Yogautmaning
Nu kör jag !
Från 1 mars - 31 mars ska jag utmana mig själv att yoga minst 20 minuter varje dag!
Hoppas det ska ge mig mer smidighet, kanske vanan att fortsätta & ett inre lugn.
Morgonträning är bra då man lägger en grund till hur dagen ska te sig. Om man börjar med 20 minuter yoga innan frukost, ger man kroppen mer energi, och man blir mer fokuserad på det man ska göra under dagen.
Här kommer ett tips från en liten "rolig" film jag hittade på youtube!
Letade lite efter någon film som liknar den yogan jag utövar och denna var ganska lik ..
Men lite skrattvarning - även lite " reklam" då och då .
- - -
Mysigt med lite strand åtminstone ... ;)
Laxburgare med räkröra
Nu har vi testat göra laxburgare. Det var köttigt och gott!
Vi brukar lite då och då göra fiskburgare på torsk annars.
Man behöver:
500 gr benfri lax
½ finhackad gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 rkm svartpeppar
Mixa ihop allt till en smet i matberedare.
Forma färsen till 4 biffar och stek några minuter på var sida.
Vi gjorde en räkröra till:
400 gr räkor med skal
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ dl hackad dill
2 krm salt
Skala räkorna och blanda allt till en röra.
Serverade med sallad och guacamole till.
Stark är det nya
Moussaka på snabbt vis
Gjorde min goda moussaka i helgen!
Är perfekt att ha som lunchportioner i frysen.
Jag gör den helst på lammfärs men det funkar bra med nötfärs med.
Eftersom jag försteker auberginen i ugnen så går den så fort att göra.
Se receptet här.
Är absolut med på min topp 10 lista på godaste maträtter!
Maria
Då har jag namnsdag idag då!
Jag och väldigt många till ...
SÅ grattis alla ni som heter Maria !!
Maria är ett kvinnonamn, och en grekisk eller latinsk form av det
ursprungliga arameiska namnet Mariam, (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam).
En svensk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj (namn) Maj och Maja.
Den engelska formen av namnet är Mary (kvinnonamn) Mary, den franska är Marie.
Maria är mest känd från Bibeln då hon är Jesumoder.
Maria förekommer också i formen Maria Magdalena och är en av kvinnorna runt Jesus.
Den allra vanligaste betydelsen för Maria är "rebellisk" och "önskat barn".
Men namnet kommer troligast från ett egyptiskt namn som kom
från ordet mry "älskad" eller ordet mr "kärlek".
Fler betydelser kan vara "uppror", "rebellisk", "trotsig", "efterlängtat barn",
"havets stjärna", "en pe i havet", "den vackra", "älskad av Gud", "den perfekta",
"den som älskar Gud", "den helade", "stark", "stor sorg",
"den välnärda" (med betydelsen "vacker"), "älskarinna", "graciös", "den upphöjda",
"den charmiga" och "den som härskar".
Betydelsen "den trotsiga" kommer av att Moses syster Miriam ställde sig
på Arons sida när bröderna bråkade och blev därför bestraffad med spetälska.
Det finns 447975 kvinnor som har förnamnet Maria.
Av dessa har 81849 namnet Maria som tilltalsnamn/ förstanamn.
Och det finns 564 män som har förnamnet Maria varav 7 har det som tilltalsnamn/ förstanamn.
Källa: http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Maria
***
"En pe i havet" ??
Quorn & svampwok
Hittade en ny fryst grönsakblandning i affären som jag köpte tillsammans med Portabella och Quornfileér.
Så jag gjorde en wok på detta idag.
Quorn & svampwok
ca 2 port
1 stor portabellosvamp
5 champinjoner
2 skivade quornfileér
1 klyfta strimlad vitkål
2 hackade vitlöksklyftor
2-3 dl grönsakblandningen ovan
1 röd paprika
salt
peppar
Stekes tills det är mjukt ca 5-8 minuter.
Hyvlad parmesanost vid servering
Underbar Röhnisch jacka
Sett denna underbara löparjacka och hittade
en tävling på Livskraft där man kan vinna den.
Visst blir man glad av den !!!
!
Utmaningsvecka 3
Denna vecka har jag utfört följande träning:
Mån: Styrke/Fys-pass (gruppträning) 60 min
+ extra Rygg, Biceps, Axlar, Mage 30 min
Tis: Löpning 5,2 km
Sumba 50 min
Ons: Styrketräning Ben+ rumpa 45 min
Sumba 60 min.
Tor: Löpning 4,7 km (värsta motvinden!!!)
Fre: Styrketräning Bröst, Axlar, Mage
Löpning intervaller 3 km
Lör: Yoga 60 min
Sön: Löpning 15 km
Totaltid: ca 8 timmar
Löpkm: 22,7
Lax med citronsås
Dotterns önskemål till dagens middag fick bli
Lax med citronsås
500 gr laxfileér
salt
peppar
persillade
Sås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
50 gr philadefiaost (gärna vitlök/örter)
rivet ska från 1 citron
saft från ½ citron
1 msk lantbuljong (eller fiskbuljong)
2 krm gurkmeja (för färgen)
salt
peppar
Sätt ugnen på 200°.
Lägg laxen i ugnsform, salta, peppra och gärna persillade på.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
Blanda creme fraiche, grädde och philadelfiaost i en kastrull.
Tillsätt rivet skal från en citron och saften från halva.
Krydda med buljong & gurkmeja.
Smaka av med salt & peppar.
Egodag
Idag har varit en dag jag bara tänkt på mig själv.
Började med lite sovmorgon, drack kaffe och åt en liten
minifrukost (turkisk yoghurt med bär).
Sen på med löparkläder och det blev en runda på 15 km i det vackra men kalla vädret.
Väl hemma åt jag en andra frukost kokta ägg med majonäs/salami.
Sen tog jag ett varmt bad med hårinpackning, ansiktsmask, fotvård & handvård!
Maken putsade fönstrena här hemma under tiden .. ;)
Gjorde mig sen en stor mugg te och tog den mycket bra boken "Tusen strålande solar"
med mig ut i solen där jag satt i över en timme och njöt.
Middagen gjorde jag sen (men jag älskar dock laga mat).
Dottern hade önskat lax med citronsås så det fick det bli.
Nu mätt & nöjd ska jag nog sätta mig en stund och
kolla ikapp tv-programmen jag aldrig hinner se i veckorna.
En bok jag kan rekommendera!
Sköna söndag
Vaknade av solen idag - I LOVE !!!
Tillbringade gårdagskvällen hos goda vänner där vi först
badade ute i tunna under en vacker stjärnklar himmel.
Såg sen på melodifestivalen där det för en gångs skull var flera bra bidrag tyckte vi.
I dag ska jag fortsätta njuta av dagen!!
Parmesanfylld fläskfilé
Här är ett recept på festlig fläskfilé med god sås.
1 fläskfilé
4-5 soltorkade tomater
50 gr finriven parmesanost
1 kruka basilika
½ finhackad gul lök
1 dl vitt vin
1 msk dijonsenap
½ msk lantbuljong
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk Shoyu (eller vanlig soja)
½ msk dragon
Sätt ugnen på 200°.
Ansa och bryn fläskfilen hel runtom så den får lite färg.
Salta och peppra.
Tag ur pannan och gör ett djupt snitt.
Hacka tomaterna i små bitar och blanda med den
rivna osten och finhackad basilika.
Fyll röran i fläskfilén och stek klar i ugn ca 15-20 minuter.
Fräs under tiden löken mjuk i stekpannan och häll på vinet.
Låt reducera till ungefär hälften.
Tillsätt senap, grädde, creme fraiche, buljong, soja & dragon.
Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar.
Jag hade kokt broccoli & stekta champinjoner till.
( Jag älskar champinjoner ... )
Budapest i bilder
Förra året besökte vi Budapest.
En underbar stad med härliga bad, god och billig mat & öl.
Det var mycket att se och göra.
Jag kan absolut rekommendera ett besök dit!
Här är ett litet bildcollage av Budapest...
God morgon !!
Härligt med lördag och inget planerat.
Vi var bortbjudna igår, fick god fläskfilégratäng med kantareller.
Jag hade med semlor till efterrätt - de gillade dem!
Mina skor kom igår så jag ska nog inviga dem idag,
de kändes lite som "sockiplast" runt foten men jättesköna!
Sen ska jag bara njuta av dagen och bara vara.
Har inte bestämt vad vi ska äta för gott ikväll ??
Vad ska ni göra / äta ??
Semlor (LCHF)
Eftersom jag är en "slow starter" så gjorde jag semlor först nu ..
Hade inte tänkt göra det först men dessa som Ellinor hade gjort
såg så goda ut så jag var bara tvungen att testa.
Och det är jag glad över - för de var mycket goda!
Har t o m gjort det 2 ggr nu .. den andra gången gjorde jag bara
minimini som jag ska ta med på kalas ...
Jag hade inte "sukrin melis" utan jag "mortlade"
vanligt sukrin tills det blev som mjukt pulver - gick jättebra!
10-17 små semlor
4 ägg
4 msk sukrin melis
0,5 krm stevia
1 dl grädde
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5-3,5 msk fiberhusk
(beroende på hur stora ägg du har)
2 tsk bakpulver
1.5 tsk kardemumma
Sätt på ugnen på 170 °.
Vispa ägg och sötning poröst.
Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg.
Låt stå ca 5 min och sen formar du 10 bullar
(jag tog hjälp av 2 skedar för de var lite kladdigt,
annars fukta händerna så är det lättare att rulla)
och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 18 min och ta sedan ut dem och låt svalna helt.
Mandelmassefyllning
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
1/4 krm stevia
Vispad grädde
Bullarna är goda som de är eller man vill fylla med annat.
Andra gången gjorde jag mindre (17 st)
Visst är de söta !??
Träningsvärk
Jag har genom min utmaning ändrat min träning en hel del.
Har bland annat börjat dela upp min styrketräning i 3-split.
Dvs styrketränar olika kroppsdelar vid olika tillfällen.
Har märkt att detta leder till mer muskler, man orkar tyngre vikter
men också denna hemska träningsvärk som det leder till!
Jag tycker själv att jag stretchar mycket men det hjälper inte.
Ibland är det så plågsamt att jag nästan känner att det inte är värt det ..
Fördelen då man splittar är väl då att man "bara"
har träningsvärk i ett "område" i taget.
Om någon som har tips för att undvika den värsta värken
så tar jag tacksamt emot det ..
Fläskytterfilégratäng
Hade kylskåpstömning så jag gjorde en gratäng på fläskytterfilé.
Funkar säkert med kyckling med.
Fläskytterfilégratäng:
600 gr fläskytterfilé
salt
peppar
1 röd paprika
½ gul paprika
½ purjolök
10 champinjoner
Sås:
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1½ msk balsamvinäger
1 msk soja
1 msk lantbuljong
riven ost
Sätt ugnen på 200 °.
Skär ytterfilén i skivor. Stek lite lätt och salta & peppra.
Lägg skivorna i en ungssäker form.
Strimla grönsakerna och stek till lite lätt och lägg över köttet.
Blanda ingredienserna till sås i en bunke och häll över kött & grönsaker.
Strö över riven ost.
Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Jag serverade med haricots verts & sallad.
Bara med ett klick ...
Internethandel i all ära men ibland blir det för lätt ...
Eller förresten det blir även prisvärt.
795:- på Sportamore.se.
Har ju länge varit sugen på "Barfotaskor" men tycker Fivefingers är lite hmm "fula" ..
Hittade istället denna modell Nike Free 3.0 som har liknande effekt
- dessutom ser de ut som skor.
Nu har jag i a f beställt - kommer till mig SNART!!!
Lite ... men tänkvärt
Lammfärsbiffar
Jag tycker mycket om lammkött och här gjorde jag
lammfärsbiffar med oliver, fetaost & pinjenötter i.
Det går lika bra med nötfärs om man hellre vill ha det.
Lammfärsbiffar
500-600 gr lammfärs
1 ägg
½ dl grädde
2 vitlöksklyftor (hackad)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 gr fetaost
1 dl oliver
½ dl pinjenötter
Gör så här:
Vispa upp ägget med grädden, hackade vitlöken, salt och peppar.
Blanda i färsen och övriga ingredienser försiktigt.
Gör biffar och stek några minuter på var sida tills de är klara.
Jag wokade paprika, champinjoner, squash & aubergine till
som jag serverade med sallad och vitlökssås
(gjord på turkisk yoghurt, persillade & vitlök).
Sumba med S
Ikväll kör vi SUMBA!!!
Gymmet jag går på har inte den licensierade Zumban så
då får det inte heta Zumba med Z utan vi kallar det Sumba istället.
MEN träningen är inte på något sätt sämre för det utan tvärtom
så är Camilla som är ledare toppenduktig och peppande!
Man är helt slut efter ett pass ...
Valnötsost
Sitter här och äter mellanmål efter träningen!
Blev frökex med Rondelé Valnötsost och skinka.
Har ni inte smakat den osten så gör det - den är ljuvlig!
Skulle kunna äta den ur burken!
Sen älskar jag valnötter med ...
Campadre
Oops där blev det beställt från Campadre igen …
De har så mycket fina saker till mycket bra priser,
lite för mycket .. svårt att låta bli att köpa!
Idag blev det fina dessertskålar och en armlös kofta.
Har tidigare köpt prisvärda hudvårdskrämer från Skin Science för halva priset!
Gå gärna in och anmäl er för erbjudanden!
http://campadre.se/tipsa/786965
Kokosgratinerad kyckling med jordnötsås
Jag älskar kokos och testade att panera kycklingfilé med det.
Tanken var att det skulle bli lite knaprigare än det blev
men smaken blev väldigt god.
Kokosgratinerad kyckling
Du behöver:
4 kycklingfileér
salt & peppar
Blanda ihop:
1 tsk sambal oelek
1 tsk röd currypasta
2 vitlöksklyftor
2 tsk soya
½ dl grädde
1 dl cocosflingor
Låt röran svälla medan du saltar och pepprar kycklingfilérna.
Bred på blandningen på filéerna och grädda i 225° i 10 minuter,
ta ut och strö över lite mer cocos och grädda ytterligare
10-15 minuter beroende på filéernas storlek.
Jordnötsås:
2 dl kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk jordnötssmör (gärna ekologiskt, osaltat)
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk salt
1-2 tsk Shoyu (soja)
Gör så här
Koka upp kokosmjölken.
Tillsätt jordnötssmöret och grädden och
sjud det till såsen får en krämig konsistens,
det går fort ca 5 minuter.
Krydda med sambal, citronsaft, salt & soja.
Här hade jag blomkålsris, sparris & dagliga salladen till.
Laleh
Just nu så lyssnar jag på Laleh ..
Gillar hennes "språk och uttryck" jättemycket,
hennes sista skiva är riktigt bra!
Är så glad att vi har fått biljetter till hennes konsert
som går av stapeln i slutet av april här i staden
Är våren på gång ??
Åhh vad jag längtar efter vår nu!
Satt ute och åt lunch igår i bara tröja & jeans.
I lä med solen i ögonen var det jätteskönt.
Våren är min bästa årstid!
Då har man hela sommaren och hösten
(som också är ok framför sig).
Fast ska jag vara ärlig gillar jag vintern med ... ;)
Jag är med andra ord tacksam över våra årstider!
Varje tid har liksom sin charm .. men VÅREN slår allt !!!
Ny vecka ..
ny träning!
Sportlovet gör att yogan är inställd.
Ska försöka yoga någon dag hemma istället.
Det fungerar utmärkt men det gäller bara att man ska göra det med.
Annars är tanken att jag ska gruppträna:
Styrke-fyspass idag
Sumba tisdag
Sumba onsdag
Tar jag mina 2 morgonjoggturer (tisd + tors) och
fredagsmorgonpasset med så blir det lysande.
Tränar ni något särskilt denna veckan ?
Grön wok
Jag gjorde en grön wok av min Pak Choi jag köpte häromdagen.
Mitt mål och önskan är köttfria måndagar.
Jag gillar veg mat så det är egentligen inga problem.
Inte så tokigt, man kan äta den som den är eller som tillbehör.
Eller varför inte woka med biff eller kyckling.
Detta hade jag i
1 msk sesamfrö
2 msk pumpakärnor
3 vitlöksklyftor
250 gr broccoli
10 champinjoner
250 gr Pak choi
250 gr grön sparris
2 msk vatten
2 msk Shoyu (japansk soja)
Så här gjorde jag:
Rosta sesamfrön & pumpakärnor i torr stekpanna.
Lägg åt sidan i en skål.
Dela sparrisen i mindre bitar och förväll i saltat vatten.
Hacka vitlök fint, dela broccoli i små buketter,
skiva champinjonerna och strimla Pak choien.
Fräs upp vitlöken i olja i het wokpanna (eller stekpanna) någon minut,
häll i resterande grönsaker och låt steka några minuter.
Blanda vatten & soja och häll över grönsakerna.
Strö över fröna och smaka av om det behövs mer salt.
Är säker gott med lite cashewnötter på också!!
Sportlov
Nu har mina tonårstjejer sportlov men
misstänker att det inte blir så mycket sportande för dem ..
Varför heter det sportlov egentligen ??
Nyttjar man inte vintersporter så sportar nog inte barn/ungdomar mer än annars.
Och här har nästan snön försvunnit så det är nog svårt med både skidor och pulka.
Annat var det när vi var små !!? ;)
(Brukar jag säga ...)
Själv jobbar jag som vanligt - inget lov för mig.
Ska ni vara lediga & göra något kul??
Nöt/fröbröd
Bakade Erikas matbröd igår.
Det blev riktigt bra,
påminner lite om Danskt rågbröd med allt tuggmotstånd.
Det kan jag rekommendera varmt.
Lätt att frysa in i skivor och plocka fram efter hand.
Jag hade en blandad nötmix som jag mixade innehållande:
hasselnötter, mandel, paranötter & valnötter.
Och denna gång använde jag Turkisk yoghurt.
Nöt/fröbröd
1 bröd
150 g valfria nötter/mandel
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön
(ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10%
(eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°
Mixa nötter/mandel och sesamfrön till mjöl.
Blanda med övriga torra ingredienser i en bunke.
Vispa ihop kesellan/yoghurt med äggen i en separat bunke.
Blanda ihop allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
Häll upp i en avlång 1,5-litersform och grädda
i 80 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt brödet svalna och skär då upp brödet i skivor.
Utmaningsvecka 2
Även denna vecka fixade jag Emelies utmaning!
Kosten inga problem, hade ju en utekväll i fredags
så det blev den första alkoholen på 2 veckor ..
Sötsug har jag inte sen jag började med LCHF
men åt lite glass igår kväll som laddning inför dagens löppass.
Veckans (7) träning blev så här:
Måndag: Meditation 20 min, Styrka överkropp 40 minuter
Tisdag: Löpning 5,2 km, Sumba 60 min, Yoga 75 min
Onsdag: Löpning intervall 3 km, Afro 60 min
Torsdag: morgon - Löpning (fartlek/intervaller i -9 gr) 5,2 km,
Stryka biceps, triceps, axlar (reps 30-20-10).
Kväll - Styrka ben, rumpa. Löpning 2 km. Yoga 90 minuter
Fredag: Rodd 1000 meter, Styrka bröst, axlar, triceps, mage. Löpning 4 km.
Lördag: Vilodag (med grym träningsvärk..)
Söndag: Löpning 16 km
SUMMA:
Löpning 35,4 km (intervall + distans)
Yoga: 2 pass + 1 meditation
Styrketräning: 4 pass
Gruppträning: 2 pass (Sumba+Afro)
Totalt träningstid ca 10 timmar
16 km ..
Lite matt men vilken lycka,
lyckades med en runda på 16 km !!
Gick inte så fort då det var blandat underlag,
asfalt, isgata & snömådd (blev ganska blöt om fötterna).
Men höll ett tempo runt 6,30 - som jag är jättenöjd med!
Hade jag fått lite energipåfyllning hade jag nog fixat lite till.
En härlig känsla!
När jag kom hem fyllde jag på min energi
med 2 smörgåsar av bröd jag bakade igår!
Ett jättegott LCHF bröd som jag tycker
påminner lite om Danskt rågbröd.
Recept kommer ...
Vaknade till fågelkvitter ...
Vad underbart det är att vakna till fågelkvitter!
Även om det är grått & mulet ute så känner man att våren närmar sig ...
Träningsvärken har "mojnat" nu också.
Sitter här med en mugg kaffe med stor sked kokosolja i
och ska även ladda med lite lätt frukost då tanken är att springa långt idag.
Med långt då menar jag över milen, hittills har jag bara sprungit det.
Så håll tummarna för mig! Det är en tuff utmaning ..
Moule marinière - Vitvinskokta musslor
Åhh så gott & så lätt det var!
Första gången jag tillagar musslor.
"Upptäckte" musslor först för några år sedan
och i höstas när vi var i Bryssel frossade
vi verkligen i olika varianter av musslor.
Och nu har jag äntligen gjort det själv.
Denna gången vitvinskokte jag dem.
450 gr blåmusslor (jag hade frysta)
1 msk olivolja
1 finhackad scharlottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 ½ dl vitt vin
1 kvist persilja
½ krm vitpeppar
½ dl grädde
2 msk bladpersilja
ev salt
Har du färska musslor så borsta dem noga så att de blir rena.
Sitter det mycket skräp på, skrapa med baksidan på en kniv.
Tag bort "skägget", skölj noga.
Kasta de musslor som inte stänger sig.
Hetta upp oljan i en låg vid kastrull.
Rör ner scharlottenlök & vitlök och
låt fräsa under omrörning någon minut.
Tilsätt vin, persiljekvist och peppar
och låt koka ca 2 minuter.
Lägg ner de frysta musslorna.
Koka under lock 3-5 minuter.
Ta upp musslorna och kasta de musslor som inte öppnat sig.
Tillsätt grädden och koka ihop spadet till
cirka halva mängden återstår.
Smaka av med salt.
Lägg ner musslorna och strö över persiljan.
receptet kommer helt enkelt från den frysta ICA-förpackningen ..
Pak Choi
Jag köpte ett par Pak Choi när jag handlade förut.
Pak Choi är en kinesisk kålväxt.
God att ha i wok eller i sallad, antingen förvälld eller rå.
Innehåller mycket A och C-vitamin.
Har inte bestämt vad jag ska göra med dem än.
Någon som testat och har tips ??
Sovmorgon ...
Härligt, vaknade tidig men lyckade somna om!
Och det är inte vanligt.
Har sådan GRYM träningsvärk fortfarande
efter torsdagens styrkepass ben-rumpa.
Stretchade dåligt eftersom jag gick på yoga precis efter,
trodde väl det skulle räcka som stretch, men icke!!
Hoppas det går över tills imorgon -
har ju tänkt ta en lång löptur då!
Kvällen igår var jättemysig.
Vi var på lite olika pubar, jag åt en Filet Mignon
där jag bytte ut pommes mot ugnsbakad fänkål
och getostgratinerad tomat - jättelyckat!
Till slut hamnade vi
på Harrys där vi även bowlade lite.
Fast jag var faktiskt hemma redan vid 23-tiden,
vi träffades redan vid kl. 17 så det var lagom.
Och det är jag glad för idag!
Idag ska jag bara ha en vilodag.
Tänkta åka och handla lite & hälsa på mamma.
Vi ska äte lite gott ikväll har vi tänkt.
Kanske göra lite glass i glassmaskinen.
Har läst mig till att det är bra att grunda med
glass inför långa löpturer ..
Ha en mysig lördag!
Varm vitlöksås
En god sås man vill slicka kastrullen efter - passar till både kött & kyckling.
Varm vitlöksås:
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
50 gr philadelfiaost vitlök/örter
½ msk Lantbuljong (eller liknande)
salt, peppar
ev ngn droppe soja kulör (för färgen)
Bryn hackad vitlök i smör några sekunder
och sen i med övriga ingredienser.
Låt koka ihop en stund tills den tjocknar.
Smaka av med salt & peppar.
Här tillsammans med fylld lövbiff och fänkålsgratäng.
Äntligen fredag ..
Ska starta dagen med mitt "traditionella" fredagspass på gymmet.
Är så härligt att starta helgen så ..
för det känns verkligen som om helgen är här när jag är klar där.
Och då åker jag ändå till jobbet direkt efter.
Men fredagar på jobbet brukar vara riktigt bra!
Alla är på gott humör och så jobbar vi lite kortare då!
I em redan ska jag träffa goda vänninorna.
Vi ska ta en After Work med mat & vin
(det vinet jag får dricka enl min utmaning..;)
och sen får vi se vart det leder.
Har fått fribiljetter till Harrys här i staden ..
Ha en härlig fredag !!!
Yoga i ny dimension
Jag har utövat yoga i snart 6 år nu men först nu har jag kommit att riktigt njuta av den.
Har egentligen inte tyckt det varit särskilt kul eller skönt under tiden.
Men efteråt känns allt så toppen så därför har jag fortsatt.
Mitt problem har varit att jag hela tiden vill PRESTERA .. bli bättre och vigare ..
Och visst har jag blivit smidigare & vigare men det är ju inte YOGA!
Vad jag menar är att det tar tid - ge inte upp om du känner att
"detta passade inte mig" - utan ge det lite tid!
Efter ett yogapass känner jag lätthet, glädje och ett lugnt inre
och detta har jag även börjat känna av under själva passet.
Yoga betyder förening.
Och målet med yoga bör vara förena kroppen med själen.
Astanga (jag utövar den yogaarten) betyder åtta steg som består av:
yama (förhållningssätt till omvärlden),
niyama (förhållningssätt till sig själv),
asana (fysiska ställningar),
pranayama (andningsövningar),
pratyahara (kontroll över sinnena),
dharana (koncentration),
dhyana (meditation) och
samadhi (förening av t ex kropp och själ, jaget och omvärlden).
Ashtangayogan, i sin traditionella form, integrerar vart och ett
av dessa åtta steg i ett och samma system.
När vi utövar ashtangayoga så som det lärs ut
får vi effekter på flera olika plan, såväl fysiskt som mentalt.
Som till exempel:
Ger starkare, smidigare och längre muskler och
löser upp spänningar och blockeringar i kroppen
Ökar mental och fysisk styrka, flexibilitet, uthållighet och balans
Renar kroppen från gifter och slaggprodukter
Stärker immunförsvaret och ökar ämnesomsättningen
Ökar självmedvetenheten och reducerar stress
Rätar ut snedheter i kroppen och frigör nervsystemet
Förbättrar syreupptagningsförmågan & kvaliteten på andningen
Ger allsidig träning för hela kroppen
Balanserar tarmarna och de inre organens funktion och kvalitet
Botar eller lindrar de flesta problem i rygg, axlar och nacke
Väcker kroppen och sinnet till liv och ger mer energi och livskraft
Ökar andlig medvetenhet och känslighet
Hjälper oss gradvis att leva ett sundare liv
och att bli mer uppmärksamma på kroppens signaler
Lugnar sinnet och förbättrar minnet, koncentrationsförmågan,
kreativiteten och livskvaliteten
Hjälper oss att hitta balans i våra liv och ger oss
ett redskap att bättre hantera livets svängningar
Låter det flummigt ??
Kanske om man inte har Yogat .. annars förstår man nog vad som menas.
Jag älskar att träna hårt, svettigt & tungt ..
och Yogan passar så bra som komplement till allt det.
Och idag är jag glad att jag inte gav upp när det var som "tråkigast" ..
Just nu florerar det "yogautmaningar" hos många bloggare,
där man under 1 månad ska yoga varje dag.
Jag har funderingar på att ägna mars månad åt det.
Att yoga mellan 20-30 minuter minst varje dag i 30 dagar.
Mest för att få in "vanan" och lugnet.
Någon mer som är sugen ???
Blomkålssoppa med bacontopping
Torsdag är yogadag.
Och som jag sagt tidigare är soppa perfekt yogamat.
Är mycket jobbigt att yoga med tung mat i magen
& är jobbigt att yoga utan mat också.
Så blev blir det blomkålsoppa som jag toppar med bacon.
Jag använder:
(3-4 port)
1 blomkålshuvud
1 gul lök
3-4 dl vatten
2 msk lantbuljong
3 dl vispgrädde
salt
peppar
100 philadelfiaost
1 pkt hårdstekt bacon
Gör så här
Börja med att steka baconet och skär sen i små bitar.
Hacka löken och skär blomkålen i små bitar.
Fräs detta en skvätt olja ett par minuter under omrörning.
Häll på vattnet och ha i kryddorna och koka i ca 8-10 min.
Mixa med stavmixer tills det blir slätt.
Häll i grädden & philadelfian och låt koka upp.
Låt koka i 5-10 min.
Smaka av med salt & peppar och späd ev med mer vatten.
Servera soppan med baconet strött ovanpå.
Vitt, vitt, vitt ...
Inte bara min blogg är nu vit .. vitt vart man än ser !
Men visst är det vackert !!
Någon vecka till räcker dock om du frågar mig ...
TACK ..
för fin respons om min blogg!
Blir så glad av alla kommentarer!
Jag kör på som tidigare med lite "gott & blandat" ..
Blir enklast så.
Men nu känner ni inte igen er .. !?
När jag kom hem från träningen idag så hade
mina döttrar gjort en ny header till mig!!
Visst blev den fin ??
De tyckte den förra var lite "töntig" .. ;)
Tur man har data-tekniska barn !!
Enkel kyckling-gratäng
Idag var vi sugna på kyckling så det fick bli en god & lättlagad kycklinggratäng.
Ibland när jag lagar mat så får jag beslutsångest vilka kryddor jag ska ha
så jag blandar lite "vilt" .. mina recept är bara ett "tips" enligt
mina smaker och det är lätt att byta ut till egen smak !!
Så här gjorde jag:
Kycklinggratäng
4 port
1 grillad kyckling (alt 4 kycklingfiléer)
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk Sambal oelek
2 msk dijonsenap
2 tsk dragon
2 msk frysta örter
2 tsk persillade
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
2 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar
(alt skär filéerna i bitar och stek dem i pannan, salta & peppra).
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Blanda alla ingredienser till såsen och häll över kycklingen.
Avsluta med riven ost. In i ugnen 200 C ca 20 min.
Servera med ex blomkålsris och en god sallad.
Paprikasoppa
Här är en soppa som passar i rusket som är ute nu.
Paprikasoppa:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk chiliflingor
4 röda paprikor
2 msk lantbuljong / fond / tärningar
2 dl krossade tomater
4 dl vatten
1 tsk timjan
3 msk balsamvinäger
salt
peppar
Hacka löken & vitlöken fint.
Häll olivoljan i en stor kastrull och fräs löken
tillsammans med chiliflinorna utan att det tar färg.
Hacka paprikorna och häll i kastrullen.
Tillsätt buljongen.
När det har stekts en stund på medelvärme och blivit lagom mjukt
häller du på krossade tomaterna, vattnet & timjan.
Låt alllt koka på låg värme under lock i ca 10 min.
Efter det mixas allt med stavmixer till önskad
konsistens tillsammans med balsamvinäger.
Smaka av med salt & peppar.
Servera soppan riktigt varm och toppa med creme fraiche
(eller aioli) lite kryddgrönt och hackad rödlök.
Rörig blogg ??
Är inne på min 4:e bloggmånad nu!
Och är fortfarande lika kul tycker jag ..
Det SÅ roligt att jag fått så många läsare!
Kan dock ibland tycka att bloggen känns rörig!?
Jag blandar lite "hipp som happ" mat, träning med annat ..
Tycker ni det är "too much" .. ??
Funderar om man skulle göra två bloggar,
en träningsblogg & en matblogg.
Vet inte om det är bättre??
Är inte så duktigt utan vill ha det ganska enkelt med.
Har i alla fall försökt styra upp mina recept så de är lättare att hitta.
Motivation
Blomkålsplättar
Gillar ni potatisplättar & kanske vill minska på kolhydrater
- då är detta perfekt!
Godare än potatisplättar om du frågar mig!!
Perfekt till brunch eller lunch!
Grundreceptet fick jag från Elbe ..
Så här gjorde jag:
Blomkålsplättar
(4 port)
300 gr blomkål (fryst eller färsk ca ½ stort huvud)
1 pkt bacon
4 ägg
2 msk fiberhusk
100 gr riven smakrik ost
100 gr philadelfia (jag hade vitlök)
1 tsk salt
Peppar
ev örtkrydda (jag tog basilika)
Koka blomkålen mjuk.
Stek bacon som du skär i småbitar (enklast när det är stekt).
Vispa under tiden ägg med ostarna, fiberhusken & kryddor.
Mixa blomkålen och blanda
sen ihop allt (även baconbitarna) till smet.
Stek plättar i smör. Jag gjorde 16 små, har inget plättlagg.
Jag stekte även lite champinjoner och åt en sallad till & maken tog lingonsylt.
Valentin
Alla hjärtans dag idag då!
Är ju egentligen ganska kommersiellt
men ändå kan jag tycka det är lite mysigt.
- - -
Firandet kom till Sverige först på 1960-talet.
Fast firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari
började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet.
Kopplingen till romantik uppkom först under medeltiden
och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning
om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner.
Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på
vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga
vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.
Fakta från Wikipedia
- - -
Lite gulligt tycker jag allt ..
Vi brukar "fira" med god mat, brukar äta 3-rätters
och när barnen var små tyckte de att det var så mysigt.
Det förkommer ev små paket med ..
Firar ni något ??
Ett alla-hjärtans-dag kort från 1910-talet
Ha en trevlig Alla-♥-Dag !
Frö & nötkex
Mmm sitter och smaskar på goda kex
(som jag bakat idag) med guacamole & skinka på.
Har precis tränat överkropp & mage med ledning av Youtube .. ;)
Finns faktiskt en hel del inspriation att hämta där!
Kexen gjorde jag så här;
5 ägg
½-1 tsk salt
2,5 dl solrosfrö
2,5 dl sesamfrö
1,5 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
2,5 blandade valfria nötter (finhackade)
(jag hade kvar från min vinst ..)
Sätt ugnen på 190°.
Vispa äggen med saltet och blanda i frö/hackade nötter.
Låt stå och "svälla" 5-10 minuter.
Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt ända ut till alla hörn.
Förskär i rutor.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Låt ev eftertorka på eftervärmen.
Med inspiration från boken "Frisk med LCHF"
Laxfilé med feta/pestofyllning
Här älskar barnen lax och detta är verkligen snabbmat och inte alls tokigt.
Fylld laxfilé
4 personer
4 laxfileér
fetaost
pesto (grön men även röd & tapenade är gott)
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugn på 200°.
Lägg laxen i ugnssäker form.
Gör ett snitt i mitten och fyll med valfri
mängd fetaost och bred över pesto.
Salta & peppra.
In i ugn i ca 15 minuter.
Som sås gjorde jag kall pestosås
2 dl creme fraiche
1 msk pesto
salt & peppar
Blanda ihop och smaka av med salt & peppar.
Hade wokad broccoli, champinjoner & lite rotselleri till och sallad.
Dagens ...
Guacamole & salsa / tacosås
Att göra egen guacamole och salsa är väldigt enkelt. Det blir så mycket godare och fräschare än köpt tycker jag. Mogen/mjuk avocaodo är dock viktigt. Och skulle den vara för hård när man delar den kan man "baka" den en stund i ugnen på 100° ca 10-20 minuter. Låt den svalna innan det görs guacamole sen.
Annars kan avokado mogna snabbare om man lägger den i en papperspåse med banan eller äpple.
Vill man ha den lite hetare kan man tillsätta chili eller som jag brukar göra chiliflakes.
Guacamole
2 avokado
1 dl creme fraiche/matyoghurt eller majonäs (om mjölkfri)
0,5 tomat
saften av en 0,5 lime
1- 2 pressade vitlöksklyftor
persillade
salt, peppar efter smak
Mosa avokadon. Skär tomatköttet i tärningar, försök få bort all vätska (släng kärnhuset), pressa i vitlöken och blanda i övriga ingredienser och rör runt!
Smaka av med persillade, salt och peppar.
Ställ kallt.
Salsa/Tacosås 3 dl
1/2 gul lök
1 grön chilifrukt
1 burk krossade tomater
2 tsk vinäger
(ev 1 tsk agavesirap eller honung)
1/2 tsk salt
ev färsk koriander
Olja
Hacka lök och grön chili och fräs mjuk i olja på mellanstark värme.
Lägg i övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Blanda ev i lite hackad koriander.
Ta bort överflödig vätska med en sked och häll upp i burk eller i en skål.
Låt svalna - klart !
Tacokrydda
Jag gör oftast egen tacokrydda,
tittar man på innehållsförteckningen på den som man köper
blir jag nästan rädd ..
Och det är ju så lätt att göra.
Vanliga kryddor som man oftast ändå har hemma.
Så här gör jag:
Tacokrydda
1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
Blanda!
Krydda köttfärsen efter smak! (Glöm inte addera vatten)
Februariutmaning första veckan ..
Har hela veckan haft en dunderförkylning ..
MEN tävlingsmänniska som man är ger jag inte upp i första taget.
Har med de krafter jag haft utfört det jag skulle, fast med ganska lugnt tempo.
Ska ta igen det "lugna" kommande veckor - det är ju det jag VILL!!
Min utmaning innebär:
Kost:
- Äta grönsaker till maten minst en gång om dagen.
- Endast godis, dessert en kväll per vecka.
- Begränsa alkoholintag till max 2 gånger på en månad.
- Ät ordentlig mat lagad från grunden enligt ovan,
med 1-2 mellanmål för att orka träna de flesta dagar per vecka.
Har inte varit några problem med kosten alls ..
brukar ju annars ibland ta en bit choklad (mörk)
och på torsdagar har vi alltid fika på jobbet
så det är det enda jag försakat denna veckan.
Maten jag äter annars är väldigt bra med mycket grönsaker.
Har ökat mellanmålen då jag tränat.
Styrketräning:
- Dela upp muskelgrupperna och kör t ex underkropp/överkropp
2 gånger i veckan i form av maskiner, fria vikter eller egen kroppstyngd.
Fokus här är på fria vikter och egen kroppstyngd för mer funktionell träning.
- Fokus ligger lika mycket på styrketräning som på konditionsträning i veckoschemat.
- Målet är att bli starkare och öka muskelmassan en del.
På tisdagen körde jag överkropp med focus
på axlar, biceps, triceps - och mage.
Körde även lite "boxing" i ca 15 minuter.
Fredagen tog jag ett hårt ben - rumpa - magpass.
Lördagen gjorde jag 2x25 armhävningar,
2x25 tricepshävningar, 2x50 situps + 2x50 sidositups.
Söndagen körde jag tungt 6x4
framsida axlar, rygg.
Planka i variation 4 minuter.
Blev även ett hårt rumppass på 15 minuter (efter Sumban)
Konditionsträning:
- 2-4 konditionspass i veckan där tempot varierar från pass till pass,
några intensiva intervallpass blandat med långdistans eller PW.
- Fokus ligger lika mycket på styrketräning som konditionsträning i veckoschemat.
- Målet är att öka konditionen/uthålligheten för att kunna springa längre eller snabbare.
Onsdagsmorgonen sprang jag 5 km i 6.30-tempo.
Lördagen joggade jag 1 mil.
Söndagen sprang jag 6 km intervaller, roddmaskin 1 km.
På eftermiddagen var det ett flåsigt Sumbapass &
när jag ändå var på gymmet så sprang jag 4 km
(så totalt 10 km öven på söndagen).
Dessutom har jag mediterat 3 ggr som jag har som målsättning.
* * *
Är mycket nöjd med hur träningsveckan ändå blev då jag varit så förkyld!
Drömmer mig bort - Turkiet 2011
Tittar ut och det snöar för fullt !
Saknar värme, sommar & sol.
Börjar titta på gamla foton och fick till ett bildcollage från
resan till Turkiet jag och mina döttrar gjorde i maj förra året!
En härlig tjejresa med sol, bad & god mat!
120212
Huvudet kändes tungt idag med
trots att jag inte tagit en droppe alkohol på hela helgen.
Förmodligen sviter av förkylningen ..
Fortsatte städ/rens här hemma.
Var på IKEA igår och köpte ett stort väggskåp till tvättstugan
då vi alltid har för lite förvaringsutrymme.
Men förmodligen ju mer utrymme - desto mer samlar man på sig.
Har även varit på gymmet sprang intervaller på band 6 km.
Rodde 1 km (rodden är verkligen jobbig tycker jag ...)
Och tog lite styrka när jag ändå var där (framsida axlar, rygg & mage).
Lunchen fick bli en snabb omelett.
Blir ett Sumba-pass senare i em och tacos ikväll.
Min utmaning ska redovisas senare i kväll !!
Ska kolla TV ikväll på Ove Sundberg - en mer irriterande kille finns väl inte !?
Dagens snabba lunch - omelette med salami, brie, paprika & basilika
Ostchips extra
Blandade i hackad soltorkad tomat & basilika i den rivna parmesanen.
Lite extra krydda - var mkt gott som snacks!
Bara blanda, klicka ut på bakplåtspapper och låt smälta i ugn 200° ett par minuter.
Ska jag snaska lite på till Mello ikväll ..
Dillvåfflor med räkröra
Läste för länge sen om dillvåfflor.
Blev lite sugen på det idag så jag gjorde det som LCHF våfflor.
Hittade ett recept hos Jonna jag testade och lade då till dill.
Och det var verkligen jättegott !!!
Jag bifogar även ett bra vanligt receptet.
Jag gjorde en räkröra till.
Dillvåfflor -LCHF
ca 4 st
2 ägg
30 gr kokosolja
1 dl kallt vatten
1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
(finns på glutenhyllan i mataffärer)
1 tsk bakpulver
½ dl hackad dill
1-2 nypor salt
Vispa ägg, vatten & den smälta kokosoljan.
Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i 5 minuter.
Grädda sedan i smör.
Orginal-dillvåfflor
ca 10 st
80 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
5 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl hackad dill
Smält smör. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.
Häll i hälften av mjölken och vispa ihop till en slät smet,
tillsätt resten av mjölken, äggen samt det smälta fettet.
Rör till sist ner dillen.
Grädda våfflorna i ett upphettat våffeljärn.
Pensla ev med lite i början.
Lägg våfflorna på galler och servera
så snart som möjligt tillsammans med räkröran.
Räkröra:
200 gr nyskalade räkor
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs
ev. 1 msk valfri rom
½ finhackad rödlök
Blanda samman allt i en burk. Smaka av med salt & peppar.
Varför inte som förrätt på Alla-Hjärtans-Dag .. ??
Bära eller brista ..
Igår när jag gick och lade mig hade jag som mål att vakna tidigt
och bege mig på en lång joggingtur.
Kände mig mycket piggare från min förkylning då.
Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig.
Vaknade vi 6-tiden med sprängande huvudvärk.
Tog en tablett och gick och lade mig igen.
Låg som i dvala till 8.30 då jag gick upp.
Fortfarande jättetung i huvudet och
en hemsk träningsvärk i ben, vader & rumpa.
Så vi börjar istället städa & rensa lite här hemma.
Vid 12-tiden kände jag för lite luft så jag tog
på mig joggingkläder och tänkte att jag försöker i alla fall med en 5:a.
Har ju två utmaningar jag ska klara!!
Solen sken - underbart väder.
Med förkylning i kroppen, tung i huvudet &
grym träningsvärk var jag helt slut efter 1 km.
MEN jag ger ju inte upp i första taget så kämpade på.
Det var enkom asfalt, isgata & snömodd.
Det gick lättare och lättare -fast inte så fort.
5 km på 34 minuter (säkert sämtsta tiden på flera år)
men jag sprang vidare, 7 km och vid 8,5 bestämde jag att jag fixar även milen.
Så blev det 1,08 mil på 64 minuter,
det är jag nöjd med med tanke på mina förutsättningar.
Kände lite att det fick bära eller brista med tanke på min förkylning.
Hur mycket bör man träna egentligen?
Sprang ju en 5:a i onsdags morse och efter den blev jag sämre..
Vi får väl se - hoppas det håller för jag är ju så träningssugen!!
Kände i alla fall att man klarar mycket mer än man tror!
Tror verkligen att jag fixar att springa längre än en mil nu
och det är ju det jag vill någon dag!!
Gjorde även en 300:ing :
25 + 25 armhävningar
50+50 situps
25+25 tricepshävningar
50+50 sneda situps
Rensa i röran
Har ägnat morgonen och förmiddagen åt städning & rensning!
Att man samlar på sig så mycket "som man tror man ska ha nytta av" ..
Hur ofta har med det egentligen ..!??
Ibland när man rensar så här känns det så befriande,
nästan som om man går ner i vikt!
Lite Feng Shui - ganska spännande tycker jag.
Har en gammal bok som heter "Rensa i röran" som jag
försöker bläddra i ibland
(alltför sällan dock).
Nu tänkte jag snart bege mig ut för en löptur.
Solen skiner så härligt ute nu.
Kvällen blir lugn med god mat & melodifestival.
Ha en trevlig lördag!
Fläskkotletter i ugn med kryddig sås
Gjorde en superlätt & god maträtt idag.
Är egentligen inte så förtjust i fläskkotletter
men dessa var nog de godaste kotletter jag ätit.
Såg receptet först hos Åse men nu
florerar det runt på många blogg-sidor.
Jag gör det lite på mitt sätt ...
Fläskkotlett i ugn med god sås:
4-6 port
8 fläskkotletter
Sambalsås:
4 dl vispgrädde
4 dl crème fraiche
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
½ dl soja (Shoyu har jag)
1 msk rosmarin
salt
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg kotletterna ostekta omlott i en stor ungsform.
Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull, låt koka upp
och smaka av med salt & peppar.
Häll över kotletterna i formen.
Stek i ugnen i ca 1½ timme.
Jag serverade kokt broccoli, blomkål, stekta champinjoner & sallad till.
Nougatglass
Ohhh vad gott det är med hemmagjord glass ..
Testade även förra helgen att göra Nougatglass
(OBS .. detta gjorde jag innan min utmaning ...;)
Ej LCHF men ibland unnar jag mig .
Jag hade:
125 gr mascarpone
1 dl socker
½ tsk äkta vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dubbelnougat
Vispa ihop mascarpone med socker & vanilj.
Vispa sen i äggulorna.
Vispa grädden i en bunke (mycket vispande..;)
och blanda i den i smeten.
Kör smeten i glassmaskin tills den får önskad konsistens.
Hacka en dubbelnougat och blanda i när det är nästan klart.
(Eller om du inte har glassmaskin frys in och ta ur frysen och
vispa 1ggn i halvtimmen 5-6 ggr tills glassen börjar stelna.)
Låt stå i frysen några timmar innan servering.
(Går säkert att byta ut sockret mot Sukrin/stevia om man vill ha LCHF)
Receptet hittade jag hos Annica.
Strong is the New Skinny
Idag har jag stryketränat "underkroppen"
Ben, rumpa, vader, lår & mage ..
Körde Plankan 4 minuter i variation
(vanlig, enhandsrodd med hantel, sido, kick bak)
Hoppas jag kan gå imorgon - tänkte då om hälsan tillåter ta ett lite längre löppass.
Härligt med fredag är det i alla fall.
Ska bli en lugn helg är det tänkt - SKÖNT !!
I
Fisksoppa med aioli
Här är recept på en god & mättande fisksoppa.
Man kan stoppa i nästan det mesta i grönsaksväg,
funderade ett tag på att lägga i broccoli
men fick protester från barnen .. ;)
Jag serverade vitlöksbröd till gjort på surdegsbaguette.
När jag gör vitlökssmör brukar jag blanda Smör (eller Bregott)
med olivolja (ca 50/50), vitlök och persilja.
Brer på brödet och gratinerar i ugn i bara några minuter tills smöret smält.
Fisksoppa
Jag hade:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
olivolja
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
10 champinjoner
1 kuvert saffran
2 fiskbuljongtärningar
7 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl grädde
400 gr torskfile
250 gr laxfilé
200 skalade räkor
Aioli:
(OBS! samma temperatur på alla ingr.)
1 ägg
3 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2½ dl olja (jag hade neutral rapsolja)
2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar
Soppa:
Hacka lök, vitlök, strimla fänkål och bryn det
i olivolja i en stor kastrull några minuter.
Strimla paprikan & klyv champinjonerna
och häll i kastrull tillsammans med tomaterna.
Tillsätt saffran, buljong och vin. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Tillsätt grädden och koka ytterligare några minuter.
Skär fisken i tärningar och lägg i soppan,
sjud tills fisken är klar (2-3 minuter).
Smaka av med salt & peppar.
Tillsätt räkorna det sista du gör - låt dem bara bli varma.
Aioli:
Lägg ägg, vinäger, senap & olja i en mixerburk
och mixa några sekunder.
Smaka av med salt & peppar.
Londonsug ..
Börjar längta till våren nu.
Vi ska åka till London och nu börjar vi läsa på lite.
Det är SÅ många år sen jag var där och nu ska hela familjen följa med.
Det ska bli så mysigt.
Vi har köpt biljetter till "Phantom of the Opera" med Peter Jöback.
Såg den filmen i helgen och den kommer nog bli kanon med Peter som the Phantom.
London ska ju även arrangera OS i sommar så
det kommer nog vara en hel del under uppbyggnad.
Kanske vi tar och ser någon fotbollsmatch med.
Kan ju vara kul att se på de stora arenorna.
Shopping är väl det som tjejerna helst vill ägna sig åt.
Finns ju en hel del stråk man kan ägna sin shopping åt.
I alla fall lär det bli promenadskor på!
Kom gärna med tips om ni har ..
Äpple eller inte ??
Såg en fråga och ett svar på www.kostdoktorn.se
"Jag är smal, frisk och tränar mycket.
Finns det någon anledning för mig att testa LCHF-kost?
Svaret: Jag tror inte det finns så mycket skäl att hålla en strikt LCHF-kost i sådana fall.
Däremot tror jag att man kan tjäna en del på att gå över lite åt det hållet –
ta bort alla ev lightprodukter, och undvika socker (läsk!) så gott man kan.
Äta mer naturligt fett och mindre industriprocessade snabba kolhydrater
(vitt bröd, pasta, vitt ris).
Då tror jag att många i längden förbättrar uthålligheten vid träning,
och minskar risk för långdragna skador.
Kanske lägger de på sig en aning mer muskler utan att få mer fett på kroppen.
Besvär med gasbildning i tarmarna brukar minska.
Och kariesrisken minskar markant.
Om man fortsätter äta så förebygger man troligen att fettvikten
ökar när man blir äldre och kanske sportar mindre"
* * *
Fick mig att fundera lite ..
Jag har varit på hälsokontroll idag.
Alla prover var på topp (har inte fått svar ang kolestrol än)
förutom blodsockret som var för lågt endast 3,9.
Man ska inte gå under 5,0 sa sköterskan.
Kan delvis bero på att jag sprungit på morgonen och
endast ätit ägg/majonäs/skinka till frukost.
Men samtidigt undrar jag om det kan bero på att
jag nästan inte äter några kolhydrater över huvud taget.
Har även kanske märkt en ökning av sk "hjärnsläpp"
dvs jag tappar ord .. minnet kan svikta lite.
FAST jag hade det så även innan jag började med LCHF.
Tror även att det ofta kan bero på stress.
Frågar mig då enligt ovan .. bör jag äta LCHF-kost!?
Grejen är att jag har mått jättebra hela tiden,
magen fungerar som en klocka, jag är pigg,
jag känner mig mätt mellan målen, maten är superbt god.
Träna har fungerat ypperligt, kan ibland vara att jag känt mig matt
när jag sprungit långt på morgonen
(men beror ju självklart på att jag springer på fastande mage..)
Jag har normalvikt och äter inte LCHF för att gå ner i vikt.
Men jag tycker däremot att jag lättare håller vikten, jag behöver inte "kämpa"
utan jag äter verkligen mig mätt och håller mig mätt tills nästa mål.
Vilket jag kunde ha problem med då jag åt mycket kolhydrater
(jag kände mig hungrig & sugen jämt).
Sjuksköterskan rekommenderade ju att jag
bör äta lite kolhydrater på morgonen.. ex ett äpple.
Kanske jag borde öka lite på dessa livsmedel??
Som det är nu har jag knappt ätit kolhydratrika livsmedel över 5 mg/100.
Men det är så svårt att hitta "rätt" ..
alla är ju så olika, så det som passar mig passar kanske inte någon annan.
Är lite rädd att om jag börjar äta kolhydrater så ökar mitt sötsug,
vilket jag klart märker om jag "fuskar".
Ett äpple eller inte ???
Macarponedessert
Gjorde en jättegod dessert i helgen,
med mascarponeost, hallon & granatäpple.
Friskt & gott!!!
Vill man inte ha LCHF och gillar sött
kan man ha i lite socker i yoghurtblandningen.
Jag hade:
250 gr mascarpone
2 dl matyogurt (ex turkisk)
½-1 tsk äkta vaniljpulver
200 gr hallon
1 granatäpple
hackade nötter (gärna rostade)
ev. lite riven mörk choklad
Vispa ihop mascarpone med yoghurten och tillsätt vaniljpulver (ev socker).
Tag ur kärnorna från granatäpplet.
(Gör man enklast genom att dela det i 4 kvartar,
ta bort den vita hinnan och försiktigt lossa kärnorna -
gör det gärna i en stor burk för det kan skvätta en del.)
Varva hallon, granatäpple, ostblandningen, nötter i 2 varv.
Avsluta med nötter & toppa ev med riven mörk choklad.
Tips fick jag från Lannérs Köksblandning
Idag
Idag blev det i alla fall en 5:a.
Inte snabbt men heller inte långsamt.
Sakta men säker går det framåt!
Ska på årlig hälsokontroll idag - spännande att se vad LCHF gjort med resultaten!
Ha en härlig dag !!
Äggviteomelette
Jag har så svårt att slänga mat.
Och nu när jag gjorde glass hade jag 6 äggvitor över.
Funderade vad jag skulle göra med dem.
Så jag testade att göra en omelette med bara äggvita.
Jag stekte först lite skuren salami.
Vispade ihop äggvitorna ca 2 msk grädde, salt & peppar som jag hällde över salamin.
Gjorde en stuvning av 8 skivade champinjoner, ½ dl grädde och 2 msk färskost med vitlökssmak.
Blev mycket godare än jag trodde!
Men jag orkade inte hela så 4 äggvitor hade varit lagom.
Så nu vet jag - endast äggvita fungerar bra till omelett !
Februariutmaning
Jag är med i Emelies februariutmaning!!
Ska bli kul med en "grupputmaning", fegade lite och valde Nivå 2.
Tror egentligen nivå 3 hade varit en större utmaning
men är idag glad för det eftersom jag inte är 100% kry
så kan jag bara hålla mig någorlunda frisk ska jag nog fixa det.
Nivå 2 innebär:
Kost:
- Äta grönsaker till maten minst en gång om dagen.
- Endast godis, dessert en kväll per vecka.
- Begränsa alkoholintag till max 2 gånger på en månad.
- Ät ordentlig mat lagad från grunden enligt ovan,
med 1-2 mellanmål för att orka träna de flesta dagar per vecka.
Styrketräning:
- Dela upp muskelgrupperna och kör t ex underkropp/överkropp
2 gånger i veckan i form av maskiner, fria vikter eller egen kroppstyngd.
Fokus här är på fria vikter och egen kroppstyngd för mer funktionell träning.
- Fokus ligger lika mycket på styrketräning som på konditionsträning i veckoschemat.
- Målet är att bli starkare och öka muskelmassan en del.
Konditionsträning:
- 2-4 konditionspass i veckan där tempot varierar från pass till pass,
några intensiva intervallpass blandat med långdistans eller PW.
- Fokus ligger lika mycket på styrketräning som konditionsträning i veckoschemat.
- Målet är att öka konditionen/uthålligheten för att kunna springa längre eller snabbare.
- - -
Vad tror ni!? Fixar jag det ??
Kunde inte vänta längre ..;)
Jag tog en chansare idag ..
Tränade lite med Jillian .. är ett ok träningspass på få minuter (27).
Är jag hemma så kan man ju lägga av om det känns jobbigt - tänkte jag ..
(Kan man ju även annars med men är man bland folk så försöker i a f jag stå ut.)
Och vad skönt det kändes!
Frågan är om jag vågar ut & springa snart är "bara" -9 grader ute idag!
En kollega fick efter att ha åkt Vasaloppet med en infektion i kroppen
hjärtmuskelinflammation och det kunde gått illa.
(Så jag har sett på ganska nära håll hur det kan gå ifall ni tycker jag är "tjatig" ... ;).
Känns bra gör det i alla fall !!!
Ha en härlig tisdag ..!!
Respect your body ...
Börjar få abstinens tror jag . Har inte kunnat/vågat träna sen i fredags morse.
Har ju åkt på en dunderförkylning som sitter i näsan & bröstet.
Jag är så sugen på att springa, det är ju så vackert ute nu med den gnistrande snön.
Men just det är nog inte så lämpligt då det även pendlar mellan -24 - -10 grader !
Men hoppas snart kunna komma snart igång igen.
Har ju min löparutmaning ...
Så länge får jag ta min meditation i första hand -
är inte så dumt det heller, fast jag är sugen på att svettas!!
Får istället ladda fullt med energi!
Kycklingrullader
Vi har länge sett på när Erik Lallerstedt lagar kycklingrullader
på tv-reklamen och sagt flera ggr att det måste vi göra.
Jag har ju varit inne i en rullad-period så nu var det dags.
Jag ändrade lite på receptet så det passade mig mer.
Kycklingrullader
4 kycklingfileér delade längs med i 4 skivor (jag köpte färdigskivat)
1 pkt bacon
1 gul lök
2 msk fransk senap
1 dl hackad persilja
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
smör
tandpetare
Gör så här:
Hacka bacon, lök och bryn en stund i smör.
Tillsätt senap, persilja.
Lägg lite fyllning på varje kycklingskiva och rulla ihop.
Fäst med en tandpetare.
Stek i smör tills kycklingen fått lite färg.
Tillsätt vatten, fond, grädde,
creme fraiche, fyllningen som är kvar
och låt puttra i ca 15 minuter.
Jag serverade fänkålsgratäng som jag även hade en klyfta vitkål i denna gång.
Måndagstankar ..
Öden
Vilka människoöden det finns!
Så mycket tragedi ..
Satt och kände mig trött & hängig då
jag kollade på ett inspelat "Mot alla odds"-avsnitt.
(En realityserie där tio personer med olika
funktionsnedsättningar ger sig ut på sitt livs resa i Afrika).
Jag blir så ödmjuk inför livet & SÅ imponerad av dessa modiga människor
som lyckas trots hemska olyckor och tragiska händelser i livet vara så livsglada.
Och så klagar jag över förkylning ...!!!
Ofta är det ju mest "kända" människors öden & berättelser man får höra eller se,
är ju många tv-program som visar det nu förtiden.
Just att alla har "sitt" öde både passerat och framtida är ganska spännande.
Och tragiskt när det är mindre trevliga saker de varit med om.
Jag tycker det är intressant att höra människors berättelser.
Kom även att tänka på Peter Gerdehags fantastiska dokumentärer
" Hästmannen " & " Kokvinnorna " som är så vackert filmade.
De är känslosamma men även med humor.
Bild från Hästmannen.
Har ni inte sett dem så gör det!
Pizza LCHF
Nu har jag testat en ny pizza-botten recept som jag hittade hos Erika.
Det blev mycket bra, inte så "äggig" som det andra jag gjort
utan lite mer sconesaktig - mycket god!
PIZZABOTTEN (LCHF)
1 långpanna - 4 port
4 ägg
4 msk vatten
2 dl kokosnötsmjöl
4 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk oregano
½ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Vispa ägg pösigt i några minuter och blanda i vattnet.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ihop allt ordentligt.
Låt stå och svälla i några minuter.
Kavla ut degen på en plåt - använd gärna bakplåtspapper eller plastfolie över.
(Botten kan förberedas och frysas in.)
Lägg sedan på de tillbehör du gillar.
Själv älskar jag det som jag kallar Boppers Special d v s
salsa, skinka, avokado, färsk tomat, lök, bearnaisesås & ost (jag gillar mozzarella)
på toppen.
Sänk värmen till 175° och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Maken hade gjort "pizzasallad" som stått och gottat till sig i ett dygn ..
½ finskuret vitkålshuvud
Lägg i en bunke. Koka upp vatten i vattenkokaren/eller på spis,
häll över vitkålen och låt stå några minuter.
Häll av vattnet i ett durkslag så allt vatten försvinner.
Blanda:
1 msk olivolja
1 msk ättika
1 msk vatten
1 msk oregano
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Häll över vitkålen och låt gärna stå svalt ett dygn.
Söndag, Sunday, Sonntag, Dimanche, Domingo ...
Så var den här igen.
Helgerna går alltför fort men den är ju här snart igen.
Kallt -24° och vitt är det ute - vackert !!
Har kunnat sova ganska bra trots att jag är så täppt i näsan
och vågar pga förkylningen INTE träna idag heller.
Var en mysig kväll igår med härliga gäster.
Åt pizza (nytt recept) och goda glassar till efterrätt.
Melodifestivalen var väl ingen höjdare direkt men vi fick oss några skratt..
Fick introducera dem i lite LCHF, bl a testade de grönkålschipsen!
Och var glatt överrskade hur goda de faktiskt är.
Jordnötsglass
Hittade ett recept hos Jenny på jordnötsglass som såg så fin ut.
Jag gjorde både Jennys orginalrecept och som LCHF
(är nog ganska liberal LCHF för det var SÅ gott tyckte jag).
Typiskt nog gick min glassmaskin sönder men jag märkte att det gick att
röra i den frysta burken i ca 15 minuter så blev den fryst ändå!
Jättegod är den i alla fall !!!
Det här behöver du :
Orginal
4 dl gräddmjölk 50/50
½ dl hackade jordnötter
6 st äggulor
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1-2 dl jordnötssmör
Chokladsås (egengjord eller typ Ohoj)
LCHF-variant
4 dl grädde
½ dl hackade jordnötter
6 st äggulor
3 msk Sukrin ½ krm stevia
1 tsk äkta vaniljpulver
1-2 dl jordnötssmör (osötad)
smält 50 gr 70-90%-choklad i ½ dl uppkokt grädde
Gör så här:
Häll upp gräddmjölken/grädden i en kastrull och hackade jordnötter (kan uteslutas).
Värm upp tills det nästan kokar, ta bort från plattan och låt svalna helt.
Vispa äggulorna fluffigt med sockret (Sukrin/stevia)
och häll ner den svala gräddmjölken/grädden där i och rör om.
Häll tillbaka allt i kastrullen och låt det sjuda tills allt tjocknar
(rör så det inte bränns) då kan du ta bort kastrullen.
Rör ner vaniljsockret/pulver.
Vispa krämen kall (i ett kallt vattenbad om du har bråttom).
Har du glassmaskin så följ de instruktioner som finns.
Utan glassmaskin så häller du upp smeten i en form och ställer in den i frysen,
rör om 2-3 gånger i timmen och frys den i ca 4 timmar.
När glassen är lite fastare så vänder du ner jordnötssmöret (mängd efter tycke/smak)
samt ringlar ner chokladsåsen och vänder om så att den får ett fint mönster.
Låt stå i ett par timmar till i frysen.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar något.
Ringla gärna över lite chokladsås till.
LCHF varianten blev lite hårdare än den vanliga
så ta ut och tina den ca 15 minuter innan den ska serveras.
Är heller ej lika söt så vill du ha sötare smak tag lite mer sukrin/stevia.
+
Lördagsgodis ...
Kokospannkakor med kokosmjölk
Igen har jag testat göra pannkakor,
denna gång med kokosmjölk.
Barnen tog om flera ggr så det var helt klart godkänt.
Så här gjorde jag:
7-8 ägg
1 burk kokosmjölk
1 dl grädde
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk äkta vaniljpulver
lite salt
Vispa ihop allt och låt svälla ett par minuter.
Stek i smör eller kokosolja. Jag blandade lite.
Jag åt mascarpone och granatäppelkärnor till
medans övriga familjen hade hallonsylt.
Vi tänkte testa någon gång att lägga lite choklad i mitten när man steker,
vika pannkakan så den får smälta däri.
Som en efterrätt!
Jag är en Swinger ...
Gjorde ett test på iform om vilken träning som passar mig bäst!!
Känner igen mig en hel del faktiskt!
DU ÄR EN SWINGER !!!
Swingern är ett riktigt energiknippe som är impulsiv och
älskar att ge sig i kast med nya motionsformer.
Det får definitivt inte vara för schemalagt eller för enformigt.
Personlighet:
Du är varm, engagerad, uttrycksfull och passionerad.
Du hatar rutiner och fasta scheman och trivs bäst
med arbetsuppgifter som stimulerar din kreativitet.
Du vill kunna utveckla din energi och använda din gnista och entusiasm.
Fitness:
Med sitt stora behov av konstant variation är
swingern den perfekta kandidaten till crosstraining.
Eftersom du lätt blir uttråkad är det bäst att välja flera olika
träningsformer som du kan variera allt efter humör.
Det skulle t ex kunna vara inlines när solen skiner och dans när det regnar.
Du blir uttråkad om du försöker göra samma sak dag ut och dag in.
Anmäl dig till olika lopp t ex genom ditt jobb - då tvingas du nämligen att gå,
löpa eller åka inlines hela vägen till målet.
Pilates kan användas både för träning av flexibilitet och styrka.
Peak:
Du toppar helt enkelt mitt på dagen.
Medan alla andra tar sig en lur eller slappnar av lite efter lunchen
bör du skaffa en träningskompis och tillsammans bränna energi på motion.
Träningsmöjligheter
KONDITION: Orientering, jazzdans, mountainbike, triathlon, squash
STYRKA: Bodypump
SMIDIGHET: Pilates, hemmaövningar för smidighet
NEEEJ .. !!
Jag är förkyld ...
Ville ju springa långt i helgen.
Men det vågar jag inte nu.
Började igår redan med nysningar & rinnande ögon.
Vaknade inatt av lite ont/torr i halsen av täppt näsa.
Var över ett år sen jag var förkyld och det är väl bara att gilla läget.
Ska ta det lugnt & försöka kurera mig så gott det går.
Blir till att dricka mycket varmt gärna med citron.
Kom gärna med kureringstips ...!!
* * *
Och så ska vi ha gäster ikväll ..
Vi ska göra egen pizza, både vanlig & LCHF.
Har även gjort massa egen glass som verkade bli jättegod.
Både vanlig & LCHF.
Recept kommer senare
Grönpepparkyckling
Kände bara för "snabbmat" idag så en grillad kyckling hamnade i korgen när jag handlade.
Ville även testa grönpeppar som jag inte gjort något med innan!
Fick bli Grönpepparkyckling
1 färdiggrillad kyckling
5 dl creme fraiche
1,5 msk fransk senap
1 msk Shoyu (går med vanlig soja med)
1,5 msk grovt mortlad grönpeppar
salt, peppar
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°.
Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form.
Blanda övriga ingredienser i en bunke, smaka av med salt & peppar
och bred över kycklingen. Strö över osten.
Gratinera i ugn ca 15-20 minuter.
Serverad med blomkålsris & en sallad.
Crossfit a la Blossom
I senaste numret av tidningen Topp-Hälsa hade Blossom
gjort ett test med 2 deltagare som bestod i att
börja med 15 min uppvärmning sen i 20 minuter skulle man göra:
15 benböj
10 pushups
12 ryggresningar (liggande på mage)
25 situps
300 meter i roddmaskin
Man ska göra så många varv man hinner på 20 minuter.
Jag testade i morse (med bara kaffe magen) ..
fast jag sprang 5 km intervaller innan (som uppvärmning ..)
i hastighet mellan 12-14 km/t. Helt slut redan efter det!!
Så jag kämpade med dessa varv .. rodden var helt otroligt jobbig!!
Klarade 5 hela varv, kände mig svimfärdig efteråt!!
Upplägget var bra och jag ska testa fler ggr... men fasen vad rodd är jobbigt!!
Andningens dag
Läste i Hälsa att idag är det "Andningens dag".
Så varför inte ta 10 minuter och bara andas !?
Ställ en timer så du inte funderar över tiden.
Sitt bekvämt gärna på en kudde som stöd
med korslagda ben och händerna på knäna.
Slut ögonen avslappnat.
***
Andas djupt och koncentrerat.
In och ut genom näsan.
Försök få lika långa andetag ut & in.
Stanna andetagen någon sekund innan du andas ut och tvärtom.
"Se" hur luften passerar in, genom lungorna och ner i magen.
***
Känn efter hur det känns i kroppen.
Släpp alla tankar och kommer tankarna låt de bara passera ..
Slappna av men försök sitta rak i ryggen.
***
Tycker man det är jobbigt att inte tänka så
kan man använda sig av ett "mantra",
ex. in (när du andas in) & ut (när du andas ut) eller
som man ofta använder i Kundaliniyoga Sat (in) & Nam (ut).
(Sat Nam betyder = jag är sanning).
Ett annat tips är att tänka på kroppsdelarna,
börja med ex högerfot, tå-för-tå och sen ta sig upp i kroppen.
Det är bra för själva avslappningen också!
***
Detta känns jätteskönt efteråt!
Sömn
Vad gör man när man inte kan sova !?
Jag har blivit så känslig de sista åren.
Kan knappt somna om det är fullmåne även dagarna innan är svårt.
Har ofta svårt att somna om jag tränat hårt på kvällen,
är hungrig, är mätt.
Och ibland vet jag inte anledning ..
Kroppen ligger som i dvala men
huvudet spinner liksom.
Känner stress, tittar på klockan.
Går på toa, dricker vatten, toa igen ..
Tar ibland fram spikmattan som brukar få mig avslappnad.
Eller läser lite. (Inte populärt hos maken, blir väckt av ljuset;).
Ibland somnar jag fram på småtimmarna men ofta tror jag att jag är vaken hela natten.
Tror skriver jag för jag är ju ändå som i dvala så jag kanske sover ändå..??
Jobbigt är det men jobbigare blir det när jag tänker på det ..
så jag har slutat med det nu .. alltså det är bara att "gilla läget"
och på något sätt känner jag mig piggare då!!
Hjärnan är allt bra märklig!
Kom gärna med tips om ni har !!!
Ratatouille med halloumi
Ibland köper jag på mig grönsaker så de svällar över i kylen.
Då gör jag ofta en Ratatouille, gärna som storkok och fryser in i mindre portioner.
Idag var jag sugen på halloumi och hittade just en burk Ratatouille i frysen.
När jag gör Ratatouille går jag inte efter recept utan brukar ha ex:
aubergine
paprika (gärna flera färger)
zucchini
lök
vitlök
(har även haft blomkål i)
Jag skär i mindre bitar, steker i olivolja tills det börjar mjukna.
Häller på krossade tomater 1-2 brk beroende på hur mycket grönsaker.
Kryddar med buljong/fond, timjan, rosmarin.
Smaka av med ev mer salt/peppar.
2012 02 02
Gääääsp !
Är så trött idag ..
Har sovit dåligt igen och känner mig trött i kroppen.
Har fått lite ont i höften/ljumsken. Stretchar tyvärr dåligt vid löpning ..
Borde kanske vila ett par dagar från träning.
Ikväll är det egentligen yoga - får se hur jag gör.
Snön de "varnat" för har än inte kommit.
Tycker det räcker med det som är.
Ska försöka ge mig på glass a la LCHF ikväll,
hoppas det blir bra för den vanliga blev underbar!
Min glassmaskin gick sönder när jag skulle göra den
men det fungerade bra att bara röra & röra i den frysta glass-skålen.
Och hittar ju inte kvittot på den .. typiskt, jag som brukar samla alla kvitton.
Ha en härlig torsdag!!
Lax i ugn toppad med räkor
Lax är så gott och snabbt går det att laga ..
Här är en variant!
Lax i ugn
500 gr laxfile
salt, peppar
200 gr räkor med skal
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk hummerfond
3 msk dill
Skivade körsbärstomater
1 dl riven ost
Sätt ugnen på 200°.
Skala räkorna. Lägg laxen i en smord ugnsform och salta/peppra.
Lägg räkor över. Blanda grädde, creme fraiche, fond & dill.
Bred blandningen på räkor och strö över tomaterna och osten.
Baka i ugn ca 15-20 minuter.
Jag åt blomkålsmos och en sallad till.
Ursäkter ..
Ursäkter för att "slippa" träna har man ju haft en del ..
Men nu kom jag på att helt plötsligt
har jag börjat ha ursäkter för att träna !!
Det kan låta så här/eller rättare sagt jag tänker så här:
Idag måste jag tvätta håret - lika bra att springa 5 km först!!
Ikväll är det inget att se på tv - jag sticker och tränar istället !!
Ikväll är det "bara" yoga - jag tar en joggingtur nu på morgonen!!
Det kanske regnar/är halt imorgon - jag passar på att springa idag istället!!
Många är sjuka, kanske är min tur imorgon -
tränar jag kanske jag "motar Olle ..." !!
Hmm bra eller dåligt!!?