
salt, peppar
½ zucchini
½ purjolök

Sätt ugnen på 200°.

Lägg fisken i en smord ugnssäker form och krydda med salt & peppar.
Stek i ugn i ca 10 minuter, tag ur och häll av vätskan.

Höj ugnstemperaturen till 225°.

Skär/hacka zucchini & purjolök och lägg över fisken.

Vispa ihop ägg, grädde, curry, perillade och smaka av med salt & peppar.

Bred smeten överst och grädda klart i ugnen ca 10 min.

Jag hade kokt blomkål & sallad till.










Hade konstig inställning på kameran ser jag nu så bilderna
ser så bleka ut men maten var färgladare "i r l" .


Torsdag & Robert har namnsdag!














Härlig dag blev det !


Fick en skön ledig dag idag då jag...




fick njuta av grannens flagga !!





Här vilar jag på trappan efter löpturen.






Stora dottern gjorde salladen till ...





goda maten som mannen grillade!





De svenska jordgubbarna från grannbyn hade jag köpt ...






och de smakade jättegott med lite grädde till !!



Det var årets första svenska jordgubbar
och det passar ju bra en dag som denna!


Omelett frukost/lunch



Lyckades få till ett löppass på 11 km
inkl 4 x400 m snabba intervaller.

Jättehungrig när jag kom hem då jag inte ens ätit frukost.

Lätt, snabb och god frukost/lunch är ju en omelett med god sallad.

Så här gjorde jag idag:


3 skivor zucchini
1/4 paprika
4 champinjoner

Skar jag i små bitar och steker i smör/olja.

Vispar ihop:


2 ägg
1 msk grädde
salt, peppar, persillade

Häller över de stekta grönsakerna.

Låter stelna och lägger på:


3 skivor skinka
3 skivor brieost


Viker omeletten - KLAR !


Serveras med god sallad gärna med avocado & vattenmelon i.







Vad gör man ...


en dag som denna ???






6 juni - Sveriges Nationaldag firas till minne av att Gustav Vasa blev kung 1523.

Men jag / vi har aldrig firat den något vidare ..

Ska man äta tårta, jordgubbar, dra in till stan där jag tror det är något jippo ??


Vi har inte ens någon flagga att hissa.


Gör ni något särskilt ??



Får försöka göra det till en mysig familjedag.
Kanske grilla om vädret håller i sig.

I alla fall är det skönt med ledig dag.
Sov lite längre idag - har varit jättetrött några dagar.

Men nu känner jag mig laddad igen - efter morgonkaffet.


Har planerat en löptur med korta intervaller.
Känner träningsvärken börjar komma efter gårdagens stryrke &
 Yogapass men det ska nog gå bra ändå hoppas jag.


Just det här med träningsvärk efter yogan har jag undrat en del om.
Det är nästan bara jag som får det i den gruppen jag går i.
Men det är nog inte så konstigt för jag är nog
en typisk "presterare " - tävlingsmänniska.

Dvs jag lite tävlar med mig själv, försöker komma djupare i varje ställning.
Jag trycker på ordentligt och det är ju mycket statiskt styrka.

I gruppen är det många som mest utövar yoga,
tror inte det är många som tränar så allsidigt som jag.

Jag kan ibland tycka att det tar sån tid att bli "bättre".
Gå vidare och djupare i ställningarna.
Vilket då kan vara en nackdel tror jag när man är en "presterare".

Tror det egentligen är bättre att "lyssna" på kroppen
och slappna av mer om det ska vara ändamålet.

Men det är inte lätt - jag behöver bli påmind hela tiden.


Ha en skön dag !





Choklad & lakritspannacotta med hallonspegel







Här är desserten jag bjöd min vänninor på.

(När jag använder Sukrin brukar jag även blanda "pyttelite" stevia
för att ta bort den lite beska smaken jag tycker Sukrin kan ge.)




Jag gjorde 2 recept som är på 4 portioner var - så det blev 8 portioner.


Jag gjorde först:


Chokladpannacotta

4 port (eller 8 halva)


Ingredienser:
4 dl vispgrädde
100 gr mörk choklad (hackad)
2 gelatinblad
ev. ½-1 msk sukrin melis (+ ev lite stevia)
½ tsk vaniljpulver

Gör så här:

Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min.

Koka upp grädde med sukrin några minuter till sukrinet löst sig.

Tag bort kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen.
Vispa runt så chokladen smälter ordentligt & tillsätt vaniljpulvret.

Krama ur vattnet från gelatinet och tillsätt i chokladsmeten.
Rör runt tills den smält helt.

Häll upp i 8 glas (eller 4 om du bara vill ha choklad.)


* * *


Lakritspannacotta:
4 port (eller 8 halva)

Ingredienser:
4 dl grädde
2 gelatinblad
2-3 msk sukrin melis (+ ev lite stevia)
1 tsk lakritspulver


Gör så här:

 Blötlägg gelatinbladen.

 Sjud grädde och sukrin några minuter tills sukrinet smält. 

Dra av kastrullen från värmen och rör ner lakritspulvret
(se till att det löser sig ordentligt).

 Tillsätt gelatinbladen (urkramade från vatten) och rör om.

Häll smeten över chokladpannacottan.
 Ställ kallt i några timmar.


(Hittade recept på lakritspannacotta hos Annika R.)


* * *

Hallonsås:

3 dl hallon (frusna hade jag)
½ dl vatten
1 msk sukrin melis
½ gelatinblad

Lägg gelatinet i vatten några minuter.

 Koka upp hallon, vatten och sukrin melis  
och mixa slätt med en mixerstav.

Tillsätt gelatinet (urkramat) under omrörning.


 Häll hallonssåsen över pannakottan
Och garnera ev med färska hallon.

Låt stå kallt i en timme.








Italiensk fläskytterfilé




Bjöd tjejerna igår på fläskytterfilé med italienska smaker.
Blev mycket smakrikt och gott.
 
Går ju även använda fläskfilé och fungerar
säkert lika bra med kycklingfilé också.

Hittade inspiration hos Linda men ändrade lite på receptet.


Så här gjorde jag:


Italiensk fläskytterfilé
 
ca 4-5 port


800 g fläskytterfilé
100 g riven parmesan eller pecorino
1 riven mozzarellaost
2 vitlöksklyftor 
färsk basilika ca 1 kruka
salt
 svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
3 msk pinjenötter
körsbärstomater



Sätt ugnen på 200°.

Bryn köttet helt runtom i stekpanna så att den får lite färg.

Mixa ihop basilika med hackad vitlök och parmesan/pecorinon i en matberedare.

Tillsätt grädden, riven mozzarella och creme fraiche.
Smaka av meds salt och peppar.

Skiva köttet och lägg i en smord ugnsform.

Bred ost-basilikaröran över köttet,
  strö över pinjenötterna och halverade körsbärstomater.
Toppa ev med lite chiliflakes.

Gratinera färdigt i ugn ca 20 minuter.


Jag serverade med ugnsrostad sötpotatis, palsternacka,
paprika, rödlök, färskpotatis och en god sallad.









Underbara vänner




Hade en härlig kväll igår med underbara vänner.

Är så glad att jag har dem, det är alltid lika mysigt att träffas.
Tack för att ni finns!!!

Jag bjöd på:

 Italiensk fläskytterfilé med ugnsrostade grönsaker/rotfrukter
Choklad / lakritspannakotta med hallonspegel

Recept kommer ...



Vi började kvällen med en



Jordgubbs Daiquiri

(Mixade jordgubbar med is, lite sukrin, vit rom, lite mynta & lite bubbelvatten).





Och lite tilltugg:

Fröknäcke med Creme Bonjour toppad med "frysta" granatäppelkärnor
Melon med fetaost & basilika


Tjejmil & tjejträff




Sent igår kväll bokade jag in mig till tjejmilen den 1 september!

Har aldrig sprungit den innan eftersom jag har lite ångest över "tävlings"lopp.
Vet ju att det är bara mig själv jag tävlar mot men det är jobbigt nog.

Just därför ska jag göra det i år!

Passar även bra för jag är ändå i Stockholm den helgen
för att kolla på COLDPLAY !!!

L ä n g t a r ....  ( till Coldplay i a f  ;)


Är det någon av er som varit med eller ska vara med på loppet
eller se Coldplay kanske ??
 



(Me  <3   Coldplay  spec. Chris Martin ;)



Ikväll kommer tjejerna (g:a arbetskamrater) hem till mig.

Förberedde lite inför det igår
bl a efterrätten som jag hoppas blir bra.


Ha en bra dag !!


Träning v. 22

Träning denna vecka blev som följer:


Måndag: Löparskola 5 km med 5 styrkesstopp 50 min + Cirkelfys 60 min

Tisdag: Vila

Onsdag: Margaretaloppet 5 km + 20 min aerobicsuppvärmning

Torsdag: 7 km Löparskola ca 1 tim

Fredag: Kettlebells 40 min + PW 3 km från jobbet

Lördag: Vila förutom PW 3 km (för att hämta bilen)

Söndag: Terränglöpning 12 km + Sumba 60 min


Dessutom enligt min utmaning
max antal armhävningar varje dag
från 1 juni - 30 juni.

Har ökat från 10 till 12 redan ...

Det är jobbigt att göra riktiga armhävningar.





Focaccia (glutenfri)




Gjorde ett recept som kommer från  Annika på focaccia som blev jättegott.


Man kan fylla med vad man gillar och detta är ett jättegott tillbehör till sommarens alla grillningar

eller varför inte som ett bra mellanmål till exemelvis utflykter/strandbesök.

Foccacia

4 ägg
200 gr philadelfiaost
100 gr smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
150 gr fetaost
½ röd lök
oliver utan kärnor
3-4 soltorkade tomater
Några färska basilikablad
havssalt
ev. torkad persilja
olivolja

Så här gjorde jag:

Sätt på ugnen på 200°.

Vispa äggen pösiga med elvisp.
 Lägg sedan i philadelfiaosten och vispa ihop till en jämn smet.
Häll i det smälta smöret. 
Blanda alla torra ingredienser och vispar ner i smeten.
Häll ut smeten i en smord eller bakplåtspapperklädd form på ca 17 x 30cm.

Skär fetaosten, soltorkade tomaterna, halvera oliverna och
rödlöken i mindre bitar och tryck ner i smeten.
Tryck även ner basilikabladen och ringla över olivolja.

Toppa med havsalt, torkad persilja (eller lite torkad basilika) 
och ställ in i mitten av ugnen i ca 25 min.










Skön "aktiv" söndag ..

Oj redan eftermiddag!!

Har ändå hunnit med en hel del.

Först lite sovmorgon (8.30).
Tog en lång löptur i skogsspåret
12 km hamnade jag till slut på.

Handlat och håller på att förbereda inför
 morgondagens tjejträff som ska vara hos mig.

Bl a bakat foccacia som blev mkt god.

Håller nu på med morgondagens dessert.

Exprimenterar lite ..   hoppas det blir bra.


Ikväll blir det Sumba utomhus (om det inte regnar).

Och Mästarnas Mästar-finalen ska jag inte missa!!

Hoppas Pernilla vinner ..



Goda vänners uppvaktning

Vi firade bröllopsdag (18 år!!!) när vi var på semester.

Blev mysigt uppvaktade av våra vänner med "champagne",  jordgubbar & mörk choklad.







Fick även detta fina fat som minne på vår "resa" i dubbel bemärkelse..




Visst är det härligt med vänner som överraskar!!


Mat på Rhodos ..

Lite matbilder på vad vi åt på semestern ..

Vi hade All-Inclusive så det blev mycket mat.

De flesta dagarna åt vi buffé och
allt var väldigt vällagat och väldigt gott.

Ett par dagar var vi på hotellets á la Carte restauranger,
en Grekiskt & en Italiensk.




Små grillspett med grekisk sallad.






Kycklingfilé i vitvinsås.





Ugnsbakad aubergine med fetaost, sesampanerad halloumi, gröna bönor i tomatsås & fläskfilé.
Detta var min favorit av alla dagarna!





En hederlig gyros i pita i gamla stan.





Köttfärsbiffar i tomatsås & god sallad / tzatsiki





Bästa sommarsåsen - Tzatsiki






Lamm i rosmarinsås






Mycket sallad blev det - älskar deras oliver






Glass åt jag varje dag - dock inte denna som jag fotade i gamla stan.
Visst är den söt ..  ;)





Vin blev det också lite varje dag .
Grekiska viner är dock inte de bästa tycker jag men denna var OK.




Från trevlig fest till storstäd




Gårdagskvällen blev mycket lyckad tycker jag.
De gillade min 5-kamp som var lite mest på skoj.

Hela kvällen började med att det ösregnade när jag skulle
cykla till jobbet (har bara 3 km dit) för vi skulle ha "förfesten" där.
Så jag tog istället bilen som jag precis gått och hämtat.

Jag var först och började förbereda tävlingarna.
Minst en gång om året har vi en sådan aktivitet/tävling av olika art.
(Vi har bl a fäktats, kört go-cart, bowlat, fiskat tidigare).

Vi har en pokal som går runt till segrarna och igår vann Håkan.
Som vanligt kom jag tvåa - den ständiga andrapristagaren är jag!

Dessa aktiviteter är väldigt roliga och gör att man
lär känna varandra lite mer tycker jag.

Efter tävlingarna så gick vi vidare till herrgården vi skulle äta.
Det regnade rejält och stackars kocken som stod ute
och grillade verkade frysa lite grann.

Maten var god, kanske inte så varm som vi önskat men smakrik.
Jag tog en Creme Brulée till dessert - mums !!

Vi avsluta kvällen på jobbet igen (500 m från restaurangen)
Där vi satt och snackade en timme ungefär.

Jättetrevligt!

Sen gick jag hem.


(Söt bild från Weheartit..  som sagt kanske jag blir etta någon gång .. ;)



Idag har vi haft en storstäd-rensar dag hemma,
där hela familjen varit delaktig.

Det behövdes! Vad man samlar på sig saker.
4 stora kassar kläder till insamling blev det.
Men nu känns det skönt!

Det kommer bli en lugn kväll.

Missade ju Antons danser igår så kanske kollar jag på det sen.


Har ni gjort något kul idag??


Party, party ...

Ikväll har vi lite firmafest på jobbet &
vi ska även vara på arbetsplatsen till att börja med.

Festfixare som jag är så har jag anordnat en 5-kamp.
Är alltid lite kul att spexa & leka lite tycker jag.

Efter detta ska vi gå vidare till en herrgård som har grillbuffé med premiär ikväll.
Det ligger nära & bra och är ett väldigt fint ställe så jag har
 stora förhoppningar på att maten ska vara god.




Ha en härlig fredagkväll !!


Push-Ups utmaning

Jag har antagit ytterligare en utmaning.
Det är Cecilia som har den.

Att göra "riktiga" armhävningar varje dag under juni månad.
Kul att se hur många man kan öka.
Jag klarar ca 10 stycken nu.

Här kan man se hur man ska göra ..



Har du testat hur många du klarar??


Vårens första dag ..

Är hon grym eller !!!?

Blir så glad när jag ser & hör henne.




RSS 2.0