Fredagens kalas ..



I går hade vi lite kalas och jag bjöd på fläskotletter i ugn.





Till efterrätt hade Agnes gjort fina Pop cakes.












Hon mixade :

2 paket Ballerina Kladdkaka med
ca 150 gr philadelfiaost
till en deg.

Rullade kulor (ca 20 st) och stack in klubbpinnar
Ställde i frysen i ca 30 minuter.
Smällte 200 gr vit chocklad som hon doppade
klubborna i och ringlade lite mörk choklad runt.


Själv gjorde jag min egen variant (LCHF)
då mixade jag ihop en Brownies med ½ msk philadelfiaost.
Ställde i frysen 30 minuter och doppade i smält mörk choklad.

Missade tyvärr ta foto på den för den avnjöts så fort ...


31 dagar yoga ..




Är klar med min utmaning !! :

Att utöva yoga mars månad varje dag i minst 20 minuter.

Har varit skönt men också lite stressande och även jobbigt stundtals.

Utvärderar jag det så har jag blivit smidigare,
blir lättare avslappnad och tycker styrkan har ökat med.

Vanligtvis yogar jag max 2 ggr i veckan men min
önskan och förhoppning är att försöka fortsätta
göra det i a f minst 3 dagar!

Det måste ju inte vara 90 minuter varje gång,
räcker ibland med en halvtimme.


Jag firade sista passet med ett långt hett bad.




Raggarladdar ...




God morgon !!

Sitter nu och dricker kaffe ..  och funderar på looken ikväll!


Ska ju på Raggar/Rockabillyfest i kväll!






Och prickigt ska det bli...

Har lånat en prickig 50-talskjol från en arbetskompis
med en underkjol som jag har sträckt rejält.

Det ska bli jättekul - älskar temafester när man får klä ut sig lite.
Särskilt när man kan får vara lite snyggt klädd som ikväll.
 Rockabillymodet är ju så läckert tycker jag!!


Hoppas ni får en trevlig lördag ...


Fredag är fest !!




Härligt, härligt  ...

Ska börja dagen med Kettlebells och yoga!
Miss my jogging .. :(
Har bara idag och imorgon kvar på min yogautmaning som har gått jättebra!
Har lyckats yoga varje dag under mars månad!

Men det känns skönt att det är över snart - är lite stressande.
Vilket borde vara tvärtom egentligen ...
Men det är väl själva "tvånget" som stressar.


Sen blir det arbete för att sen hem och förbereda kalas.
Ikväll är det ju Let´s Dance med!

Ska ni kolla på det ??


Ska bli en spännande helg för imorgon är vi bjudna
på en stor fest med tema Raggare/Rockabilly !!

Vi har laddat med kläder och hårtips - det ska bli jättekul!

Jag gillar temafester - när man får klä ut sig lite.

Men nu först lite träning !!

Vad ska ni göra i helgen ??






Ljummen sallad med halloumi & bacon



Här är receptet på salladen jag gjorde igår.
God med många smaker ..


Ljummen medelhavssallad med Halloumi & bacon
2 port

1 pkt bacon
1 Halloumi
8 champinjoner
1 avocado
1 pkt körsbärstomater
1 paprika
7 gröna sparrisar (färska)
5 Soltorkade tomater i olja
Valfri sallad eller färdig mix
Pinjekärnor

Börja med att rosta pinjekärnorna.

Strimla paprika, klyfta champinjoner och skär sparrisarna i bitar.
Woka grönsakerna några minuter i het panna med olja eller smör.

Dela sallad, tomater, gurka, avocado, soltorkade tomater
i mindre bitar och lägg i en salladsskål eller på tallrik.

Lägg den wokade grönsakblandningen över salladen.

Skär baconet i mindre bitar, tärna halloumi och bryn sen i stekpanna.

Lägg detta sen över salladen och ringla lite balsamvinäger
och olja från soltorkade tomaterna över eller ev. balsamicodressing.







Nyanser av rött ...






















Sumbadax ..

Har varit och storhandlat idag.
Ska ha lite kalas (igen) på fredag !
"Det är mycke nu ..."

När jag kom hem slängde jag ihop en ljummen sallad
med bland annat halloumi och bacon.
Det var underbart gott .. !! (Kanske för att jag var så hungrig).

Rolig jag är som tycker min egen mat är god! ;)

Fast vem är mer perfekt att laga mat till än sig själv.
Man vet ju nästan innan man börjar att man kommer tycka om det!
Jag lägger ju i sådant som jag gillar.

Hinner inte lägga ut recept och bild nu för jag ska på Sumba nu.





So let´s go SUMBA !!!


Ho, hot, hot ..

OBS ..   denna har åldersgräns på youtube .  ;)


Chili con carne



Gjorde chili con carne men uteslöt bönorna.
Hade istället i zucchini, champinjoner och lite extra paprika.

Jag hade:

500 gr köttfärs
2 paprikor (orange & gul)
1 zucchini
10 champinjoner
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk smör
1 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
1 msk lantbuljong
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
persilja


Strimla paprika, skär zucchini i halvmånar och klyfta champinjonerna.
Bryn köttfärssen i smör med vitlöken  och lägg sen i grönsakerna.
Stek några minuter tills de börjar mjukna.

Häll i tomaterna och kryddorna.

Smaka av med salt, peppar och ev mer kryddor.

Jag serverade med aioli & avokado
och lite sallad.



Morgonstyrka ..




Ska testa ett morgonpass med min kära KB (kettlebell).

Den är nästan lite i tyngsta laget för alla övningar jag gör (8kg).
Så vi får se hur mycket jag orkar nu på morgonen.
Men med kaffe i magen brukar jag känna mig stark .. ;).

Idag ska det ju bli sommarväder med,
synd bara att man inte är ledig!

Får istället passa på att sitta ute under fika & lunchrasten,
kan räcka ibland för att få en liten nyans på kinderna.

Igår var vi i Oskarshamn en sväng och jag fyndade på Kupan.
En läcker gammal cykelväska från Fjällräven med dubbla väskor för 40kr !!
Så jag funderar på om jag ska cykla till jobbet idag.


Souvlaki






I helgen gjorde vi Souvlaki på fläskytterfilé.
Blev väldigt mört och gott.

Jag brukar inte varva grönsaker & kött 
eftersom köttet brukar behöva grillas längre tid
än grönsakerna som då lätt blir brända.
Jag wokade istället en stor grönsblandning.

Souvlaki

Jag hade:
600 gr fläskytterfilé
½ dl olivolja
2 msk juice från citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar


Skär fläskytterfilén i kuber och lägg i en plastpåse.
Blanda marinaden: olivolja, citron och kryddor.
Häll i påsen över köttet och låt marinera minst 2 timmar.

Om man använder träspett - lägg dem i vatten först ca 10 min.

Trä på köttet och grilla tills det är klart!

Gott till är ju alltid tzatsiki och en grekisk sallad.















Vackert ..















Veckans träning - v. 12

Veckans träning känns blev inte som jag tänkt från början riktigt
fast tyvärr jag har ju en liten anledning till det.

Dock har jag även denna vecka fixat min yoga-utmaning!
Känns skönt att det bara är en vecka kvar,
 är faktiskt lite stressande när man "måste" ...

Men skönt är det ...  det har gett mig mycket och
jag hoppas jag kommer att yoga mer i fortsättningen.

Saknar löpningen ..  hade varit skönt i detta underbara väder som varit i helgen!


Måndag: Yoga 30 min, Styrke-Fyspass + extra styrka 75 min

Tisdag: Löpning 7,2 km + Yoga 75 min

Onsdag: Yoga 40 min + Sumba med extra ben/rumba 75 min

Torsdag: Löpning 7 km + Yoga 90 min.

Fredag: Yoga 40 min

Lördag: Yoga 25 min

Söndag: Gym-instruktion med syster så lite lätt träning:
5 min rodd, 10 min PW i backe + styrka axlar, biceps & ben.
Yoga 20 min.



Våfflor med "drottningbär"




Idag blev det våfflor -
det är ju våffeldagen  !


Så här gjorde jag mina:

Våfflor -LCHF
3- 4 st

2 ägg
30 gr kokosolja (eller smör)
1 dl kallt vatten (eller grädde)
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ev lite vaniljpulver

 Smält kokosoljan och vispa i ägg och vatten (el grädde).
 
Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i 5 minuter.

Grädda sedan i smör.


Jag hade varma blåbär/hallon, lite jordgubbar & grädde till.



Underbar dag




VILKEN dag det blev igår!

Hade besök av syskon och deras familjer ..

Vädret var ju helt underbart !!

Hade faktiskt shorts & linne på en stund när jag pysslade i trädgården.

Vi grillade, första grillen och den är ju alltid godast!
Det blev grekiskt -  Souvlaki med tzatsiki, grekisk sallad
& sen wokade jag en härlig grönskaksblandning till.







Ett gott vin som passar till grillat, enligt Systembolaget:
" Stram, fruktig, aningen rökig smak med rostad fatkaraktär,
inslag av svarta vinbär, tobak, choklad, kaffe och ceder."


Typ mozartkulor ..



Blev lite sugen att testa då jag gillade mandelmassan
som jag hade till semlorna så mycket.

Så jag gjorde lite godis -
tanken var mozartkulor men det kan jag nog inte kalla det.
(Går att byta ut sukrin/stevia mot vanligt florsocker 1-2 dl.)

Så här gjorde jag i alla fall:

15 rostade hasselnötter

2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
½ kr stevia
3 msk grädde

75 gr mörk choklad
½ dl grädde
2 tsk smör

smält mörk choklad
(mätte inte mängden, kanske 100 gr)
hackade nötter eller kokos

Gör så här:

Mandelmassa

Blanda mandelmjöl med sötning och grädde,
täck över och låt stå svalt.


Tryffel

Hacka choklad fint och lägg i en bunke,
koka upp grädden, lägg i smöret som får smälta
 och häll över chokladen.
Rör till chokladen är smält - låt stå svalt tills det stelnat.
(Tar nog ca 30-60 min - jag var otålig och ställde en stund i frysen.)

När tryffeln är stelnad ta en hasselnöt som du täcker tryffel över.
Ta sen en sked mandelmassa, platta ut och täck över tryffeln.
(Om det blir mandelmassa över är det ju gott bara att
chokladdoppa det, håller annars i kylskåp i flera dagar.)

Doppa i smält choklad och rulla i hackade nötter eller kokos.



Första

lördagen utan morgonlöpning på jag vet inte hur länge ..
Känns nästan OK ..   som om jag har semester ! ;)

Men min yoga är fixad, dock med en nyfiken 2-åring runt fötterna
- även det var en ny erfarenhet !

Idag hoppas jag på att det blir en stor sol 
som trots hyfsad värme än har inte visat sig.

Några av mina syskon & syskonbarn
kommer så vi tänkte grilla lite.

Nu ska jag först göra fröknäcke.
Detta underbara bröd som jag nog äter varje dag!



Kebabpizza

Hade kebabkött kvar från "storkoket" som jag
hade  fryst in och gjorde kebabpizza av det.






Är smidig att göra på långpannan och jag tycker LCHF pizzan är riktigt god.

Jag har 2 recept på pizzabotten jag brukar använda mig av.
En med mandelmjöl (lite mer "äggig" i smaken)
och en med mest kokosmjöl som är lite "torrare".

Jag gillar båda. Idag gjorde jag den med kokosmjöl.


PIZZABOTTEN (LCHF)

1 långpanna - ca 4 port

4 ägg
4 msk grädde (el vatten)
1½ dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
4 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°.
Vispa ägg pösigt i några minuter och blanda i grädden.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ihop allt ordentligt.

Låt stå och svälla i några minuter.
Kavla ut degen på en plåt  - använd gärna bakplåtspapper eller plastfolie över.

Grädda 5-8 minuter och lägg sen på fyllning.

Jag hade tomatsås, kebabkött, tomat, paprika, lök, avokado och ost på.
 Grädda sen 10-15 minuter och toppa med kebabsås.

Kebabsås:

3 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1-2 vitlökslyftor hackade
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
½ tsk chilipulver
1 tsk olivolja
salt
ev. ½ tsk spiskummin

Blanda och låt stå en stund.


Senapsdoftande morotssallad

Här är ytterligare ett libanesiskt tillbehör.
Fräscht, krispigt, syrligt & gott!





Senapsdoftande morotssallad

500 g morötter
200 g fetaost
3 cm färsk ingefära
3 msk hackad bladpersilja
1 gul lök
2 tsk gula senapsfrön
2 msk smör

2 msk olivolja
½ msk vinäger
lite salt & peppar


Skala och skiva löken tunt.
Skala morötterna och skär dem i tunna slantar på diagonalen.
Smält smöret i en stor stekpanna,
häll i senapsfröna och fräs tills de börjar "sprätta".

Lägg i morötterna och fräs under omrörning, cirka 3-4 minuter.
Skala och riv ingefäran och blanda ner mot slutet tillsammans
med lök, persilja och ev lite salt. Häll upp blandningen i en skål.
Skär fetaosten i tunna fyrkanter och fördela ovanpå.

Blanda ihop olja, vinäger, salt & peppar och ringla över.



Ordinerad vila !!!!

Som jag "tjatat" om så är jag inte bra i foten än -
utan det har nästan blivit värre igen! :(

Har tyvärr inte "lyssnat" på den utan fortsatt springa ..
- "har inte gjort så jätteont så wtf ..  bara spring "

Men inte bra har jag förstått !!!

Igår på yogan pratade jag med yogaledaren som är
mycket kunnig när det gäller kropp / hälsa / sjukvård.
Hon sa att om det nu är en stressfraktur bör jag
verkligen vila foten minst 8 veckor!!

I alla fall från löpningen.

Usch, jag blev så deppig! Just nu bara älskar jag ju springa ..
det härliga vädret, den härliga känslan och friheten när och var jag vill.

Men jag måste ge det en chans - annars kan det ju också bli värre!
Lovat mig att börja med 4 veckor i alla fall.

Har ni haft en "stressfraktur" någon gång ??


Men nu ska jag inte deppa längre !

Fredag idag,  underbart väder och
i helgen ska jag få besök av min älsklingssungar!!!
Båda mina syskon-barn ska komma hit!

Axel som fyller 1 år snart & Elsa nybliven 2-åring som precis haft vattenkoppar!

De bor inte helt nära så vi träffas inte så jätteofta.






Ha en härligt fredag !!!


Kycklinggryta med timjan



Gjorde en kycklinggryta - är ju så smidigt & gott!

Kycklinggryta med timjan

1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
1 paprika
2 pressade vitlöksklyftor
10 färska champinjoner
1 dl vatten
1 dl rött vin
1 ½ msk fransk senap
2 tsk sambal oelek
2 msk soja
3 tsk timjan
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
chiliflakes

Skala och hacka löken, strimla paprika 
och fräs det tillsammans i stekpanna med pressad vitlök.
Lägg över i en gryta.

Strimla kycklingen, fräs den och lägg över i grytan.
Stek svampen i smör så den får lite färg och lägg ner även den i grytan.
Häll ner vatten, vin, senap, sambal, soja och kryddor i grytan
och låt det puttra ca 10 minuter.

Tillsätt crème fraiche & grädde och låt det puttra ca 5 minuter till.
Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.

Serveras ex. med ris eller blomkålsris




Jag hade kokt sparris & sallad till.


En soluppgång,

ett rådjur, en ekorre, lösa kalvar & en ömmande fot.

Blev en runda på 7 km, det är underbart att starta dagen såhär!

Särskilt när man får så fint sällskap som jag haft idag.

Nu är det dusch och sen arbete.



Hmm ..

Är inte bra i foten riktigt än men
HUR MYCKET SKA MAN EG. VILA DEN !??

Jag hatar när jag inte vet vad jag ska göra.
Jag kan träna, har inte ont då men efter kan det kännas.
Jag kan springa ca 5 km utan att det känns sen börjar jag ana värken
men inte så illa att jag inte kan springa längre.

Har ont under hålfoten mot hälen ..
inte jätteont men det känns.

Usch vad virrigt detta låter .. ;)


Härligt med torsdag i alla fall & vackert väder ska det ju bli även idag!
Ska jogga idag på morgonen & har yoga ikväll och
 körde Sumba med extra ben/rumpa igår - bra balans!


Önskar er en fin dag!



Här tänkvärda ord ..


Fiskgratäng med citron, dill och räkor




Här hemma vill barnen hellre ha potatismos istället för
blomkål/broccolimos så det blir en "dubbel" fiskgratäng,
halva med potatis och halva med blomkål/broccolimos.






Fiskgratäng med citron, dill & räkor

4-500 gr torsk eller annan vitfisk
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
1 msk lantbuljong (eller fiskbuljongtärning)
finrivet skal från ½ citron
1/2-1 dl hackad dill
10 körsbärstomater
500 gr räkor med skal
ev lite parmasanost

Mos:
Blomkål, broccoli eller potatis
smör
1 dl grädde
½ dl parmasanost
(eller 3 msk philadelfiaost)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Börja med att skala räkorna & ev potatis.
Koka potatis eller blomkål / broccoli och 
vispa ihop till mos med smör, grädde & parmasanost.

Lägg fisk i smord ugnssäker form, salta & peppra och tillaga i ugn ca 15 minuter.

Tag ut, häll av ev vätska och klicka/spritsa mos runtom.

Sås:
Blanda ihop grädde, creme fraiche, vinäger, buljong.
Smaksätt med citronskal & dill.
Smaka av med salt & peppar.

Lägg körsbärstomater & räkor på fisken och häll såsen överst.
Riv gärna lite parmasanost över.

Gratinera i ugn ca 10 minuter.








Happy Wednesday


Söta djur


Söta killar ;)




Söt bebis




Underbar tant




Ha en härlig dag !!

Hit ska våren komma är det lovat
I LIKE !!!!   =)


Vitkål Carbonara



Jag älskar vitkål och här ville familjen ha pasta carbonara.

Så jag gjorde Vitkål carbonara på mitt sätt till mig istället.

Till 1 person

1 msk smör
1 klyfta strimlad vitkål
½ paket strimlad bacon
½ dl creme fraiche
3 msk färskost - vitlök/örter
Salt, peppar, chili flakes

Bryn bacon och vitkål några minuter
 tills vitkålen börjar mjukna.

Tillsätt creme fraiche och färskost.
Smaka av med salt, peppar.

Lätt som en plätt !!




Kryddor



Jag gillar gryddor.
Gör gärna egna blandningar när jag har tid & lust.

Och jag älskar besöka Örtträdgårdar.
Försöker även odla lite eget på sommaren
(fast jag har inte så gröna fingrar .. ).

Favoriter bland färska gryddor är
bl a rosmarin, basilika, oregano & mynta.

Visst är krukan ovan fin .. kommer från Sagaform.


När det gäller torkade kryddor så 
har jag några jag inte skulle kunna leva utan
och det är bl a Persillade (brukar finnas på örtagårdar)






Fick tips av vänninan om Chili Flakes
som jag använt flitigt sen dess - jättegod!



Gillar lite hot så Sambal Oelek går det åt en del också.

Andra favoriter är bara vanlig persilja & dill 
- känns svenskt, fräscht & är så gott!

Finns också kryddor jag har svårt för bl a koriander.
Trots flera besök i Thailand har jag inte riktigt lärt mig
tycka om koriander, särskilt inte färsk.
Det går bra med den torkade.

Just örter är ju sådant man inte kan krydda för mycket med tycker jag,
utan däremot kan man förnya recept men att byta ut och lägga till.

Vilka är era favoritkryddor??


Haricots verts i tomatsås

Detta åt jag första gången i Grekland.
Gott, fräscht & lätt att göra och passar som tillbehör till det mesta.

Vi hade det till buffén i lördags men är väldigt gott
som tillbehör till sommarens grillmat.

400 g haricots verts (färska eller frysta)
400 g krossade tomater
2 små gula lökar
4 vitlöksklyftor
ev. 1 nypa socker
1/2-1 tsk paprikapulver
1/3-1/2 dl olivolja
salt och vitpeppar

Skala och hacka den gula löken.
Skala och skiva vitlöken så tunt som möjligt.
 Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och
låt löken steka sig genomskinlig och glansig.
Häll i vitlöken mot slutet.

Tillsätt tomater, socker, salt, paprikapulver
och vitpeppar tillsammans med bönorna.

Rör om ordentligt och koka sakta i
ca 10 minuter beroende på hur spänstiga du vill ha bönorna.



 


...



















Veckans träning - v. 11


Måndag: Yoga 50 min

Tisdag: Löpning 7,1 km, Yoga 20 min

Onsdag: Yoga 40 min

Torsdag: Löpning 9,2 km, Yoga 90 min

Fredag: Yoga 40 min, Löpning intervall 5 km +
grym 450:ing som innehöll:

10 knäböj med hantlar
10 armhävningar
10 lunges vänster med hantlar
10 lunges höger med hantlar
10 dips med hantel
10 situps med hantel över huvudet
10 sido-situps höger med hantel
10 sido-situps vänster med hantel
10 burpees

2x7 kg hantlar användes
och det gjordes i 5 varv

Lördag: Löpning 12 km, Yoga 40 min

Söndag: Kettlebells 35 min, Yoga 70 min

Totalt:

Löpning 33,3 km
Yoga: 5,8 tim
Styrka: 2 pass á 35 min


Libanesisk kyckling

En smakrik kycklingrätt jag hade till buffén.
Receptet hittade jag på coop.se

4 kycklingfiléer i små bitar
2 msk olivolja
100 gr klyftade champinjoner
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar relish
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
saft från ½ pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
15 körsbärstomater
1 dl hackad persilja
1 msk torkad koriander
(eller ½ dl färsk koriander)


Stek kycklingen i olja några minuter.
Lägg i champinjonerna och låt steka med en stund.
Tillsätt senap, tomatpuré, vitlök, ajvar, salt & peppar.
Låt koka samman en stund och 
lägg sist i tomater, persilja & koriander.
Smaka av med ev mer salt & peppar.

Serveras gärna med Tabbouleh.




Bilden blev inte så rolig tyvärr - smakade bättre än det ser ut ..


Labneh - yoghurtsås



En god libanesisk yoghurtsås som kryddas med mynta.
Gott att doppa bröd i eller som sås till den goda libanesiska maten.


Labneh – 

3 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad mynta (eller ½ dl färsk)
1/2 tsk paprikapulver

Garnering:
Olivolja, gurkskivor och svarta oliver

 Blanda yoghurten med med salt, mynta och paprikapulver.
Lägg upp i en skål, gör en grop i mitten och gör en sjö av olivolja.
 
Garnera med gurkskiva och svart oliv.




Lite paprikapulver överst.


Tabbouleh




Ett väldigt fräscht och gott tillbehör till ex. grillat kött eller färsbiffar


Tabbouleh

2 dl grov bulgur
5 dl vatten
1 msk lantbuljong
1 stor knippa bladpersilja
1 stor knippa färsk mynta
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 gurka
1 rödlök
salt och nymalen svartpeppar

Koka bulgurgrynen i buljongen enligt anvisningarna på paketet.
Skala och hacka rödlök och vitlök fint, skär gurkan och paprikan i tärningar.
Hacka mynta och persilja.
Pressa citronen och blanda med olivolja och salt.
Rör ner dressingen i grynen tillsammans
med de hackade grönsakerna och kryddorna.
Smaka av med peppar, salt och citron.
 Låt stå och dra en stund.


Servera gärna myntatzatsiki till .

 

 


Libanesiska köfte (färsbiffar)

Smakrika enkla köttfärsbiffar, passar att grilla eller tillaga i ugn.

Libanesiska köfte

500 gr nötfärs (eller lamm)
1 tomat (hackad & mixad)
1 ägg
1 tsk salt
½ msk kanel
½ msk kardemumma
1 tsk koriander
1 tsk sambal oelek

Om det ska tillagas i ugn sätt den på 175°.

Mixa tomaten och vispa i ägget tillsammans med kryddorna.
Blanda i köttfärsen väl och låt vila några minuter.

Forma färsen till ovala biffar, lägg i smord ugnsform.
Tillaga i ugn ca 15 minuter.

 

Gott till är ex. tabbouleh (bulgur"otto") & labneh (yoghurtsås).


En mycket god kväll




Sitter här och äter kokospannkakor till frukost med hallon & smetana.
Rester från gårdagens libanesiska middagsbjudning.

Kvällen var mycket trevlig & god.

Libanesisk mat är väldigt smakrik med smaker som
mynta, citron, vitlök, persilja & koriander.

Det hela började med att jag fick en burk med Aubergineröra






i en julklappslek som jag hittade i skafferiet. Så menyn blev lite efter den.




Menyn blev:

Libanesisk kyckling
Tabbouleh
Libanesiska köfte
Labneh
(yoghurtsås)
Hoummos (kikärtsröra)
Haricots verts i tomatsås
Senapsdoftande morotssallad
Aubergineröra

Till dessert gjorde jag då kokospannkakor med smetana & hallon.
(Kanske inte libanesiskt direkt .. )




Är det någon som blir sugen så kommer recept efter hand ..

Kan i a f rekommendera att testa !


Fröknäckebröd

Detta var supergott. Spröda och lätta.



Ska servera till fördrink ikväll med lite getost och tapenade på ..
Receptet kommer från Birgitta Höglund.

Fröknäckebröd

1 dl Solroskärnor
1 dl Sesamfrön
½ dl hela Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
½ dl Kokosfett utan smak
2½ dl vatten
½-1 tsk Havssalt
Lite flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Smält kokosfett i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Smaka av om smeten är lagom salt.
Låt stå och svälla en stund och häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper, 
kavla ut till en tunn kaka (enklast med teflonbakplåspapper över)
Strö över lite flingsalt.
Förskär i rutor så stora du vill ha dem.





Grädda på 150° i ca 45 minuter.
Sänk temperaturen till 50° och
låt stå och torka i ett par timmar.



Molnig lördag ..

Hade hoppats på lite mer sol idag - men det kanske kommer.

Vi ska ha gäster ikväll.
Jag ska laga libanesisk buffé och då hade vi tänkt använda grillen ..
kanske t o m kunna sitta ute på altanen en sväng
men vi får väl se hur vädret & "värmen" blir.

Gott med libanesisk mat i alla fall (hoppas jag det blir;).
Vi har köpt ett libanesiskt vin med, kul att köra fullt ut !

Har tänkt baka lite fröknäcke med - är ju så gott!!

Men först joggingskor på en sväng!



För att efter tas av för lite yoga ..
Har yogat i 17 dagar på raken - ska nog fixa hela månaden!

Ha en härlig lördag därute ..





Pizza på minuten ..

Testade att göra pizza på snabba mandelbrödet.

Blev riktigt bra och gott.

Snabbmat på LCHF-vis !





Jag bredde smeten på en vanlig tallrik.
In i micro 2 minuter på full effekt.





Lägg på valfri fyllning, jag hade tacofärs, paprika, tacosås, avokado & ost.





In i micron igen 1½ minut på full effekt.





När jag ändå hade ostyveln framme hyvlade jag lite
vitkål som jag blandade med matyoghurt, majonäs & vitlök.


Today ...












Pasta med räksås

Hittade en jättgod pastasås hos Åse som vi gjorde!

Jag hade proteinpasta till och barnen fick vanlig.




Räksås

400 gram skalade räkor
1 gul lök
1 paprika
1 tsk sambal oelek
1 msk Shoyu (soja)
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
salt, peppar
chiliflakes

Finhacka vitlök, lök, paprika och stek i lite smör eller kokosolja.
Häll i creme fraiche, grädde och vin, smaksätt
med sambal oelek, tomatpuré, soja och låt sjuda en liten stund.

Smaka av med salt och peppar.
Lägg i räkorna och hetta upp snabbt,
ta bort från plattan och rör ner parmesan.

Gott med aioli till.



Känns som man flyger ..

Vilken morgon !!

Vaknade tidigt efter att ha sovit gott.
Kallt var det ute -3 grader men tog på löpstassen.

Tänkte en 5:a men det var lite magiskt ute ..  sprang så lätt så 5 fick bli 7 ...
ville inte riktigt sluta så 9 hann jag med för jag ska ju till jobbet.

Sprang inte så mycket fortare än jag brukar men känslan var så skön.
Flög nästan fram..

Fick t o m sällskap några meter av en lång herre.
Jag hann ta två steg när han tog 1 och ändå sprang han fortare än mig.
Kändes lite orättvist .. kan nog vara fördel med långa ben när man ska springa!??




Ha en härligt torsdag !!


300 Workout

Bra träning på kort tid - man blir helt slut efter !!!

Grejen är att man ska göra 300 st övningar.
Givetvis kan man variera vad man vill göra.

När man har lite ont om tid eller
efter t ex en kortare löprunda.

Här är ett exempel:

50 knäböj
50 armhävningar
50 lunges (25 per ben)
50 dips
50 situps
50 burpees

(Man kan göra 10 st i taget x 5 varv)



Så här gör man burpees:



Thorsten

Jag måste säga att jag gillar honom mer och mer ..

Har lyssnat en del på honom (Spotify) nu och gillar hans stil & röst.









Jag är både lite kär & rädd för honom .. ;)

 Fast snuset kunde han väl spottat ut ...  =/


Rosmarinkyckling i lergryta

Köpte en hel kyckling - och det var jättelänge sen sist.
Hittade min gamla lergryta i gömmorna så det fick bli lite nostalgi.

Jag lade lergrytan i vattenbad ca 1 timme först.

Sen blandade jag ihop:

finrivet skal från 1 citron
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk Shoyu (soja)
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Detta penslade jag kycklingen med.
Jag delade citronen och lade en halva inuti kycklingen.

Lägg kycklingen i lergrytan och ställ i kall ugn.
Sätt på ugnen 250° och låt stå i ca en timme.




Under tiden skalade jag 4 potatis, 1 morötter, 1 palsternacka (till min familj)
Delade lite blomkål, klyftade 1 rödlök, 5 champinjoner & en halv zuccini (till mig).


Efter en timme fyllde jag på detta i grytan och ställde in igen.
(Zuccinin kan man vänta med till det är ca 10 min kvar - den blev lite färglös nu).





Låt stå i ca 30 minuter till. Gör sås under tiden.


Rosmarinsås

Blanda i en kastrull:

3 dl grädde
1 pressad vitlökslyfta
½ msk soja
½ msk balsamvinäger
½ msk kycklingfond
1 dl från skyn i grytan
½-1 msk rosmarin (jag höftade bara)

Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.




Lite sallad till & familjen ville ha gelé.


Härlig kväll med de bästa vänner

Gårdagskvällen var som vanligt lika mysig.
Var hos en av tjejerna som nyligen fått barn.
En söt liten flicka med stora pigga ögon.

Vi är ett gäng som jobbat ihop och har träffats i många år
tanken är 1 ggn/ månaden men ofta går det tyvärr längre tid.

Vi har alltid lika trevligt och mysigt när vi träffas.
Blev mycket prat om förlossningar, resor, bloggar & inredning.

Vänner som man kan vara sig själv med är ju så härligt.

J bjöd som vanligt på jättegod mat:

Pasta med underbar kycklingsås & pannakotta till dessert.

Bild från Tasteline



Med grekisk sallad

kan även rester bli goda !




Tog fram biffarna från frysen jag gjorde för ett tag sen.
Lite ugnsstekta grönsaker & en härlig grekisk sallad till.

Dottern gjorde vitlökssås till - mums!

Nu längtar vi till sommar & grill ..

I min grekiska sallad brukar jag ha:

Blandad sallad
extra ruccola
tomater
paprika
gurka
rödlök
festaost (från får eller get)
oliver (svarta & gröna)

Jag blandar & häller över:
3 msk olivolja
1½ msk vinäger
2 tsk oregano
salt
svartpeppar








Äter

en första frukost efter en 7,1 km joggingrunda
och 20 min yoga på det.

Haft ännu en sömnlös natt (är det våren som spökar)
och fick en chock när jag såg mig i spegeln i morse !
Hade glömt att jag varit hos frissan ..
är ganska blond nu, var ett tag sen sist.

Blir nog bra när man vant sig!

Jag gillar iof när det syns att man varit hos frissan.
Det tråkigaste jag vet är när det inte syns ..

Ikväll blir det tjejträff hos gamla arbetskamrater.
Vi ska hem till en nybliven mamma -
ska bli så mysig !!

Solen skiner redan och det verkar bli en härlig dag!



Varför ..

slösar vi bort så mycket tid på att oroa oss för morgondagen
när det är idag
vi ska leva och njuta !!






Undrar om regelbunden yoga hjälper mot det ...

= /


Quorn i dillsås



En god vegetarisk rätt jag gör lite då och då är Quorn i dillsås.
Snabbmat av högsta grad och jag gillar dill & det lite syrliga från creme fraiche.

När vår äldsta dotter var bebis var vi testsmakare på just Dillkött.
Vi fick 15 burkar tror jag ..  och jag åt nog själv upp hälften.. ;).



Man behöver:

1 påse Quorn i bitar
8-10 champinjoner i klyftor
3 dl creme fraiche
1½ msk kycklingfond (el lantbuljong)
½ dl finhackad dill
salt & svartpeppar
ev 2 tsk färskpressad citronjuice

Koka upp creme fraiche med fond
och  häll sen i quorn, champinjoner och dill.

Sjud ca 5 minuter och smaka
 av med citron, salt & peppar.

Gott med broccoli, blomkål och sockerärter till!



Träna idag ??






















* * * * *


Själv blir det nog bara morgonyoga idag.
Ska till frisören efter jobbet kan ta några timmar
för det ska bli både klipp & färg.

Sen blev det ganska mycket träning under helgen.


Veckans träning - v. 10

Denna vecka har jag vilat min fot rejält.
Jag har inte vågat springa förrän i slutet på veckan.

Så jag har tränat följande:

Måndag: Yoga 60 min

Tisdag: Yoga 50 min + 75 min, Styrka - Ben/rumpa 30 min

Onsdag: Yoga 60 min

Torsdag: Kettlebells 35 min - Yoga 30 min

Fredag: Rodd 10 min, Styrka -  Bröst-Axlar-Mage 40 min, Jogg (ökande) 2 km
Yoga 45 min

Lördag: Löpning 9,1 km, Yoga 50 min

Söndag: Löpning 11,2 km, Kettebells 35 min, Ýoga 90 min

Totalt:
Yoga 7,66 tim
(haha jag har yogat en hel arbetsdag !!  ;)
Löpning: 22,3 km
Styrka: 2,5 tim




Mysig lördag

Gårdagen var en toppendag.

Var hos syster och firade lilla Elsa, 2 år.
 Dessutom firades vår dotter som fyller 15 om några veckor.
Vi är en stor familj (har många syskon) som bor på lite spridda ställen
så det är smidigt att slå ihop kalas när vi ändå träffas.
Är inte alltid lätt att få ihop allt annars.

Vi hade jättetrevligt & båda barnen var mycket nöjda.
Vi åt tacogratäng & syster hade bakat fina prinsesstårtor.
Jag tog med min kladdkaka med mintsmak.









Sen på kvällen var vi väldigt nöjda med att Loreen vann Melodifestivalen.


2 minuters mandel/nötbröd

Dagens andra frukost efter löppass & kettlebells fick bli ostmacka & te.

Ett snabbt bröd som jag upptäckte att jag inte skrivit om.
Gott att ha även hasselnötsmjöl (jag har malt egna nötter då).
Och även att blanda lite olika nötter till mjöl.

Såg även ett tips att man kan göra pizza på denna botten
"micropizza" ..  snabbt, lätt & gott !

Snabba mandel/nötbrödet

 1 dl mandelmjöl
1 ägg
Lite salt
25 gr smält smör

Gör så här:
 
Vispa ägget i en djup tallrik.

Tillsätt mandelmjöl, salt, smör och mosa ihop med en gaffel.



Antingen i djup tallrik för bullform eller
en vanlig tallrik för tunnbröd (pizzabotten).

In i micron 2 min på full effekt.






Ät och njut med smör och ost.




Jag bredde även guacamole på i botten ...


Kladdkaka med mintsmak



Bakade en god kladdkaka.
Grundreceptet hittade jag hos Henrik.

Jag hade lite hackade pecannötter i men det
kan man utesluta eller ha andra nötter i.


Kladdkaka med mintsmak
8 port

4 ägg
200 g mörk choklad med mintsmak
(eller naturell eller annan smak ) 
200 g osaltat smör
2 msk  sukrin
1/4 krm stevia
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk mandelmjöl
1 dl hackade pecannötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.
Smält smör och choklad på låg värme.

Vispa ägg, sukrin, stevia och vaniljpulver luftigt.
Tillsätt mandelmjölet och sist chokladsmöret.

Smörj en form gärna med kokosolja och häll i smeten.
Grädda i ca 6-8 minuter.

Bara vispad grädde till och kanske lite bär.
Jag hade jordgubbar till.





Kändes konstigt

att vakna imorse.
Sovit dåligt & hade huvudvärk.
Har ju varit fyllmåne och jag är känslig för det.

Men tog en tablett, en stor mugg kaffe (med stor sked kokosolja)
och sen var man på hugget igen.

Har nu lyckats avverka en försiktig löptur på 9,1 km
det gör inte ont i foten men det "bränner" under den.
Är så svårt att veta om man ska vila den eller inte längre.
Härligt vårväder var det så man blev fylld av energi!

Nu ska jag ta dagens yogapass.

Sen blir det kalas hos lilla Elsa, vi ska även fira 
"lilla" A som fyller 15 när vi är i London.

Jag ska ta med några tacogratänger och 
har bakat kladdkaka att ta med.

Ikväll är det ju Mello - undrar vem som vinner!?

Ska ni se och vem tror ni vinner ???

Själv håller jag på Loreen.

Ha en trevlig dag !



Lite Mello-snacks kanske ..


Bacon & mozzarellafyllda pastarullar



Testade göra pastarullar på LCHF-pasta.
Gjorde enligt receptet på 2 långpannor.

Gick jättebra, det går givetvis med vanliga färska pastapplattor med.

Pastaplattor
ca 5-6 port

6 ägg
200 gr philadelfiaost (gärna smaksatt)
0,75 fiberhusk
½ tsk salt

Sätt ugnen på 150°.
Vispa ihop ägg med philadefiaosten poröst.
I med salt & vispa i fiberhusken.
Bred ut på två bakpappersklädda plåtar och
lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Kavla ut så "degen" blir tunn - helst ut till kanterna.

Grädda i 10 minuter med båda papprena på!
Låt svalna, ta bort det översta pappret 
och skär så stora bitar som önskas.

Fyllning:

2 paket bacon
2 mozzarellaostar
basilika
4-5 soltorkade tomater

Sås:

5 dl vispgrädde
3 dl passerade tomater
2 tsk oregano
2 tsk dragon
1 tsk salt
riven ost

Stek bacon och skär i mindre bitar.
Skär mozzarellan och tomater i små bitar.
Blanda med bacon tillsammans med basilika.

Höj ugnsvärmen till 225°.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och
lägg lite i botten på en ugnssäker form.

Lägg en sked fyllning på en platta och rulla ihop.
Lägg tätt i formen.
Häll sen över resten av såsen och strö över riven ost.






Vill ha ...




Läste hos Anna om denna bärbara och smidiga
yogautrusning man kan köpa på Makila Clothing.

Man behöver alltså ingen matta -
perfekt att ex ta med på resa!!
Tar ju ingen plats i väskan.

Snygga kläder till ex yoga eller bara mys har de med.
Just nu har de 10 % rabatt vid beställning!


 


En veckas yoga.



Nu har jag yogat i mer än en vecka - 
VARJE dag mellan 50-90 minuter!

Jag har redan märkt resultat.
Känner mig smidigare, vigare & starkare.

Har innan ofta fått värk i min ena axel då jag yogat
 ( brukar gå 1-2ggr/v annars ).

Men nu känner jag knappt av skadan.

Helt underbart!
Regelbunden träning ger resultat
& regelbunden -  som i väldigt ofta
(typ varje dag) - snabba resultat!

Sen är ju inte yoga "resultat" utan ska ju ge mer för själen.
Det andra får man på köpet !



Hipp hipp hurra !!

Idag fyller världens sötaste tjej 2 år !!

Min systerdotter Elsa, en bedårande söt bestämd liten dam.

När vi träffas är det bara min yngsta dotter som gäller,
jag har ingen chans tyvärr!! Men det bjuder jag på ..  ;)

Härlig är hon i alla fall ! Det är mitt första syskonbarn så det är nog lite speciellt.

På lördag blir det kalas då vi även ska fira min 15-åring då vi ändå träffas.



STOR GRATTISKRAM FRÅN MOSTER !!!  <3


Fyllda kycklingbiffar

I julas hade vi julklappslek och då vann jag en sådan här:



Hittade den i kylen och tänkte göra något med kycklingfärs
 så jag gjorde fyllda biffar tillsammans med fetaost.
Har man inte kycklingfärs är det lätt att mixa i en matberedare några minuter.

Så här gjorde jag:

400 gr kycklingfärs
1 ägg
1 riven vitlök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 gr fetaost
3 msk tomat & olivtapenade
1 msk frysta örter (jag tog provencal)

Vispa upp ägget med salt, peppar & vitlök.
Hacka fetaosten och blanda med tapenaden& örterna.
Gör biffar som fylles med röran.
Stek några minuter i stekpanna.
Låt steka färdigt i ugnen ca 10 min på 200°.






Jag hade en cole slow till..


Grönt är skönt








Internationella kvinnodagen




Idag firas internationella kvinnodagen i hela världen
just för att uppmärksamma kvinnors situation och ojämställdhet.

Vet inte om det "firas" egentligen men visst borde det vara
lika för alla - i HELA världen !!!


Intervalltips

Hittar ständigt nya tips på Youtube på träning.
Och nytt friskar alltid upp tycker jag.

Dessa tips gillade jag:


Coleslow



Bland det godaste & fräschaste tillbehöret jag vet.
Och passar utmärkt nu när snart grillsäsongen börjar.

Gott till en kryddig korv eller som vi ibland på fredagar en grillad kyckling.

Gör gärna mycket för den är nästan godare någon dag efter.

Man behöver:

½ finstrimlat vitkålshuvud
1 strimlad röd lök
ev. 1 strimlad fänkål
1-2 dl majonäs (egen är den godaste)
2-3 tsk dijon senap
ev. 1 dl creme fraiche
(eller turkisk yoghurt)
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

Blanda majonäs, senap, creme fraiche och vinäger i en burk.
Smaka av med salt & peppar.

Blanda ner vitkål, rödlök & fänkål ordentligt.
Öka mängden majo/creme fraiche om det behövs för det ska vara krämigt.
Låt stå svalt någon timme innan servering.

Håller i kyl i flera dagar.





Såg kanske inte så kul ut i en gul burk !!  ;)


Fight the war

Orkar ni titta !? 

Viktigt, tragiskt, skratt & tårar och så förbaskat orättvist!



 Man vet inte vad man ska säga. Man önskar ibland man gjorde mer...


Fiskgratäng på fänkåls & purjobädd




Köpte färsk torskfile så det blev en fiskgratäng med fänkål i botten.

700 gr torskfilé
1/2 purjolök i strimlor
1 strimlad fänkål 
2 tomater i skivor
salt 
peppar
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
100 gr philadefiaost vitlök/örter
2-3 msk tomatpuré
3 msk provensaliska frysta örtkryddor

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°
Lägg den strimlade purjolöken & fänkålen i botten på en ugnsfast form.
Lägg ut fisk över det och salta & peppra.
Lägg tomatskivorna över.

Vispa ihop creme fraiche, grädde, färskost och tomatpurén.
Tillsätt kryddorna och smaka av med salt & peppar.
Häll denna över tomaterna/fisken och gratinera i ugnen i
ca 20-25 min eller tills fisken är klar.





Jag wokade lite aubergine, zuccini, broccoli & sockerärter till.


Kettlebell



Jag har länge velat testa Kettlebells men det finns inte på mitt gym ..

Och när inte jag kan komma till Kettlebell får ju Kettlebell komma till mig ..;)

SÅ jag köpte en (så länge) med vikt på 8 kg.
Ganska bra att börja med det för mig kände jag 
- har ju tränat lite styrka så lite muskler har jag redan.

Man fick en tränings-DVD till och det var jättebra eftersom
jag inte fått instruktioner av någon instruktör innan.

Ett pass som tog ca 35 minuter och det känns i axlar & mage rejält.
Har till och med träningsvärk i "kärlekshandtagen" ...



(Bild från tumblr)



Ni ser ju vilka muskler man får ...

Har ni testat Kettlebells ???


Ceasardressing på ett kick

Min favoritsallad alla kategorier är Ceasarsallad!






Jag brukar oftast göra min egen Ceasardressing men så hittade jag denna i affären.
Den var ett bra alternativ till egen, väldigt  smidigt att ha hemma.






Även god att bara blanda med hackat kokt ägg & tonfisk 
och eventuellt lite hackad purjolök & paprika med.


Dagens ...














Utmaningsvecka 4 (sista!!!)




Oh så var min utmaning hos Emelie slut nu!!

Har varit kul, lite krävande men framför allt peppande!


Jag har alltså tränat denna vecka 9:

Mån: Styrke-Fyspass 60 min + Styrka Biceps, Axlar, Mage 35 min

Tis: Löpning 5 km

Ons: Sumba 60 min + Styrka Ben, Rumpa, Rygg 40 min

Tor: Löpning Fartlek/intervall 4 km, Yoga 90 min

Fred: Styrka Bröst, Triceps, Axlar 40 min - Rodd 20 min, Yoga 30 min

Lörd: Yoga 90 min

Sönd: Cykel 2,2 mil fartlek 60 min, Kettlebells 35 min, Yoga 60 min.

- - -

Totalt tränat:

Styrka x 4 - 3,5 tim
Sumba x 1 - 1 tim
Löpning x 2 - endast 9 km ( pga fotskada )
Rodd x 1 - 20 min
Cykel x 1 - 1 tim
Yoga x 4 - 4,5 tim

Total tid: ca 11,3 timmar


Kycklingbullar á la thai

Köpte kycklingfärs och gjorde köttbullar på dem.

Samtidigt sugen på Thaimat så det fick bli lite inspirerat därefter.


Kycklingköttbullar i röd currysås
4 port

400-500 g kycklingfärs
1 tsk salt
1 liten gul lök, fint hackad
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk koriander (jag hade torkad)
1 ägg
2 msk rapsolja

Sås:
1-2 msk röd currypasta på burk
1 burk kokosmjölk
2 dl grädde
1 tsk fisksås

Vispa upp ägg, salt, lök och ingefära.
Blanda i  färsen.  Forma till bullar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn bullarna  runt om ca 5 min.

Fräs currypastan någon minut i en kastrull och häll på mjölk och kokosmjölk.
Lägg i kycklingbullarna och sjud dem i såsen ca 3 minuter.

Smaka av med salt & peppar.



Det kan vända ..

Vaknade lite deppig först då min fot inte är som den ska ..
Är ju van att ta en lång morgonjogg på någon av helgdagarna men det gick ju inte.
Solen sken (fast det var kallt & frost ute) så jag bestämde mig för en cykeltur istället.

Det blev en runda på 2,2 mil på en timme.
Cyklade på ganska hårt på högsta växeln, lite fartlek emellanåt.
Härligt vackert var det på åkrarna, frostigt med soldis - lite meditation för själen.

När jag kom hem invigde jag min kettlebell som jag köpt.
Det var ett tufft pass på 35 minuter - kommer kännas i axlar imorgon!!

Nu har jag precis ätit favoritfrukost!

Turkisk yoghurt med hallon, blåbär & hackade nötter,
en smörgås med avocado, ägg & lite majonäs
och till det  en stor mugg te!



Nu känner jag mig på topp igen!!

Idag ska jag och döttrarna till Body Shop och bli lite ompysslade.
Jag hade värdecheckar på ansiktbehandling & makeup-rådgivning.
Ska bli kul med lite tips och råd från "proffs" - har varit där förut för
makeup-rådgivning och blev förvånad hur duktiga de var.


Kebabsallad




Gjorde kebab idag på ett väldigt smidigt sätt.

Jag gjorde dubbel sats, alltså på 1 kg nötfärs.
Men istället för att steka i stekpannan gjorde jag det i ugnen på 250°.
Blev 4 långpannor som jag strimlade och innan vi åt så
stekte jag det lite varmt i en stekpanna.
 




Orginalreceptet är:

500 gr nötfärs (eller lammfärs)
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 tsk spiskummin

½  tsk koriander

½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk oregano
2 tsk citronsaft

Blanda ihop allt till smidig "deg".
Dela i 4-5 delar & kavla ut en del färs i taget mellan 2 bakplåtspapper.
Dra bort det översta pappret & vänd ner köttet i het stekpanna med olja.
Efter en stund släpper det andra pappret.
Ta bort pappret och vänd köttet.

(Fast jag stekte det i ugnen istället denna gång)

Skär i strimlor och servera ex som sallad tillsammans med 
sallad, tomat, gurka, paprika, rå lök, pepperoni.

Jag hade tacosås och vitlöksås till.

Vitlöksås:

3 dl turkisk yoghurt
2 vitlökslyftor pressade/hackade
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
½ tsk chilipulver
1 tsk olivolja
salt

Blanda och låt stå en stund.


Aj aj aj ...



Invigde mina nya Nike Free 3.0 lite mer på riktigt på Sumban i onsdags.
De var så lätta och sköna att träna i.

MEN nu har jag fått jätteont under hålfoten.
Lyckades springa i torsdags men igår tog det helt stopp.
Fick köra rodd & styrka istället.

Nu när jag googlade lite om "smärtan" läser jag att det är vanligt med
överansträngning då man inte tränat in sig med barfotaskor.
Och att det kan vara en "stressfraktur" .. 
När jag läser vidare om detta så kan det ta många veckor
ibland månader innan det läker ...   =(

Usch, måtte det inte vara det !!
VI åker ju till London om några veckor och DÄR måste man ju ha "hela" fötter.

SÅ nu blir det verkligen vila för foten.
Jag som tänkte ta ett extra tag med löpningen nu.

- - -

Nåja än ska jag inte deppa ihop.
Ska kurera mig med Voltaren och hoppas på det bästa.

Har ju dessutom min yogautmaning att tänka på
så jag får väl köra extra mycket sådant!





Brownies

Skulle ha fika med till jobbet igår och gjorde LCHF-fika för första gången.

Gjorde brownies från Annika Rognebys "Bakglädje till vardags och fest"




Tog även med lchf-semlor i mindre format.

Blev faktiskt "succé" ..  en av damerna kom och var nästan lite lyrisk och ville ha receptet!

Jag hade inte Bakepro hemma men jag tog vanlig naturellt proteinpulver och det gick lika bra.
Tror annars att man skulle kunna utesluta det helt eller kanske ha pofiber istället.




Här är receptet på den goda kakan!



Brownies
15-20 bitar

Du behöver:


3 ägg
1,5 dl sukrin
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
0,25 dl Bakepro
0,25 dl fiberhusk
1,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter
75 g mörk choklad

Glasyr

1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70 – 85 %)

Gör så här:

 Sätt ugnen på 175 °
 Smält smöret.
 Rör ägg och sukrin fluffigt.
Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen.
 Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
 Grovhacka nötterna, chokladen och vänd ner i smeten och rör om.
 Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan
(20×26 cm) och smöra fast pappret.
Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.

 Låt kakan svalna.
 Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen.
Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
 När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna.
Glasyren blir då något trögflytande.
 Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar.
Garnera eventuellt med hackade nötter.


Snygga löpartights

Nu är jag med i en tävling där man kan vinna snygga löpartights från Röhnisch.





Visst är de snygga!
Jag skulle behöva nya i min löpar-utmaning så jag tar chansen..
Vill du också vara med och tävla - kolla här!


"Gymmet där jag bor"




Gymmet där jag tränar är inte stort men nytt och väldigt fräscht.

Och jag har typ 500 meter dit så det blir väldigt praktiskt.

Där finns 2 löpband, 1 cross, 1 cykel, 1 roddmaskin.
7 olika styrkemaskiner, hantlar & 3 olika skivstänger med lösa vikter.
1 stor ljus & fin gruppträningslokal.

Just nu kan vi välja på Styrke-Fyspass, Sumba och Yoga.
Ibland hoppar en tjej in som kör Afro.






Ibland är jag sugen på att träna på ett större gym
men närheten, kostnadet och den
 familjära stämningen överväger just nu!

Och storleken betyder ju inte allt  ...  ;)


Köttfärspaj LCHF






Hittade en jättbra pajdeg hos Henrik som jag lånat och gjort en köttfärspaj av.

Blev mycket bra tycker jag !!

Du behöver:

Pajskal:

2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 gr osaltat smör
1 ägg
ev. 1-2 msk vatten

Mixa ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sesamfrön och pofiber några minuter.
Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en deg.

Kavla ut och lägg i en pajform.
Nagga botten och låt den stå svalt minst 30 minuter.
(Förbered gärna och låt stå i kylen över natten)
Grädda sen pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

Fyll med favoritfyllning ex:

Köttfärsröra

1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
700 gr köttfärs
10 skivade champinjoner
1½ msk tomatpure
1 msk dijonsenap
1 msk lantfond
2 tsk persilja (torkad eller 1 msk färsk)
1 msk soja
1 dl vatten
--
2 skivade tomater
--
2 ägg
2 dl creme fraiche
100 gr philadelfiaost vitlök/örter
2-3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°

Bryn båda lökarna i olja/smör någon minut i stekpanna och tillsätt köttfärs & svamp.
Låt det steka till köttfärsen känns klar och tillsätt de övriga ingredienserna.

Fyll pajskalet med köttfärsröran, lägg skivade tomater på och
vispa ihop ägg, creme fraiche, färskosten & rivna osten
i en burk som sen läggs på tomaterna.

Grädda färdigt i ugn ca 20-25 minuter.


Inspiration ..

Två härliga aktiviteter jag utövar.

Jogging vs yoga ...

Så olika men ändå lika viktiga för mig.









Idag börjar jag dagen med jogging och
avslutar den med ett långt yogapass ..


RSS 2.0